• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: punkufer.hr/informer.rs

17.03.2018

12:34

12 GREŠAKA koje pravimo kada pečemo kolače

Recepti

12 GREŠAKA koje pravimo kada pečemo kolače

Podeli vest

Pažljivo proučite sledeće savete kako biste ubuduće izbegavali najčešće greške koje se svima znaju dogoditi

1. Pročitajte recept do kraja pre nego što krenete s pripremom 

Svima nama se dogodi da smo radili nešto već 100 puta i "znamo sve napamet", ali svašta se može desiti i samo jedan propust u postupku može dovesti do katastrofalnih rezultata.

2. Ako želite biti potpuno precizni, izbegnite vaganje na čaše i kašike i koristite vagu  

Naravno, korišćenje merenja "na kašiku" ili "po šoljici" je lakše i brže, a ponekad i sasvim dovoljno. No, neki recepti zahtevaju preciznost pa ipak uzmite vagu.

3. Koristite maslac pravo iz frižidera 

Ako recept traži da se koristi maslac sobne temperature, koristite maslac kog ste izvadili iz frižidera oko sat vremena pre nego što ste krenuli pripremati kolač.

4. Ne pripremite kalup za pečenje pre nego što krenete s mešanjem sastojaka

Ovo se možda čini kao nevažni deo, ali često je vrlo bitno da smesu ulijemo u kalup što pre, pa pripremite kalup na samom početku procesa (premažite ga uljem, maslacem ili obložite papirom za pečenje).  

5. Ne koristite papir za pečenje jer smatrate da je dovoljno samo namazati pleh maslacem ili uljem

U nekim situacijama, poput pečenja određenih keksa, ipak radije koristite papir za pečenje, ako tako recept savetuje, jer vam se keksići mogu početi raspadati pri vađenju iz pleha, bez obzira što ste ga nauljili.

6. Ne pomešate maslac i šećer do kraja već stanete na pola puta

Prvo, maslac treba biti sobne temperature kad ovo radite, a drugo, ne trebate samo dobiti homogenu smesu, već laganu i pufnastu smesu u kojoj nema zaostataka kristala šećera.

Pixabay

7. Ne sastružete sve sastojke s rubova posude

Pobrinite se da tokom mešanja sastružete i pomešate sve sastojke kako prilikom izlivanja smese ne bi pokupili nešto s rubova što tamo ne bi trebalo biti.

8. Ako recept zahteva prstohvat soli, preskačete tu smernicu jer smatrate da so u poslasticama nije potrebna

SLATKI ZALOGAJI: Sočan kolač od pomorandže

Nemojte preskakati ovaj korak jer so zapravo ističe ukus i pojačava slatkoću kolača.

9. Ne koristite cediljku za sipanje brašna

Neki recepti zahtevaju da se brašno sipa kroz cediljku, a ovaj je korak potreban kako bi se suvi sastojci lakše povezali i kako ne bi bilo grudvica u brašnu.

Pixabay

10. Ne zagrevate rernu pre početka

Obavezno uključite rernu na vreme i ne stavljajte kolač dok ne postigne određenu temperaturu, inače se može dogoditi da se testo uopšte ne digne.

11. Otvarate rernu prerano

Suzdržite se od proveravanja u kakvom je stanju kolač (možete gledati kroz zatvorena vrata rerne), jer ako ih otvorite prerano (posebno tokom prvih 20 minuta), testo, ako se i diglo, opet će se spustiti i više se ne bude vratilo gore. Poželjno je da do samog kraja uopšte ne otvarate rernu, a ako baš morate, učinite to 5 do 10 minuta pre kraja.

12. Ne čekate da se testo potpuno ohladi pre nego krenete s dekoracijom

Zavisno od vrste šlaga koji koristite, mogao bi vam se otopiti ako ga stavite na topao kolač.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija