• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alergijaija.com/Informer.rs

24.12.2017

12:52

5 PREDLOGA ZA PRAZNIČNE KEKSIĆE BEZ GLUTENA koji se prave za pola sata!

Recepti

5 PREDLOGA ZA PRAZNIČNE KEKSIĆE BEZ GLUTENA koji se prave za pola sata!

Podeli vest

Stižu nam Nova godina i Božić, a sa njima i spremanje keksića bez glutena u prazničkom duhu. Iako su osobe na bezglutenskoj ishrani navikle da provode vreme u kuhinji i uglavnom spremaju sve svoje užine u domaćoj varijanti, pravljenje prazničnih keksića je događaj u kojem učestvuje cela porodica. Deca vole da provode vreme u kuhinji, naročito kada je testo u pitanju. A kada to uključuje i dekoraciju – onda nastaje prava bezglutenska magija

Keks bez glutena

Pripremili smo pet omiljenih prazničnih recepata za keksiće bez glutena sa blogova koji se bave bezglutenskom hranom. Delimo jer vredi, a na vama je samo da izaberete šta ćete mesiti.

Medenjaci bez glutena

SASTOJCI: 8 šolja brašna (Schar, Mix C), šolja šećera u prahu, 3 kašičice sode bikarbone, velika kašika začina za medenjake (5 g đumbira, 5 g cimeta, 5 g karanfilića), 400 g putera, šolja meda, 3 jaja (ili zamene za jaja: natopljene čija semenke ili umućenu mikserom vodu u kojoj se kuvala leblebija).

Pixabay

PRIPREMA: Testo ostaviti u frižideru da odmori.

Peći 10 minuta (ni sekund duže) na 180 stepeni. Detaljno uputstvo pročitajte na blogu Mama i dete.

Zvezdice bez glutena

SASTOJCI: 470 g MIXB brašna (SCHAR) – po potrebi dodatI još brašna, 85 g mlevenih oraha (ili lešnika), 90 g šećera u prahu, 160 g maslaca (sobne temperature), 2 jaja, prašak za pecivo, vanil šećer.

PRIPREMA: Sve navedene sastojke izmešate i umesite čvrsto, a glatko testo. Zatim pustite na hladnom da se testo odmori jedno pola sata. Kada je spremno razvaljate na željenu debljinu na pobrašnjenoj podlozi.

Pixabay

Da bi dobili željeni oblik, uzmete manju okruglu čašu ili manju modlu za krofne i napravite okrugle oblike. Zatim sa modlicom zvezda svaki drugi krug testa oblikujte sa modlom. Ostaće vam rupa sa oblikom zvezdice. Slažite ih na donje pune krugove i mažite u sredini sa marmeladom (po želji). Zvezdice koje su vam ostale ispecite sa ostalim keksićima. Pecite ih 8 minuta na 180 stepeni dok ne dobiju lepu boju. Originalan recept možete videti na blogu Bezglutenska radost.

Vanilice bez glutena

SASTOJCI: 400 g bezglutenskog brašna (Mix B), 250 grama margarina, 4 kašike šećera, 4 kašike vode, kašika limunovog soka, kašika jabukovog sirćeta, džem od šljiva (ili drugi, po želji), šećer u prahu za posipanje.

PRIPREMA: Iseći margarin na kocke i sa brašnom i šećerom umestiti sipkavo testo. Dodati vodu, limunov sok i jabukovo sirće i zamesiti testo koje ne treba da se lepi za prste. Poklopiti posudu u kojoj je testo i ostaviti u frižideru do sutradan. Premesiti, rastanjiti testo oklagijom i okruglim kalupom ili rakijskom čašicom vaditi krugove.

Pixabay

Poređati na pleh obložen papirom za pečenje. Ostatak testa premesiti, ponovo razvući i praviti vanilice. Ovaj postupak ponavljati dok se testo ne potroši. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta ili duže u zavisnosti od jačine rerne. Treba da ostanu svetle i pazite da se ne prepeku. Kada se skroz ohlade izvaditi iz pleha.  Spajati po dve vanilice sa džemom i uvaljati u prah šećer. Najbolje ih je napraviti dan, dva ranije, a što duže stoje sve su lepše, piše Alergijaija.com.

Vanilice bez glutena II

SASTOJCI: margarin, 4 kašike šećera, 2 jaja, 600 g bezglutenskog mix brašna, džem od šljiva, šećer u prahu (oko 100-150 g).

PRIPREMA: Dobro mikserom umutiti sam margarin da se malo razgradi, pa onda dodati šećer, a kasnije i jaja. Mutite dok se šećer ne sjedini sa masnoćom. Postepeno dodajite brašno i kada smesa postane čvršća, polako počnite da izrađujete testo.

Pixabay

Kada ste umesili testo, oblikujte ga u loptu i upakujte u foliju, te stavite u frižider na 30 minuta do sat vremena da se testo stegne. Premesite testo nakon što ste ga izvadili iz frižidera, podelite u dve manje loptice, pa razvlačite oklagijom. Modlom secite oblike i ređajte na tepsiju. Detaljna uputstva pročitajte na blogu Sonjicine bezglutenske majstorije.

Kokos keksići

SASTOJCI: 370 g MIXB brašna (SCHAR, po potrebi dodati još brašna ), 90 g šećera u prahu, kesica vanil šećera, prašak za pecivo, 60 g kokos mrvica, 160 g maslaca (sobne temperature), 2 jaja.

Pixabay

PRIPREMA: Od navedenih sastojaka umesite čvrsto, a glatko testo. Razvaljate ga na željenu debljinu i raznim modlicama oblikujte kekiće. Stavite ih na kalup pa u frižider na 15-ak minuta, da se testo malo odmori, a maslac stisne. Pecite 8 minuta na 180 stpeni dok ne dobiju lepu boju.

Ukoliko želite da saznate nešto više, pozivamo vas na BESPLATNU radionicu ukrašavanje kolačića za decu sa intolerancijom na hranu, celijakojom, alergijama i atopijom. Radionica će se odražati u sredu, 27. decembra od 17 do 19 časova u Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom opštine Novi Beograd, Milutina Milankovića 34. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija