Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.12.2017

12:28

SVE STE RADILI PO  RECEPTU, A KOLAČ VAM NIJE USPEO? Ovo je 7 najčešćih grešaka koje pravite!

Recepti

SVE STE RADILI PO RECEPTU, A KOLAČ VAM NIJE USPEO? Ovo je 7 najčešćih grešaka koje pravite!

Podeli vest

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u celosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego  potpuna katastrofa

Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam kolači ne uspevaju:

1. Umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je različita kao i efekat koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reaguje i proizvodi ugljen dioksid kada je pomešana sa sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mleka ili sirćeta. Prašak za pecivo proizvodi ugnjen dioksid kada se pomeša sa vodom.

2. Izbegavate da prosejete suve sastojke
U brojnim receptima naznačeno je kako suve sastojke treba prosejati pre dodavanja u smesu, ali brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosejavanjem brašna uklanjamo moguće grudvice u testu, dok prosejavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata rerne za vreme pečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline koja uzrokuje propast kolača. To se događa, jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da se cela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuštanja toplog vazduha iz smese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo mešate testo
U poslednje vreme sve više se koriste automatski mikseri čijim opcijama treba ovladati pre nego što se upustite u njihovo korišćenje. Naime presnažno promešano testo stvoriće mehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno mešanje, dok druge sastojke treba umešati ručno.

5. Zaboravljate da protereste kalup sa testom

Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savet da testo nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbegavaju, a kao posledicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savet je vredan, jer treskanjem testa, posebno onog koje je debelo i lepljivo, izbacujete vazdušne mehuriće što sprečava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Belance naglo dodajete u smesu miksanjem
Greška koju brojni čine u nastojanju da što pre završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih belanaca u smesu. Naime na ovaj način belanca postaju vodenasta, gube penastu strukturu zbog čega testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i sveže. Belanca treba u smesu dodavati kašikom malo po malo na samom početku i potom nežno umešati ostatak.

7. Predugo ostavljate žumanca i šećer bez mešanja
Brojni recepti posebno za torte započinju prvim korakom mešanja žumanaca sa šećerom, ali ovaj lagan zahvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže za žumanca i stvaraju se kristali koje je teško izmešati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smesu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija