• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.01.2018

12:06

CAR MEĐU BILJKAMA! Za kilo šafrana 1.000 evra!

Recepti

CAR MEĐU BILJKAMA! Za kilo šafrana 1.000 evra!

Podeli vest

Visoka cena se opravdava specifičnom proizvodnjom jer je za kilogram ovog praha potrebno oko 200.000 cvetova, a zanimljivo je da cveta jednom godišnje, tokom dve-tri nedelje oktobra

Šafran je začin koji se vekovima koristio kao lek za mnoge boljke, a pominje se i u Starom zavetu kao najskuplji začin na svetu. Za kilogram kvalitetnog šafrana treba 1.000 evra, a to mu je, rekli bi mnogi, jedina mana.

Zato se najčešće prodaje na gram. U prodavnicama zdrave hrane kod nas košta od 960 do 1.000 dinara.

Cena se opravdava specifičnom proizvodnjom. Za kilogram ovog praha potrebno je oko 200.000 cvetova, a zanimljivo je da šafran cveta jednom godišnje, tokom dve-tri nedelje oktobra.

Falsifikati
Zbog izuzetno visoke cene, šafran je često "falsifikovan". Uglavnom se zamenjuje sa šafranikom ili nevenom, a može da se melje zajedno sa kurkumom

Iz svake lukovice šafrana u jednoj sezoni izraste od dva do devet cvetova ljubičaste i plave boje. Za berbu je važno da svi cvetovi budu potpuno otvoreni jer je neophodno iz cveta istovremeno iščupati glavu sa tučkom, a zatim ih pažljivo poređati na finom situ i osušiti nad užarenim drvenim ugljem ili vrućim pepelom.
Najveći proizvođač ove biljke je Iran, koji snabdeva 95 odsto svetskog tržišta. Gaji se i u Francuskoj, Španiji, Grčkoj i Italiji, a najviše se koristi u persijskoj, indijskoj i turskoj kuhinji.

Informer

I Kleopatra znala za njega

Šafran se pominje u raznim antičkim spisima, gde se navodi da ga je Kleopatra koristila kao krem za potamnjivanje kože, stari Rimljani su njime ukrašavali postelju mladenaca, a Feničani su ga smatrali lekom.

Osim za ishranu, šafran se koristi i za bojenje hrane i u medicinske svrhe. Kolači i peciva od šafrana dobijaju intenzivan miris i lepu boju. Odlično se slaže sa supama od povrća, krompirom i paprikom, dodaje se pirinču, a možete da ga koristite za pripremu marinade za ribu tako što ćete pomešati šafran, beli luk i timijan sa sirćetom.

Koristi se u lečenju astme, kašlja, bolesti bubrega, pa i nesanice i depresije, a dovoljna je četvrtina kašičice kao dodatak jelu da osetite njegovu lekovitost.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija