• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

11.09.2017

21:38

(RECEPTI) ŠARENE TEGLE PUNE UKUSA: Vreme je za zimnicu!

Recepti

(RECEPTI) ŠARENE TEGLE PUNE UKUSA: Vreme je za zimnicu!

Podeli vest

Voće i povrće za zimnicu treba birati tako da bude zdravo i neoštećeno, a pre upotrebe nužno je dobro ga oprati pod mlazom hladne vode

Kiseljenje povrća i kupusa, pečenje paprika, pravljenje ajvara, kompota, džemova i slatkog od voća, nije samo tradicija već i potreba da se voće i povrće sačuvaju za zimske i prolećne dane kad nema svežih namirnica. Ako to radite prvi put, ili još nemate dovoljno iskustva, par saveta će vam svakako biti od koristi, a recepti će vam dati inspiraciju za šarene tegle pune ukusa.

Voće i povrće za zimnicu treba birati tako da bude zdravo i neoštećeno, a pre upotrebe nužno je dobro ga oprati pod mlazom hladne vode. Ostavite ga da se dobro ocedi.

Neposredno pre pripreme očistite ga od zaostalih peteljki, ili bilo kakvog oštećenja za koje niste sigurni da je nastalo u vašoj kuhinji, što kasnije može da izazove truljenje zimnice.

Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu

Spremite sve što još traži vaš recept: šećer, so, sirće...

Neki recepti zahtevaju da upotrebite konzervans (natrijum benzoat), ili vinobran jer se namirnice ne mogu sačuvati bez njih. Takve recepte izbegavajte. Najbolji prirodni konzervansi su sušena rukola, vlašac, mirođija, bosiljak, med, beli luk i ruzmarin.

Tegle i flaše

Tegle neka budu neoštećene i u besprekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti sasvim nove: dobro ih operite, ocedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje sterilišite (u prethodno zagrejanu rernu ubacite ih na 15 minuta). Sterilišite i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja.

Pixabay

Šta treba izbegavati

Prilikom pripremanja zimnice, bez obzira na to da li se radi o kuvanju, pečenju, pasterizaciji ili kiseljenju, ipak se gube korisne materije, a menja se i ukus namirnica. Mnoga sredstva i dodaci koji se koriste za konzervaciju voća i povrća štetni su po zdravlje i organizam, pogotovu ako se u zimnicu stavljaju u velikim količinama. Napominjemo da konzervans, vinobran, so i šećer u većim količinama štete organizmu. Alkoholno sirće nije baš najzdravija namirnica, pa ga ne treba previše dodavati u zimnicu, već samo koliko je potrebno, a ono se ne preporučuje osobama koje imaju probleme sa želucem i organima za varenje.

Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu. Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem. Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša, pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom.

Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem

Postoji mišljenje da ajvar pre zatvaranja tegli treba kratko zapeći da bi se napravila korica i da bi tako ostao duže svež, ili da se na vrh dolije ulje da bi se sprečio prodor vazduha. To su stari bakini trikovi, ali bake nisu imale moderne tegle sa zatvračima koji dihtuju, nego su sve pokrivale gazom i celofanom.

Dakle, nije neophodno stavljati ulje, ali tegle treba okrenuti naopako, ostaviti ih 5-10 minuta i vratiti u uspravan položaj kako bi se vazduh sa vrha spustio na dno, odnosno kako bi se hermetički zatvorile. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite 1-2 centimetra.

Ukoliko pripremate džem od voća, pri kraju kuvanja možete da dodate malo meda, čime ćete postići bolji ukus i ujedno prirodno konzervirati namirnice.

Pixabay

U špajzu

Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mestu. Ako se ipak pojave znaci kvarenja, zimnicu, ukoliko je to još moguće, prokuvajte i naknadno sterilišite, ili pokušajte da spasete prebacivanjem sadržaja u drugu teglu.

Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša, pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom

Izbegavajte previše šećera tokom obrade voća, odnosno soli kod povrća, jer ni jedno ni drugo nije dobro za zdravlje. Ukiseljeno povrće pre upotrebe operite kako ne bi bilo previše slano i previše kiselo. Zimnicu i drugu konzervisanu i kiselu hranu nemojte davati veoma maloj deci.

RECEPTI: 

Slane đakonije

Barene paprike 

Sastojci: 3 kg paradajza, 4 kg očišćenih paprika, 100 g šećera, 100 g soli, 200 ml ulja, 400 ml vinskog sirćeta, 3 glavice belog luka, veza peršuna, veza celera.
Priprema:
Oljuštite 3 kg zrelog paradajza i sameljite. Sipajte u šerpu i dodajte 100 g šećera, 100 g soli, 200 ml ulja, 400 ml vinskog sirćeta, promešajte, uključite na najjače i sačekajte da provri, pa smanjite vatru i ostavite da vri 30 minuta. Očistite paprike da biste imali 4 kg očišćenih paprika. Dodajte paprike u šerpu gde je paradajz, potopite ih, koliko može da stane, treba da se bare oko pet minuta, dok malo omekšaju, i izvadite ih u drugu šerpu. Ocedite tečnost i ponavljate postupak sa ostalim paprikama dok ih sve ne potrošite. Sitno iseckajte 3 čena belog luka, vezu celera i peršuna. Dodajte u šerpu gde se nalazi paradajz i ostavite da vri pet minuta, pa paradajzom prelijte ravnomerno paprike koje su u drugoj šerpi. Stavite poklopac i ostavite da odstoji 30 minuta. Napunite tegle i dobro zatvorite.

Shutterstock

Ukiseljeno povrće pre upotrebe operite kako ne bi bilo previše slano i previše kiselo

Đuveč u tegli

Sastojci: 1,5 l ulja, 2 kg crnog luka, 2 kg šargarepe, 4 kg paprika, 2 kg plavog patlidžana, 6 kg paradajza, 2 kesice bibera, nekoliko listova lorbera, so.
Priprema:
Iseckajte luk, šargarepu, paprike, plavi patlidžan, oljuštite i isecite crveni paradajz. Ulijte u veću šerpu ulje i stavite da se zagreje, pa najpre upržite luk, dodajte zatim šargarepu, pržite nekoliko minuta zajedno, dodajte paprike, pa plavi patlidžan i na kraju paradajz. Kuvajte zajedno još 20-25 minuta. Dodajte lovorovo lišće, posolite po ukusu i vruće sipajte u tegle, zatvorite i okrenite naopako i tako ostavite dok se ne ohlade. Zimi ga možete spremati kao paprikaš ili đuveč, sa mesom ili bez njega.

Marinirani beli luk

Sastojci: 300 g belog luka, 200 ml belog vinskog sirćeta, 200 ml belog vina, po želji maslinovog ulja, kašičica morske soli, lišće od bosiljka, peršuna, par ljutih papričica, 10-15 zrna bibera.
Priprema:
Očistiti beli luk i ostaviti na stranu. U šerpicu staviti vinsko sirće, belo vino, iseckan peršun i bosiljak, zrna bibera, so i kuvati desetak minuta. U kuvano sirće staviti oljušten beli luk i kuvati još desetak minuta na tihoj temperaturi i ostaviti da se ohladi. Staviti beli luk u tegle, sipati 2/3 sirćeta u kome je bio beli luk, zrna bibera, pa sitno naseckati bosiljak, peršun i papričicu, dodati u tegle pa dopuniti do kraja sa maslinovim uljem, da beli luk bude potpuno zaliven.
Dobro zatvorite tegle. Može da stoji nekoliko meseci, ali posle otvaranja mora biti u frižideru.

Slatko od snova

Džem od jabuka i suvog grožđa

Sastojci: 2 kg jabuka, 200 g suvog grožđa, čaša ruma, 1,5 kg šećera.
Priprema:
Oljuštiti, očistiti i iseckati na tanke kriške 2 kg jabuka. Očistiti 200 g suvog grožđa, preliti sa jednom čašom ruma i ostaviti da stoji. Pola litra vode i 1,5 kg šećera kuvati dok ne počne da se karamelizuje, onda dodati jabuke i suvo grožđe, i kuvati dok jabuke ne postanu providne. Džem sipati u tople tegle i staviti u zagrejanu rernu da se uhvati korica.

Shutterstock

Ukoliko pripremate džem od voća, pri kraju kuvanja možete da dodate malo meda

Slatko od šljiva i meda

Sastojci: 1/2 kg šljiva, 250-300 g meda.
Priprema:
Lepe, zdrave plodove šljiva operite i izvadite im koštice. Stavite u čist sud i nalijte prokuvanim medom. Pokrijte i ostavite da odstoje nekoliko časova. Za to vreme šljive će pustiti vodu. Taj sirup izlijte u drugu šerpu i stavite na vatru da se kuva, a šljive poređajte u čiste tegle. Prohlađeni skuvani sirup sipajte preko šljiva, tegle zatvorite i kuvajte (sterilišite) pet minuta, na 80 stepeni.

Marmelada od šargarepe

Sastojci: 1 kg šargarepe, 0,5 kg šećera, 4 limuna, malo cimeta.
Priprema:
Šargarepu očistite i iseckajte. U posudu ređajte naizmenično šargarepu, šećer i nastruganu koru limuna. Preko polovine ukupne količine iscedite sok od jednog limuna. Nastavite sa ređanjem, iscedite i drugi limun i pospite sa malo cimeta. Sipajte pola litra vode i na umerenoj temperaturi, povremeno mešajući, kuvajte oko četiri sata. Sipajte u tegle, ohladite i zatvorite.

Prirodni konzervansi

Pokušajte da ove jeseni pripremite zimnicu sa prirodnim konzervansima. Nudimo nekoliko načina prirodnog konzervisanja

RUKOLA
U sirovom obliku koristi se za pripremu ukusnih aromatičnih salata. Sušenu koristite za konzerviranje povrća za zimu. Dodaje se na kraju, nakon kuvanja.
Rukola sadrži u sebi vitamin C, mnoštvo minerala, a posebno je bogata gvožđem. Zahvaljujući sumporu i prirodnim antibakterijskim materijama pomaže da se pripremljena zimnica dugo održi.

Pixabay

VLAŠAC
Predstavlja vrstu luka, koji se u sušenom obliku koristi kao začin i prirodni konzervans. Obiluje sumpornim jedinjenjima i prirodnim fitoncidima koji sprečavaju razvoj bakterija u hrani. U listovima vlašca ima vitamina A, C i B grupe, a od minerala bogat je fosforom i gvožđem.

MIROĐIJA
Poznata mirisna biljka koja raste kao samonikla, a može se gajiti i u bašti. Lišće mirođije dodaje se pri pripremi krastavaca za zimu, a plod se koristi u manjoj meri, iako je lekovitiji od lišća. Cela biljka i plod melju se i koriste kao začin veoma prijatnog ukusa. Listovi u sebi sadrže sveže, veoma mirisno ulje koje čine prirodne supstance - limonen 70% i karven 30%. U zrelim plodovima mirođije nalazi se 4% etarskog ulja, masno ulje, oko 18% azotnih jedinjenja i 6% pektina. Zahvaljujući ovakvom sastavu, mirođija ima sposobnost da pomaže u prirodnom konzerviranju namirnica za zimu.

BOSILJAK
Bosiljak u sebi sadrži glikozide, mineralne soli, kamfor i eterična ulja. Aroma bosiljka potiče od eugenola. Za pripremu zimnice koriste se listovi u sirovom ili sušenom obliku.

Shutterstock

MED
Pčelinji med je namirnica izuzetnog kvaliteta. Poznat je kao vrhunska poslastica. Međutim, može da služi i kao prirodni konzervans, jer deluje na bakterije, viruse i gljivice i time čuva zimnicu. Možete konzervirati voće u medu tako što ga prelivate u slojevima, a zatim zatvorite voskom. Pri pripremi kečapa, bez obzira da li je ljut ili blagog ukusa, takođe se dodaje med, čime se sprečava kvarenje proizvoda. Ukoliko pripremate džem od voća, pri kraju kuvanja dodajte određenu količinu meda, čime ćete postići sladak ukus i ujedno prirodno konzervirati namirnicu.

BELI LUK
U sebi sadrži prirodni sumpor i fitoncide, prirodne antibiotike, čime sprečava rast bakterija. Stoga koristite beli luk za pripremu slane zimnice od povrća. Luk može da se koristi u izvornom obliku ili sitno iseckan, kao i u obliku granula ili praha. Obično se dodaje na kraju kuvanja, čime se zadržavaju lekovita svojstva.

RUZMARIN
Predstavlja začinsku biljku. Potiče sa Mediterana. Zbog svog sastava predstavlja prirodni konzervans, prijatne je arome i ukusa. Listovi su puni eteričnih ulja. Sveže iseckan i usoljen služi kao začin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija