• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.P.

30.08.2017

12:56

NA ROŠTILJIJADI OČEKUJU ČAK 800.000 GOSTIJU! Požurite u Leskovac, jer je počeo festival koji svi GURMANI VOLE!

Recepti

NA ROŠTILJIJADI OČEKUJU ČAK 800.000 GOSTIJU! Požurite u Leskovac, jer je počeo festival koji svi GURMANI VOLE!

Podeli vest

Na čuvenu Roštiljijadu i ove godine stiglo je nekoliko stotina hiljada gostiju iz Srbije i inostranstva. Domaćini hoće da obore rekord i naprave pljeskavicu težu od 55 kilograma

U Leskovac na čuvenu Roštiljijadu i ove godine stiglo je nekoliko stotina hiljada gostiju iz Srbije i inostranstva! Samo prošle godine Leskovac je posetilo oko 700.000 gurmana, pa organizatori s pravom očekuju da ta brojka sada bude premašena!

Najbolji u Evropi
Roštiljijada je autentični, najveći i najposećeniji ovakav događaj u ovom delu Evrope
Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca

Gužve pod roštiljskim šatrama počele su još u ponedeljak, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića otvorio festival roštilja.

- Roštiljijada je autentični, najveći i najposećeniji ovakav događaj u ovom delu Evrope. Ponosni smo na naš roštilj i čuvenog majstora Dragija Gligorijevića Bureta, koji je pripremao roštilj za poznate svetske ličnosti. Pripremajući hranu za poznate pronosio je slavu Leskovca i roštilja širom sveta - ponosno je poručio Cvetanović.

Puni hoteli i moteli

Više od 30 štandova na kojima se pripremaju specijaliteti od leskovačkog roštilj mesa postavljeni su duž Bulevara oslobođenja u centru grada. Svi hoteli i moteli su popunjeni, a smeštaj se može naći samo u privatnom kućama, gde za sobu treba izdvojiti oko 30 evra za noć. Kako kažu u Turističkoj organizaciji Leskovca, sve je spremno i za više gostiju nego lane.

Bugarima ubavo i veselo

Mlado društvo iz Sofije doputovalo je prvi put na Roštiljijadu i već su puni lepih utisaka.
- Sve je ubavo ovde, i pljeskavica, i mućkalica, i ćevapi, i uštipci. Nismo neki poznavaoci hrane, ali volimo ukusan zalogaj i ovu atmosferu. Mnogo je veselo i lepo ovde. Evo, moja prijateljica Lilija Šabat iz Gruzije je oduševljena - priča Nikolaj Vangelov iz Sofije.

- U naš grad je stiglo dosta turista iz Bugarske i Makedonije koji su došli sa puno autobusa! Ovde će ostati celu nedelju i želimo da im pokažemo sve lepote našeg grada i okoline, kao i dobru zabavu na roštiljijadi. Pored uživanja u raznim roštiljskim đakonijama, za svako veče su organizovani koncerti "Van Goga", "Riblje čorbe", "Atomskog skloništa", "Tropiko benda", Darka Filipovića i Ivane Jordan - najavila je Tina Stojanović iz Turističke organizacije Leskovca.

Roštiljijada je iznedrila i poznata takmičenja kao što je pravljenje najveće pljeskavice na svetu, svrstavajući tako Leskovac na evropsku mapu turističkih atrakcija.

- Prošle godine napravljena je rekorda pljeskavica, koja je težila 55 kilograma. Majstori roštilja žele ove godine da premaše tu brojku i naprave veću pljeskavicu. To bi bila najveća na svetu i iz Leskovca bi ponovo poslali jedan rekord - priča Stojanovićeva.

Svi traže pljeskavice

Tanjug

Cene roštilja na većini štandova su kao i prošle godine, a najviše se kao po tradiciji naručuju pljeskavice. Standardna pljeskavica od 150 grama košta 200 dinara, dok je veća od 200 grama 300 dinara. Pored pljeskavica posetioci uživaju u leskovačkoj mućkalici, uštipcima od mesa i pečenju.

Kako pričaju konobari i majstori roštilja, početak nedelje je tek zagrevanje za vikend i provod koji sledi.

- Sva mesta su rezervisana još pre tri dana. Ne znam gde da vam nađem stolicu ni za ove dane, a posebno za petak! Ali neka ja volim kad je puno i veselo - priča za Informer konobar na štandu leskovačke "Kolibe", čija je šatra puna gostiju iz Beograda i Makedonije.

VUČIĆ: Leskovac ima čime da se ponosi

- Veoma sam srećan što mogu da budem sa vama u Leskovcu da prisustvujemo ovoj veličanstvenoj manifestaciji. Nije Cvetanović pogrešio, Roštiljijada je najveća manifestacija u Srbiji, veća i od Bir festa, veća i od Guče i Egzita. Od svih je veća Roštiljijada u Leskovcu, više ljudi dođe da vidi ovu manifestaciju, i to pokazuje da Leskovac ima čime da se ponosi. Želim ljudima da dobro jedu, lepo popiju, ali ne mnogo. Otvaram zvanično 28. Roštiljijadu. Živeo Leskovac, živela Srbija - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak na otvaranju Roštiljijade.










Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija