Pixabay

18:33 Iće i piće 0

Ljubav & zdravlje/Nataša Lazović | 30. 12. 17.

ČAROBNI ZALOGAJI: Spremite nesvakidašnju prazničnu trpezu!

Pretpostavljamo da ste se već organizovali, nabavili sve neophodne namirnice i spremni ste za pripremu svečane trpeze. Ako pak još uvek imate dileme oko menija, mi vam predlažemo nešto malo drugačije

Nova godina i Božić su tradicionalno vreme okupljanja i druženja s porodicom i prijateljima. Centralni deo, kao i uvek, pripada prazničnoj trpezi na kojoj se mogu naći najrazličitije đakonije. Bilo da imate goste ili ne, svako očekuje da meni bude dostojan praznika. 

Pretpostavljamo da ste se već organizovali, nabavili sve neophodne namirnice i spremni ste za pripremu svečane trpeze. Ako pak još uvek imate dileme oko menija, mi vam predlažemo nešto malo drugačije. 

Naš predlog počinje klasikom među predjelima, pršutom sa kozjim sirom i rukolom, slede okrepljujuća čorba od bundeve, natenane pečena svinjska plećka sa dva priloga, vitaminska salata, kao i slatka završnica kesten torta. Prijatno!

Predjelo

Pršuta sa kozjim sirom i rukolom

Shutterstock

Sastojci: 20 šnita tanko nasečene pršute, 20 crnih maslina, 100 g rikota sira, 100 g kozjeg sira, 2 kašičice sušenog vlašca, maslinovo ulje, prstohvat soli, krupni biber, rukola i/ili zelena salata
Priprema:
Pomešajte kozji sir sa rikotom i par kapi maslinovog ulja, dodajte so i sušeni vlašac. Ostavite smesu nekoliko minuta da se sjedine ukusi. Na svaku šnitu pršute stavite kašiku smese i zarolajte kao cigaru, a u sredinu stavite čačkalicu s maslinom. Prema želji pokapajte s malo maslinovog ulja, pobiberite i poslužite na opranoj i prosušenoj rukoli ili zelenoj salati. Napomena: rukolu ili neku drugu salatu možete zamotati zajedno sa smesom rikote i kozjeg sira. Takođe, u smesu možete dodati sitno masline, krastavac ili papriku.

Pikantna čorbica od bundeve

Pixabay

Sastojci: 1 kg žute bundeve, mala glavica crnog luka (sitno naseckan), čen belog luka (sitno naseckan), kašika maslinovog ulja, kašika kima, 7-8 dl vode ili bujona od povrća, pola kašičice cimeta, pola kašičice narendanog đumbira, prstohvat muskatnog oraščića, 3-4 karanfilića, 2 prstohvata kurkume, 2 kašike meda (može i ne mora), so, kajenski biber, 3-4 kašike slatke pavlake ili punomasnog mleka, semenke bundeve (golice) po želji, krutoni po želji, hladno ceđeno bundevino ili maslinovo ulje.
Priprema: Bundevu zajedno s korom isecite na četvrtine, rasporedite na masni papir za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. U međuvremenu u šerpi na maslinovom ulju podinstajte crni i beli luk. Nakon sat vremena izvadite bundeve, iz kore izdubite pire i dodajte u šerpu. Dodajte vodu ili bujon, mleko ili slatku pavlaku, med, posolite, pobiberite i dodajte začine želji. Štapnim mikserom izmiksajte čorbu dok ne postane glatka i kremasta i kuvajte na laganoj vatri još par minuta da se povežu svi sastojci. Potaž prema želji servirajte uz krutone i semenke bundeve, a svaku čorbicu u tanjiru možete preliti s malo hladno ceđenog ulja ili dodati kašiku pavlake.

Salata sa suvim grožđem i narom

Shutterstock

Sastojci: 2 šolje narendane šargarepe, veća jabuka, očišćena, oljuštena i isečena na tanke kriške, kašika limunovog soka, 2 kašike meda, 2 kašike majoneza (možete izostaviti), četvrtina šolje suvog grožđa, pola šolje semenki nara
Priprema:
Jabuke i šargarepu stavite u posudu i prelijte limunovim sokom pa dobro promešajte. Med, majonez i suvo grožđe pomešajte, dodajte semenke nara, pa sve pomešajte sa šargarepom i jabukom.

Glavno jelo

Marinirana svinjska plećka
(za 12 osoba)

Shutterstock

Sastojci: oko 5 kg svinjske plećke zarezane kože, glavica belog luka, komad đumbira, 2 ljute papričice ili 2 kašičice ljute tucane paprike, 3 kašike maslinovog ulja, 4 kašike aćeta balzamika, pirinčanog ili bilo kojeg sirćeta. (Ako imate manji broj gostiju, srazmerno smanjite sastojke)
Priprema:
Dan ranije, u vreme ručka, zagrejte rernu na najveću moguću temperaturu. Bilo bi dobro da imate pleh za pečenje s rešetkom na koju ćete staviti plećku. Pre nego što meso stavite u rernu, pripremite pastu na sledeći način: u avanu izgnječite beli luk, đumbir, papričice i dodajte malo ulja i sirćeta po želji. Ako nemate avan, sve sitno iseckajte. Prstom dobro utrljajte ovu pastu u plećku čiju ste kožu zarezali, a krupnije komadiće gurnite što dublje u zareze. Meso ubacite u vrelu rernu i pecite 30 minuta, zarezanom stranom naviše. Nakon pola sata u posudu u koju ste spremali pastu sipajte preostalu kašiku ulja i sirćeta, izvadite meso, okrenite ga i sipajte ulje i sirće u pleh, ispod mesa. Vratite plećku u rernu i narednih par sati pecite na 100 stepeni: na ovaj način meso ne možete da prepečete. Pola sata pre nego što želite da izvadite meso, ponovo okrenite plećku i vratite temperaturu na najjače kako biste dobili hrskavu kožicu.

Kremasti zapečeni krompir

Pixabay

Sastojci: 2,2 kg belog krompira, 2 šolje punomasnog mleka, 2 šolje slatke pavlake, oljuštena glavica crnog luka, 2 zgnječena čena belog luka, kašika soli, četvrtina šolje putera
Priprema:
Zagrejte rernu na 300 stepeni. Oljuštite krompir i isecite na režnjeve srednje debljine. Stavite ga u šerpu zajedno sa mlekom, pavlakom, crnim i belim lukom i solju. Sve stavite sa se krčka. Kada tečnost provri kuvajte na slabijoj temperaturi dok krompir ne omekša, ali pazite da ne počne da se raspada. Sa malo putera podmažite veći sud za pečenje (40x30 cm) i u njega sipajte mešavinu mleka i krompira. Po površini razbacajte komadiće preostalog putera i pecite u rerni 15 minuta dok krompir ne naraste i ne zapeče se. Izvadite, ohladite i servirajte u roku od 10-20 minuta.

Brokoli u sosu od četiri sira

Shutterstock

Sastojci: 1 kg brokolija, 200 g gorgonzole, 200 g mocarele, 200 g parmezana, 100 g ementalera, puter, so po ukusu
Priprema:
Blanširajte brokoli dva minuta u vreloj posoljenoj vodi. Brzo ohladite da bi ostao svež i zelen. Poređajte brokoli u pleh, prethodno namazan puterom. Narendajte gorgonzolu, parmezan, ementaler i mocarelu. Pomešajte sireve, prelijte brokoli i zapecite u rerni sve dok se sirevi ne rastope i ne dobiju zlatnu boju. Ukrasite strukom sveže mirođije. Jelo servirajte toplo.

Dezert

Torta od čokolade i kestena

Shutterstock

Ova poslastica je jednostavna za pripremu, a savršenog je ukusa. Sve što treba ispeći je jedan sloj čokoladne kore.

Sastojci: Za koru od čokolade: 100 g putera isečenog na kockice, 140 g tamne čokolade, 6 jaja, 140 g prženih mlevenih badema, 85 g svetlosmeđeg šećera. Za fil od kestena: 400 g pirea od kestena, 100 g šećera, 100 g putera isečenog na kockice, 100 g tamne čokolade, 3 kašike slatke pavlake, kašika ekstrakta vanile, 2-3 kašike ruma ili konjaka (može i amareto). Za čokoladnu glazuru: 200 g tamne čokolade, 150 g slatke pavlake.
Priprema:
Kora od čokolade: puter i čokoladu rastopite na pari, promešajte i ostavite da se hladi pet minuta. Žumanca izmešajte i dodajte u čokoladu, pa dodajte mlevene bademe. Umutite belanca u čvrst sneg sa šećerom. U nekoliko navrata belanca ručno dodajte u čokoladnu smesu. Pecite 30-35 minuta i proverite čačkalicom da li je gotovo.
Fil od kestena: Pire od kestena izmešajte sa šećerom (najbolje u blenderu). Puter i čokoladu otopite na pari, izmešajte, dodajte slatku pavlaku, ekstrakt vanile i rum. Sve sjedinite s pireom od kestena, ravnomerno rasporedite po ohlađenoj čokoladnoj kori i sve to ohladite. Ulupajte 300 g slatke pavlake sa tri kašike šećera i premažite preko fila.
Čokoladna glazura: Pavlaku prokuvajte, sklonite s vatre, malo ohladite i dodajte čokoladu. Ukrasite po želji i ostavite da stoji u frižideru barem tri sata pre služenja.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]