• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

03.07.2017

18:37

(RECEPTI) OSVEŽENJE U ČAŠI: Smućkajte sami ledene letnje napitke!

Recepti

(RECEPTI) OSVEŽENJE U ČAŠI: Smućkajte sami ledene letnje napitke!

Podeli vest

Letnji napici su odlična zamena za sokove iz tetrapaka i posebno za gazirane sokove, koji su prepuni šećera

Tokom vrelih letnjih dana svi tragamo za najadekvatnijim načinima da se rashladimo, a osvežavajući napici koje možete napraviti sami, poput aromatizovane vode, ledenih čajeva ili ceđenih sokova, savršeno su rešenje. Dobro rashlađuju i obezbeđuju hidriranost organizma, obogaćeni su mineralima i vitaminima i, što je najvažnije, nemaju aditiva ni konzervanasa.

Letnji napici su odlična zamena za sokove iz tetrapaka i posebno za gazirane sokove, koji su prepuni šećera, što nikako nije dobro za liniju.
Ovi hladni napici se prave od obične ili mineralne vode, čajeva i komada svežeg ili smrznutog voća, kao i raznih dodataka poput cimeta, đumbira, kurkume...

Osnovni recepti

Zelena limunada 1 - Osim obične limunade (s medom, naravno) ovog leta možete uživati i u zelenoj limunadi ili, kako se još popularno zove, limunani. U blender stavite pola veze sitno seckanog peršunovog lišća ili šaku nane, sok od dva ceđena limuna, kašiku meda i dva litra vode. Sve dobro izmešajte i rashladite ili dodajte kockice leda.

Zelena limunada 2 - U blender stavite šaku lišća bosiljka, sok od dva ceđena limuna, kašiku meda i dva litra vode. Sve dobro izmešajte i rashladite.

Ljutkasta limunada - U malo vode rastvorite kašiku meda i dodajte sok od ceđenog limuna i kašičicu đumbira u prahu. Sipajte još vode, oko dva litra, i sve dobro izmešajte i rashladite.

Aromatizovana voda - Da biste dobili ovaj napitak, u bokal ili flašu vode dodajte lišće ili grančicu nekog biljnog začina (bosiljak, menta, majčina dušica) ili citrusnog voća iseckanog na kriške.

Shutterstock

RECEPTI: 

Ledeni čaj
Sastojci: šolja čaja od nane, sok od pola limuna, kašika meda, kašičica rendanog đumbira.
Priprema: Kada se pomešaju svi sastojci, napitak se ohladi, a mogu i da se naseku kriške limuna i ubace listići nane radi jače arome. Umesto nane možete da upotrebite i čaj od koprive.

Sangrija

Alkoholna pića treba izbegavati leti jer dovode do dehidracije, ali s vremena na vreme možete da prekršite ovo pravilo dodajući malo votke (ili nekog drugog omiljenog pića) u letnje napitke.
Takođe, možete pripremiti sangriju, tradicionalno špansko piće čiji su osnovni sastojci su crno vino, voće i šećer. Moguća je i kombinacija jedne boce belog i jedne boce crnog vina, u koje se dodaju seckane kriške jedne pomorandže i jednog limuna, šolja šećera, sezonsko voće (breskve, kajsije, ananas, zrna grožđa iz kojih se izvade koštice, komadići kivija, lubenice...) i pola šolje likera po ukusu. Sve se dobro izmeša, pre svega šećer da se dobro rastvori u vinu, doda se voće, rashladi i uživa u punoj čaši.

Borovnica u balončićima
Sastojci: čaša mineralne vode, ceđena pomorandža, čašica aronije (ili borovnice), kašika meda.
Priprema: Sve sastojke pomešati, a napitak dobro rashladiti.

Napitak od kajsija i đumbira
Sastojci: četiri kajsije, dve pomorandže, veći komad đumbira, 200 ml hladnog zelenog čaja, 10 kockica leda.
Priprema: Kajsije operite i izvadite im koštice. Jednu pomorandžu oljuštite, a đumbir sitno iseckajte. Stavite u blender, dodajte zeleni čaj i izdrobljene kocke leda. Sve dobro izmiksajte i sipajte u bokal. Drugu pomorandžu dobro operite, isecite na kolutove i ubacite u bokal.

Frape od lubenice
Sastojci: pola šoljice naseckanog svežeg krastavca, kašika meda, kašika soka limete ili limuna, dve šolje naseckane lubenice.
Priprema: Komadiće krastavca i lubenice ubacite u blender. Dodajte sok od limuna i med, po želji dodajte pokoju kockicu leda. Sve dobro izmiksajte.

Shutterstock

Vitaminski koktel
Sastojci: šest jabuka, šest šargarepa, pomorandža, kašika meda, kockice leda.
Priprema: Oljuštite jabuke, isecite ih na kriške i izvadite semenke. Šargarepu isecite na sitne kockice, pa sve zajedno stavite u sokovnik (može i u seckalicu, pa procedite sok kroz gazu). Dodajte sok od pomorandže i zasladite medom. U čaše stavite kockice leda i preko njih sipajte sok. Poslužite odmah.

Limunada s lubenicom
Sastojci: četiri šolje kockica lubenice bez koštica, tri i po šolje vode, dve kašike meda, pola šolje sveže ceđenog soka od limuna, kriške limuna, nana.
Priprema: U manju šerpu dodajte pola šolje vode i dve kašike meda i pustite da proključa. Mešajte dok se med ne rastvori. Stavite lubenicu u blender i mutite dok smesa ne postane glatka. Procedite lubenicu dok ne dobijete čist sok od lubenice. Pomešajte sirup koji ste prethodno napravili sa tri šolje vode i sokom od limuna. Napunite čašu ledom, dodajte sok lubenice i zatim dopunite čašu limunadom. Blago promešajte pre serviranja. Ukrasite kriškama limuna i listićima nane.

Shutterstock

Ledeni nekuvani čaj 
Sastojci: litar vode, četiri kesice ili četiri kašičice čaja u listićima, dodaci po izboru - med, pirinčani slad, nektar od agave - limunov ili drugi voćni sok, listići začinskog bilja, na primer mente, začini poput cimeta ili đumbira.
Priprema: Vodu sobne temperature ulijte u teglu ili veću šolju, pa dodajte čaj (čaj u listićima najbolje je staviti u "jaje" za kuvanje čaja kako posle ne biste morali da ga cedite). Teglu ili šolju poklopite, pa ostavite u frižideru od šest do 12 sati. Uklonite kesice ili listiće čaja, pa zasladite po ukusu i, ako želite, dodajte limunov sok ili drugi dodatak. Deo vode (na primer četvrtinu) možete da zamenite voćnim sokom. I začine i sveže začinsko bilje možete dodati pre odlaganja u frižider kako bi ukus bio intenzivniji.

Multivitaminski napitak s kurkumom
Sastojci: kašika kurkume u prahu, pet santimetara korena đumbira, pet šargarepa, dva limuna, pomorandža, krastavac.
Priprema: Oljuštite citruse, kao i šargarepu i đumbir. Sve stavite u blender, izmiksajte i dobro rashladite.

Limunada s malinama
Sastojci: 250 ml limunade, 250 g leda, 350 g svežih malina.
Priprema: U blenderu izlomite led s limunadom. Dodajte maline i nastavite da mutite dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u čaše i služite hladno. Po želji ukrasite kriškom limuna ili svežim malinama.

Shutterstock

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija