• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

14.08.2017

17:55

NE BACAJTE NEPOJEDENE JABUKE - napravite sirće!

Recepti

NE BACAJTE NEPOJEDENE JABUKE - napravite sirće!

Podeli vest

Tokom leta je bogata ponuda voća, pa često kupimo i više nego što možemo da pojedemo. Pogledajte kako da iskoristite jabuke

Jabuke prvo dobro operite i očistite. Obavezno izdvojite semenke. Očišćene jabuke sameljite u blenderu ili na mašini za meso ili ih usitnite na neki treći način.

Samlevene jabuke stavite u staklenu teglu ili neku veću činiju. Jabuke možete i rukama dobro da izgnječite da puste svoj sok.

Kada ste izgnječili jabuke, prelijte ih vodom u kojoj ste otopili šećer na sledeći način - na 5 kg mlevenih jabuka potrebno je oko 200 g šećera i najmanje 2 litra vode.  

Šta to znači?   

Ako su jabuke kisele ili zelene stavite više šećera (možete i 500 g na 5 kg). Da li će vam trebati više vode zavisi i od toga koliko su sočne jabuke. Ako sipate više vode imaćete i više sirćeta, ali blažeg - a to ne bi trebalo da vam bude cilj. Voda se dodaje jer je bitno da jabuke ne ostanu na suvom, moraju da plivaju u tečnosti - u svom soku ili u vodi, pišu "Večernje novosti".

Ako nema tečnosti neće biti ni sirćeta, a osim toga i ako je smeša previše suva veća je verovatnoća da se uplesni tj. pokvari. Takođe, dosta tečnosti će ispariti, odnosno izgubićete je tokom trajanja celog procesa.

Vodite računa da posudu ne napunite do vrha da vam sadržina ne bi iskipila iz posude. Ostavite bar četvrtinu praznu.

Posudu sa jabukama prekrijte krpom ili gazom. Nemojte držati potpuno zatvorenu posudu jer ne treba da pravite kominu za rakiju, tj. ne želite alkohol nego samo sirće.

Shutterstock

Fermentacija jabuka traje nekih desetak dana na toplom mestu - možete ih držati i na terasi na suncu. U početku, kada krene vrenje, jabuke će se podići na površinu.

Znak da je fermentacija završena je da jabuke padnu na dno posude.

Kada prestane vrenje, procedite sirće od jabuka u veći stakleni balon. Proceđeno sirće držite na hladnijem i tamnom mestu, kao što su podrumi ili ostave, jer mu sledi period "odležavanja".

Na svakih desetak dana treba da pretačete sirće (kroz gazu). To je proces koji traje i treba imati strpljenja i živaca da sve to ponavljate više puta. Što više proceđujete imaćete bistrije sirće.

Takođe, sasvim normalno je da se na vrhu flaše ili posude u kojoj čuvate sirće, formira "gljiva" - bacite je kad proceđujete, ali te gljive se stvaraju i u industrijski proizvedenom sirćetu, što spada u normalan proces.

Sirće je za upotrebu i čim ga prvi put procedite, ali kao i vino, odležavanjem ćete dobiti bolji ukus i miris.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija