• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.04.2018

17:42

DA BUDETE ZDRAVI! Deset najzdravijih namirnica koje se spremaju za čas!

Recepti

DA BUDETE ZDRAVI! Deset najzdravijih namirnica koje se spremaju za čas!

Podeli vest

Takozvana "superhrana" sastoji se od supersastojaka koji vašem telu pružaju sve potrebno za zdravlje

Takozvana "superhrana" sastoji se od supersastojaka koji vašem telu pružaju sve potrebno za zdravlje
Vreme je da vas upoznamo sa najzdravijom hranom i sa njenom najjednostavnijom i najukusnijom pripremom:

1. Pečurke

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Pečurke regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke

Brzi recept: Isecite pečurke na šnite i propržite ih na maslinovom ulju, dodajte belog luka i vina i pržite dok vino ne izlapi. Odličan prilog uz pečene pileće grudi. 

2. Ječam

Žitarica bogata  i pravi borac protiv povišenog holesterola. Vrlo koristan za regulaciju probave.

Brzi recept: Skuvajte ječam i grašak, dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno varivo. Želite li bolji ukus, prepržite komadiće pršute i dodajte u varivo.


3. Orasi

Neverovatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

Brzi recept: Kako biste iz ove namirnice izvukli samo najzdravije, nije potrebna nikakva priprema. Pomešajte šaku oraha, suvih smokvi i seme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete kombinovati umesto deserta ili između obroka.

4. Integralna testenina

Najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cele žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i varenje.

Brzi recept: Propržite malo belog luka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i seckani paradajz. Sos poslužite s parmezanom uz integralno testo.

5. Puter od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Puter možete i sami napraviti.

Brzi recept: Izmiksirajte 2 šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i po kašičicu ulja, pola kašičice smeđeg šećera i prstohvat soli. Volite li slađi puter, dodajte malo meda.

6. Kinoa

Kinoa nije žitarica već semenka biljke koja je srodna grašku. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom, a priža energiju.

Brzi recept: S obzirom na to da je kinoa prilog koji ide uz sva jela, pripremite je umesto pirinča i testenine. Izvrstan je dodatak kuvanom povrću i piletini sa roštilja.

7. Obrano mleko

Obrano mleko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima su kalcijum, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju, D vitamin koji je borac protiv raka.

Brzi recept: Udaljite se od bele kafe ili uobičajene šoljice mleka i začinite ovaj napitak sa ekstraktom vanile i cimetom.

8. Borovnica

Ovo supervoće bogato je vlaknima, izvrstan je antioskidans i izuzetno koristan za jačanje krvnih sudova.Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

Brzi recept: Sladoled od vanile ili jogurt prelijte ovim ukusnim voćem i dobili ste zdravi desert.

9. Bulgur

Bulgur je napola skuvana, osušena i zdrobljena pšenica bogata gvožđem, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom B. Izuzetno je blagotvorna za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog creva, srčanih bolesti i raka.

Brzi recept: Baš poput pirinča, testenine i već spomenute kinoe, bulgur je ukusan i neutralan prilog koji možete kombinovati uz sva jela.

10. Sočivo
Sočivo se ubraja u grupu zrnatih mahunarki. Ne sadrže zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata.

Brzi recept: Sočivo se odlično slaže s paradajzom, lukom, belim lukom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem, ovčjim i kozjim sirevima. Napravite ukusno varivo ili kao prilog mesu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija