JOŠ JEDAN TEŽAK UDARAC ZA AMERIKANCE: Oborena 30 miliona dolara vredna letilica, više od 20 zemalja pokrenulo akciju
126. 04. 2024. u 21:40
226. 04. 2024. u 21:40
Kiseljenje povrća i kupusa, pečenje paprika, pravljenje ajvara, kompota, džemova i slatkog od voća, nije samo tradicija već i potreba da se voće i povrće sačuvaju za zimske i prolećne dane kad nema svežih namirnica. Ako to radite prvi put, ili još nemate dovoljno iskustva, par saveta će vam svakako biti od koristi, a recepti će vam dati inspiraciju za šarene tegle pune ukusa.
Voće i povrće za zimnicu treba birati tako da bude zdravo i neoštećeno, a pre upotrebe nužno je dobro ga oprati pod mlazom hladne vode. Ostavite ga da se dobro ocedi.
Neposredno pre pripreme očistite ga od zaostalih peteljki, ili bilo kakvog oštećenja za koje niste sigurni da je nastalo u vašoj kuhinji, što kasnije može da izazove truljenje zimnice.
Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu
Spremite sve što još traži vaš recept: šećer, so, sirće...
Neki recepti zahtevaju da upotrebite konzervans (natrijum benzoat), ili vinobran jer se namirnice ne mogu sačuvati bez njih. Takve recepte izbegavajte. Najbolji prirodni konzervansi su sušena rukola, vlašac, mirođija, bosiljak, med, beli luk i ruzmarin.
Tegle neka budu neoštećene i u besprekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti sasvim nove: dobro ih operite, ocedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje sterilišite (u prethodno zagrejanu rernu ubacite ih na 15 minuta). Sterilišite i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja.
Prilikom pripremanja zimnice, bez obzira na to da li se radi o kuvanju, pečenju, pasterizaciji ili kiseljenju, ipak se gube korisne materije, a menja se i ukus namirnica. Mnoga sredstva i dodaci koji se koriste za konzervaciju voća i povrća štetni su po zdravlje i organizam, pogotovu ako se u zimnicu stavljaju u velikim količinama. Napominjemo da konzervans, vinobran, so i šećer u većim količinama štete organizmu. Alkoholno sirće nije baš najzdravija namirnica, pa ga ne treba previše dodavati u zimnicu, već samo koliko je potrebno, a ono se ne preporučuje osobama koje imaju probleme sa želucem i organima za varenje.
Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu. Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem. Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša, pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom.
Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem
Postoji mišljenje da ajvar pre zatvaranja tegli treba kratko zapeći da bi se napravila korica i da bi tako ostao duže svež, ili da se na vrh dolije ulje da bi se sprečio prodor vazduha. To su stari bakini trikovi, ali bake nisu imale moderne tegle sa zatvračima koji dihtuju, nego su sve pokrivale gazom i celofanom.
Dakle, nije neophodno stavljati ulje, ali tegle treba okrenuti naopako, ostaviti ih 5-10 minuta i vratiti u uspravan položaj kako bi se vazduh sa vrha spustio na dno, odnosno kako bi se hermetički zatvorile. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite 1-2 centimetra.
Ukoliko pripremate džem od voća, pri kraju kuvanja možete da dodate malo meda, čime ćete postići bolji ukus i ujedno prirodno konzervirati namirnice.
Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mestu. Ako se ipak pojave znaci kvarenja, zimnicu, ukoliko je to još moguće, prokuvajte i naknadno sterilišite, ili pokušajte da spasete prebacivanjem sadržaja u drugu teglu.
Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša, pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom
Izbegavajte previše šećera tokom obrade voća, odnosno soli kod povrća, jer ni jedno ni drugo nije dobro za zdravlje. Ukiseljeno povrće pre upotrebe operite kako ne bi bilo previše slano i previše kiselo. Zimnicu i drugu konzervisanu i kiselu hranu nemojte davati veoma maloj deci.
RECEPTI:
Barene paprike
Sastojci: 3 kg paradajza, 4 kg očišćenih paprika, 100 g šećera, 100 g soli, 200 ml ulja, 400 ml vinskog sirćeta, 3 glavice belog luka, veza peršuna, veza celera.
Priprema: Oljuštite 3 kg zrelog paradajza i sameljite. Sipajte u šerpu i dodajte 100 g šećera, 100 g soli, 200 ml ulja, 400 ml vinskog sirćeta, promešajte, uključite na najjače i sačekajte da provri, pa smanjite vatru i ostavite da vri 30 minuta. Očistite paprike da biste imali 4 kg očišćenih paprika. Dodajte paprike u šerpu gde je paradajz, potopite ih, koliko može da stane, treba da se bare oko pet minuta, dok malo omekšaju, i izvadite ih u drugu šerpu. Ocedite tečnost i ponavljate postupak sa ostalim paprikama dok ih sve ne potrošite. Sitno iseckajte 3 čena belog luka, vezu celera i peršuna. Dodajte u šerpu gde se nalazi paradajz i ostavite da vri pet minuta, pa paradajzom prelijte ravnomerno paprike koje su u drugoj šerpi. Stavite poklopac i ostavite da odstoji 30 minuta. Napunite tegle i dobro zatvorite.
Ukiseljeno povrće pre upotrebe operite kako ne bi bilo previše slano i previše kiselo
Đuveč u tegli
Sastojci: 1,5 l ulja, 2 kg crnog luka, 2 kg šargarepe, 4 kg paprika, 2 kg plavog patlidžana, 6 kg paradajza, 2 kesice bibera, nekoliko listova lorbera, so.
Priprema: Iseckajte luk, šargarepu, paprike, plavi patlidžan, oljuštite i isecite crveni paradajz. Ulijte u veću šerpu ulje i stavite da se zagreje, pa najpre upržite luk, dodajte zatim šargarepu, pržite nekoliko minuta zajedno, dodajte paprike, pa plavi patlidžan i na kraju paradajz. Kuvajte zajedno još 20-25 minuta. Dodajte lovorovo lišće, posolite po ukusu i vruće sipajte u tegle, zatvorite i okrenite naopako i tako ostavite dok se ne ohlade. Zimi ga možete spremati kao paprikaš ili đuveč, sa mesom ili bez njega.
Marinirani beli luk
Sastojci: 300 g belog luka, 200 ml belog vinskog sirćeta, 200 ml belog vina, po želji maslinovog ulja, kašičica morske soli, lišće od bosiljka, peršuna, par ljutih papričica, 10-15 zrna bibera.
Priprema: Očistiti beli luk i ostaviti na stranu. U šerpicu staviti vinsko sirće, belo vino, iseckan peršun i bosiljak, zrna bibera, so i kuvati desetak minuta. U kuvano sirće staviti oljušten beli luk i kuvati još desetak minuta na tihoj temperaturi i ostaviti da se ohladi. Staviti beli luk u tegle, sipati 2/3 sirćeta u kome je bio beli luk, zrna bibera, pa sitno naseckati bosiljak, peršun i papričicu, dodati u tegle pa dopuniti do kraja sa maslinovim uljem, da beli luk bude potpuno zaliven.
Dobro zatvorite tegle. Može da stoji nekoliko meseci, ali posle otvaranja mora biti u frižideru.
Džem od jabuka i suvog grožđa
Sastojci: 2 kg jabuka, 200 g suvog grožđa, čaša ruma, 1,5 kg šećera.
Priprema: Oljuštiti, očistiti i iseckati na tanke kriške 2 kg jabuka. Očistiti 200 g suvog grožđa, preliti sa jednom čašom ruma i ostaviti da stoji. Pola litra vode i 1,5 kg šećera kuvati dok ne počne da se karamelizuje, onda dodati jabuke i suvo grožđe, i kuvati dok jabuke ne postanu providne. Džem sipati u tople tegle i staviti u zagrejanu rernu da se uhvati korica.
Ukoliko pripremate džem od voća, pri kraju kuvanja možete da dodate malo meda
Slatko od šljiva i meda
Sastojci: 1/2 kg šljiva, 250-300 g meda.
Priprema: Lepe, zdrave plodove šljiva operite i izvadite im koštice. Stavite u čist sud i nalijte prokuvanim medom. Pokrijte i ostavite da odstoje nekoliko časova. Za to vreme šljive će pustiti vodu. Taj sirup izlijte u drugu šerpu i stavite na vatru da se kuva, a šljive poređajte u čiste tegle. Prohlađeni skuvani sirup sipajte preko šljiva, tegle zatvorite i kuvajte (sterilišite) pet minuta, na 80 stepeni.
Marmelada od šargarepe
Sastojci: 1 kg šargarepe, 0,5 kg šećera, 4 limuna, malo cimeta.
Priprema: Šargarepu očistite i iseckajte. U posudu ređajte naizmenično šargarepu, šećer i nastruganu koru limuna. Preko polovine ukupne količine iscedite sok od jednog limuna. Nastavite sa ređanjem, iscedite i drugi limun i pospite sa malo cimeta. Sipajte pola litra vode i na umerenoj temperaturi, povremeno mešajući, kuvajte oko četiri sata. Sipajte u tegle, ohladite i zatvorite.
Pokušajte da ove jeseni pripremite zimnicu sa prirodnim konzervansima. Nudimo nekoliko načina prirodnog konzervisanja
RUKOLA
U sirovom obliku koristi se za pripremu ukusnih aromatičnih salata. Sušenu koristite za konzerviranje povrća za zimu. Dodaje se na kraju, nakon kuvanja.
Rukola sadrži u sebi vitamin C, mnoštvo minerala, a posebno je bogata gvožđem. Zahvaljujući sumporu i prirodnim antibakterijskim materijama pomaže da se pripremljena zimnica dugo održi.
VLAŠAC
Predstavlja vrstu luka, koji se u sušenom obliku koristi kao začin i prirodni konzervans. Obiluje sumpornim jedinjenjima i prirodnim fitoncidima koji sprečavaju razvoj bakterija u hrani. U listovima vlašca ima vitamina A, C i B grupe, a od minerala bogat je fosforom i gvožđem.
MIROĐIJA
Poznata mirisna biljka koja raste kao samonikla, a može se gajiti i u bašti. Lišće mirođije dodaje se pri pripremi krastavaca za zimu, a plod se koristi u manjoj meri, iako je lekovitiji od lišća. Cela biljka i plod melju se i koriste kao začin veoma prijatnog ukusa. Listovi u sebi sadrže sveže, veoma mirisno ulje koje čine prirodne supstance - limonen 70% i karven 30%. U zrelim plodovima mirođije nalazi se 4% etarskog ulja, masno ulje, oko 18% azotnih jedinjenja i 6% pektina. Zahvaljujući ovakvom sastavu, mirođija ima sposobnost da pomaže u prirodnom konzerviranju namirnica za zimu.
BOSILJAK
Bosiljak u sebi sadrži glikozide, mineralne soli, kamfor i eterična ulja. Aroma bosiljka potiče od eugenola. Za pripremu zimnice koriste se listovi u sirovom ili sušenom obliku.
MED
Pčelinji med je namirnica izuzetnog kvaliteta. Poznat je kao vrhunska poslastica. Međutim, može da služi i kao prirodni konzervans, jer deluje na bakterije, viruse i gljivice i time čuva zimnicu. Možete konzervirati voće u medu tako što ga prelivate u slojevima, a zatim zatvorite voskom. Pri pripremi kečapa, bez obzira da li je ljut ili blagog ukusa, takođe se dodaje med, čime se sprečava kvarenje proizvoda. Ukoliko pripremate džem od voća, pri kraju kuvanja dodajte određenu količinu meda, čime ćete postići sladak ukus i ujedno prirodno konzervirati namirnicu.
BELI LUK
U sebi sadrži prirodni sumpor i fitoncide, prirodne antibiotike, čime sprečava rast bakterija. Stoga koristite beli luk za pripremu slane zimnice od povrća. Luk može da se koristi u izvornom obliku ili sitno iseckan, kao i u obliku granula ili praha. Obično se dodaje na kraju kuvanja, čime se zadržavaju lekovita svojstva.
RUZMARIN
Predstavlja začinsku biljku. Potiče sa Mediterana. Zbog svog sastava predstavlja prirodni konzervans, prijatne je arome i ukusa. Listovi su puni eteričnih ulja. Sveže iseckan i usoljen služi kao začin.
Novinar tajkunskoj dnevnog lista Danas Dragoljub Draža Petrović osuo je paljbu po Draganu Đilasu!
26.04.2024
21:25
Dragan Marinković Palma predao je prvi listu za predstojeće lokalne izbore u Jagodini.
26.04.2024
16:35
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas za 2. jun izbore u 66 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i 14 gradova.
26.04.2024
14:24
U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.
26.04.2024
14:13
Bojkot beogradskih izbora za koji se odlučio propali vođa opozicije Dragan Đilas, ujedno je i početak njegovog političkog kraja koji se pre može označiti kao sunovrat, ocenio je Dejan Bulatović, narodni poslanik sa liste „Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane“.
26.04.2024
13:10
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodelio je nacionalna priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Ovom prilikom dodeljene su tri kategorije Nacionalnih priznanja: Pohvalnice ,,28. april“, Plakete ,,28. april“ i Povelje ,,28. april“.
26.04.2024
21:50
Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nalazi se u poseti Tanzaniji.
26.04.2024
21:10
Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.
26.04.2024
21:04
Odlaganje sednice Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici ukazuje da je očigledno da u vezi sa tim postoji kriza predlagača i da su uspeli napori političkih predstavnika Srba da objasne da bi to mogao da bude veći problem od bilo kakvog rešenja, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
26.04.2024
18:50
Od ukupno 2.589.344 domaćinstava u Srbiji, porodičnih domaćinstava, odnosno domaćinstva koja u svom sastavu imaju najmanje jednu porodicu, ima 1.757.507 (67,9%), dok je neporodičnih domaćinstava 831.837, odnosno 32,1% (773.945 samačkih i 57.892 višečlanih neporodičnih domaćinstava).
26.04.2024
16:40
Licemerje zapada i njihove lažne rezolucije bile su glavna tema emisije "Info veče". Predsednik Vučić ovih dana u Njujorku pokušava da navuče još neki glas. O ovome su govorili pukovnici Miodrag Jevtić i Veselin Šljivančanin.
26.04.2024
22:29
Narodni poslanik Radoslav Milojčić Kena govorio je u Glavnom dnevniku TV Informer. o prozapadnoj opoziciji, sramnim napadima sa Zapada na našu zemlju, kao i borbi Vučića za Srbiju.
26.04.2024
20:48
Čitava Rusija bruji o hapšenju Timura Ivanova, zamenika ministra odbrane Rusije. On je optužen za primanje mita. Na ovu temu u "Ratu uživo" govorili su pukovinik Velibor Stević i istoričar Saša Adamović. Uživo u program javio se i Hadži Bratislav Živković, kapetan garde VSRF.
26.04.2024
19:54
Veliki sukobi u svetu potrajaće makar još jednu zimu. Ova 2024. godina čini se da će biti još krvavija od prethodne. U emisiji "Rat uživo" o svim ratovima koji se već vode, ali i onima koji su na pomolu govorili su istoričar Saša Adamović i prof. dr Velibor Stević, pukovnik.
26.04.2024
18:57
Jedna osoba uhapšena je zbog pretnji upućenih direktoru škole u Severnoj Mitrovici.
27.04.2024
00:26
Devojčica Danka Ilić ubijena je 26.marta kada su je osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević udarili službenim vozilom JKP "Vodovod" Bor, nakon čega su je onesvešćenu stavili u zadnji deo automobila.
26.04.2024
22:30
Na Trgu Republike je večeras pretučen mladić, napalo ga je više osoba.
26.04.2024
20:28
Odbegli Dejan Popović (43), koji se sumnjiči da je juče ujutru u Preljini ubio poznanika Maria Simovića (44), očigledno je trenutno u velikom strahu od krvne osvete s obzirom da je porodica ubijenog preduzetnika poreklom iz Crne Gore, gde je to vekovni običaj!
26.04.2024
19:31
Zoran Marjanović, najpoznatiji udovac u Srbiji, kome je u martu počelo ponovljeno suđenje pred Višim sudom u Beogradu zbog optužbi da je 2. aprila 2016. godina na nasipu Crvenka u Borči ubio suprugu, pevačicu "Granda" Jelenu Marjanović, oglasio se na svom Fejsbuk profilu nakon dužeg perioda ćutanja.
26.04.2024
18:36
Mihailo Ristić ovog vikenda ponovo u timu Selte nakon dva meseca pauze zbog povrede.
26.04.2024
22:08
Odbojkaši Crvene zvezde novi su šampioni Srbije! Crveno-beli su večeras u majstorici finalne serije Superlige pobedili večitog rivala Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).
26.04.2024
20:33
Španski strateg razmatra da na kraju ugovora ode iz tabora "građana".
26.04.2024
22:28
Srpski fudbaler Luka Jović zbog povrede propustiće sutrašnji meč između njegovog Milana i Juventusa u okviru 34. kola italijanske Serije A.
26.04.2024
21:40
Prvi teniser sveta Novak Đoković na terenima u Košutnjaku se priprema za nastavak sezone.
26.04.2024
23:50
Nosač aviona "Šarl de Gol" će, tokom dve sedmice, biti stavljen pod direktnu komandu NATO, što je prvi put u istoriji.
26.04.2024
22:30
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je najavio je danas na sastanku sa iranskim kolegom Mohamedom Aštianijem spremnost Moskve da proširi vojnu saradnju sa Teheranom, prenosi RIA Novosti.
26.04.2024
21:00
Na današnji dan, 26. aprila 1986. godine u černobiljskoj nuklearnoj elektrani eksplodirao je reaktor broj 4, a radioaktivni materijal izbačen je visoko u nebo, što je izazvalo ogromnu štetu i posledice po ceo svet.
26.04.2024
23:45
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina "dobavljač broj jedan" za ruski vojno-industrijski sektor i poručio da su SAD spremne da preduzmu dodatne mere da prekinu tu saradnju.
26.04.2024
23:30
Bivša predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi kaže da iza masovnih antiizraelskih demonstracija na univerzitetima širom SAD stoji ruski predsednik jer želi da Džo Bajden izgubi na izborima i u Belu kuću uđe Donald Tramp.
26.04.2024
23:00
Sud će ponovo otvoriti slučaj poznatog filmskog producenta.
25.04.2024
16:47
U ovom komadu igralo je 120 dece iz Baletskog centra iz Surčina koja su oduševila publiku.
25.04.2024
15:51
Sinoć je u Beogradskom dramskom pozorištu odigrana predstava "Prafaust" nakon čega su dodeljene i nagrade.
25.04.2024
12:35
Popularni pevač prvi put dolazi u Srbiju
25.04.2024
11:08
Pevačica je podelila kadrove sa novim izabranikom, koji su izazvali lavinu pozitivnih komentara.
26.04.2024
23:31
Hrmonikaš se u susret šestomesečnom pomentu prisetio tragedije koja je celu porodicu zavila u crno.
26.04.2024
23:01
Muzičar je izneo niz šokantnih tvrdnji koje su podigle veliku prašinu u medijima.
26.04.2024
22:33
Pevačica je prokomentarisala navode koji su poslednjih dana mnoge nasmejali.
26.04.2024
21:51
Pevačica je objavila kadrove sa sinovljevog teniskog meča u Istanbulu.
26.04.2024
21:19
Mrtvački kovčezi, sanduci, krstovi, pokrovi, venci...U niškoj hali "Čair“ na drugom Sajmu pogrebne sve za ukop - čak i frižideri za hlađenje pokojnika pa i kolica za prevoz!
26.04.2024
17:38
Sve do 1999. i progona Srba sa Kosmeta, Lazarice su bile običaj na Lazarevu subotu, koji se najživopisnije sprovodio među Srbima u dva sela Sredačke župe, Mušnikovu i Drajčiću, a do danas, u svom originalnom duhu, održale su se i u selima Sirinićke župe, u kojoj ima i mlađih Srba.
26.04.2024
16:25
Prve majske trešnje, koje kako i sam naziv kaže sazrevaju u maju, ove godine su poranile pa su uzrele već polovinom aprila!
26.04.2024
11:54
Obilazeći teren u podnožju Tornika, lovočuvari su se susreli sa gospodarem ovdašnjih šuma...
26.04.2024
12:43
Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.
26.04.2024
12:17
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.