Shutterstock

14:19 Iće i piće 0

b92.net informer.rs | 30. 04. 2018.

3,2,1- RASPALI! Provereni savet za najbolji roštilj u prirodi!

U susret 1. maju i tradicionalnom roštiljanju izdvojili smo za vas neke korisne savete i trikove. Ipak, u dobrom društvu sigurno nećete pogrešiti, pa iako neki komad pregori, ne zaboravite da je ipak najvažnije druženje oko vatre

Priprema mesa 

Postoje "dve škole" koje su u stalnom sukobu. Vi izaberite po svom ukusu kako ćete pripremiti meso za roštilje - oni koji začinjaju i sole pre pečenja i oni koji mažu meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ih izvade na tanjir. 
Treba da znate da su piletina, ćuretina suvlja mesa kojima je potrebno da malo odstoje u marinadi da bi bila sočnija i posle roštiljanja. Govedinu i teletinu najbolje začinite posle pečenja i držite pokrivene folijom da bi omekšali posle pečenja. 

Svinjetina, zatim pljeskavice i ćevapi bolji su ako se pre začine. 

Pripremite i ćumur 

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ćumur. 

Shutterstock

Čekajte da ugalj poprimi svetlo sivu boju, a žar postane crven. Za dobar žar potreban je i dobar dotok vazduha. Njega možete stvoriti mahanjem novinama ili običnim fenom za kosu. 
Lepljenje 

Najveći problem sa ribom na roštilju je jako lepljenje za rešetke, koje prilikom pokušaja vađenja ribe može da upropasti komad. Ako pečete celu ribu, odsecite joj glavu i stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta, kako bi se koža zagrejala "na blic" i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar. Ako je stavite na manju temperaturu, počeće samo da pušta sokove i da se lepi za rešetke.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]