Shutterstock

09:12 Iće i piće 0

Stvarukusa.rs | 07. 01. 2018.

BOŽIĆNA ČESNICA i svi običaji vezani za nju

Božićna česnica mesi se uoči Božića, tačnije u noći između Badnjeg dana i Božića. Postoji više recepata, jer se uza visnosti od krajeva, razlikuje i njena priprema

U nekim oblastima stavlja se različito zrnevlje kao što su ječam, ovas, raž, kukuruz... U nju se stavlja novčić, a ukućani je na dan Božića u vreme ručka okreću i lome na tri dela. Veruje se da onaj u čijem parčetu se nađe novčić, imaće bokatstvo tokom čitave godine.

Česnica se priprema, po narodnom verovanju, da bi doprinela sreći i blagostanju ukućana. Neka stara verovanja navode da bi česnicu trebalo šarati papkom pečenice kako bi pospešilo plodnost useva.

Česnicu usklučivo mesi domaćin, dok se u nekim krajevima verovalo da je može mesiti samo žena koja je rodila muško dete.

Ovo je pogača bez kvasca koja bi po pravilu trebala da se peče pod sačem i mesi se isklučivo svežom vodom sa izvora. 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]