• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.04.2018

21:53

NE BACAJTE LJUSKE OD JAJA! Evo kako sve možete da ih iskoristite!

Recepti

NE BACAJTE LJUSKE OD JAJA! Evo kako sve možete da ih iskoristite!

Podeli vest

Ljuska od jajeta sadrži 90 odsto kalcijuma i zbog toga je najbolji prirodni izvor tog minerala

Zbog tih kvaliteta ljuske od jaja su idealne za ishranu zemljišta – dodavanjem Ca u tlo smanjuje se njegova kiselost, a biljke će tako brže rasti i koren će im se brže razvijati.

Izmrvljene ili samlevene ljuske od jaja možete preliti i prirodnim jabukovim sirćetom pa ostaviti da odstoje oko 3 nedelje, da bi se postigao bolji efekat. A možete ih koristiti i odmah tako izmrvljene.

1. Izmrvljene ljuske od jaja možete dodati u kompost za baštu. One se brzo razgrađuju, a pošto su bogate kalcijumom i mineralima, pomoći će mikroorganizmima da kompost bolje prerade i obogate ga kalcijumom.

2. Uz pomoć ovog trika možete se rešiti i štetočina poput puževa i gusenica. Potrebno je samo da izmrvljene ljuske pospete oko biljaka u bašti. Ako ljuskama od jaja dodate još i pepeo, efekat će biti bolji.

3. Napravite prirodno đubrivo za vaše sobno cveće u kombinaciji sa socom od kafe. Ljuske od jaja potopite u vodu i ostavite preko noći. Ujutro toj vodi dodajte soc od kafe u odnosu 1:4 i time zalijte biljke.

4. Usitnjene ljuske od jaja dodajte u hranu za kokoške. One će ih snabdevati kalcijumom budući da je on u prvom redu neophodan za formiranje kostiju i ljuske jajeta, ali ima i druge funkcije, od kojih su najvažnije: prenošenje masti preko krvotoka u žumance, zgrušavanje krvi i stezanje mišića.

5. Ljuske od jaja mogu da posluže i kao hrana za ptice, posebno u zimskom periodu kada im je sužen izbor hrane. Ljuske prvo treba sterilisati (ispeći u rerni 20 minuta na 180 stepeni), a potom zdrobiti i staviti pticama u kućicu ili flašu.

6. Ukoliko vaš ljubimac, naročito pas, ima česte prolive, smrvite ljusku od jaja u prah, pa je dodajte u hranu. Možete usitniti i veće količine, držati ih u hladnjaku i po potrebi davati kućnim ljubimcima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija