• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

07.12.2017

07:00

SRPSKO pivo po ukusu potrošača!

Recepti

SRPSKO pivo po ukusu potrošača!

Podeli vest

Pivo iako je najstarije i najrasprostranjenije alkoholno piće, i dalje umnogome ostavlja prostor za polemiku

Iako na prvi pogled sve izgleda poznato i dalje se često vodi rasprava o tome od čega se i kako proizvodi i zašto je neko pivo bolje od drugog. Najveći broj ljubitelja piva reći će da se proizvodi od ječma. To jeste i nije tačno.

Tačno je da je pivski ječam osnovna sirovina, ali da bi se od njega dobilo pivo potrebno ga je prvo prevesti u jedan nov proizvod slad, što je već sam po sebi složen i skup proces. 

Od slada do piva je takođe dug i ni malo lak put koji zahteva dosta umeća, ali i pruža mogućnost da se dobiju proizvodi različitog ukusa, gorčine, arome, boje, sadržaja alkohola itd. Jedno od pitanje oko koga potrošači vode polemiku je i kukuruz kojim se deo slada eventualno zamenjuje.

 On se često anatemiše uz tvrdnju da će pivo zbog njega biti lošijeg kvaliteta. Sa takvim izjavama treba biti veoma oprezan. Kao prvo, to je ustaljena praksa kod nas, ali i u velikom delu sveta. Deo slada se zamenjuje drugim žitaricama, a koje će to biti zavisi od dominantne ratarske kulture i ciljeva same pivare, kao što je da se postigne željeni karakter datog piva koji će odgovarati datoj ciljnoj grupi potrošača. 

Da li će takvo pivo biti identično onom od čistog slada? Neće, ono će se delimično razlikovati. Ali to ne znači da će obavezno biti lošije. Biće drukčije, biće specifično i upravo takvo na kakvo koji je veliki deo potrošača navikao.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
b

pre 6 godina

i šta ste hteli ovim člankom? da opravdate korišćenje kukuruzne krupice kod velikih domaćih proizvođača piva?

Bojan

pre 6 godina

Srbsko pivo je slabo kiselo ili ko da pijem sundjer. Pozabavite se malo sa tim gde je otisao onaj stari ukus stare pumpe. Nikakva su sva nasa piva trenutno a nekad su nam jedino bili ravni Cesi.

Dance

pre 6 godina

Da li pisac zna sta je hteo da kaze ovim tekstom?

Kostadin

pre 6 godina

Pivo - šampanjac za sirotinju. I pre rata se znalo ko pije pivo a ko pije vino, ko pije kvalitetno piće a ko pije razne surogate i hemiske koktele.

Nenad

pre 6 godina

Teško ćete naći državu koja ima nekvalitetnije pivo...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17