"UBIJAĆE SVE PRED SOBOM!" Šešelj upozorio na veliku pretnju
124. 04. 2024. u 00:40
224. 04. 2024. u 00:40
Dok jedni smatraju da je tajna dobrog roštilja u suvom drvetu bukve i vinove loze, drugi u jačini vatre, a treći se kunu samo i isključivo u kvalitet mesa, svi se slažu u jednom - dobre marinade čine meso ukusnijim i neizostavni su deo prvomajskog uranka. Kombinacije začina su nebrojene, a mi vam predlažemo nekoliko varijanti s kojima nećete pogrešiti.
Ulje, kiselina, začini
Marinada ili pac je, prema definiciji, mešavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekša meso i začini ga. Uglavnom je reč o ulju (najčešće maslinovom), vinu, sirćetu ili soku od limuna, aromatičnim travama ili povrću.
Važno je samo da vam na mesu ne ostanu komadi belog ili crnog luka, jer bi mogli da zagore i otpuste gorčinu |
Ulje će dati nemasnom mesu masnoću i zaštititi ga od vazduha, sirće će smekšati meso, a sok od limuna će na svežu ribu imati efekt kao da smo je blago skuvali. So u marinadi deluje poput konzervansa, ali omogućava i bolje upijanje tečnosti. So, takođe, omekšava vezivno tkivo u mišićima, te je neizostavni deo paca.
Vreme potrebno za mariniranje zavisi od strukture i veličine mesa ili ribe koju pripremamo - što je ona manja, nežnija i delikatnija, to je i vreme kraće. Ipak, i tu postoje neki standardi. Meso se stavlja u marinadu do otprilike tri sata pre nego će završiti na roštilju. Možete ga držati i duže, čak i do dva dana, ali u tom slučaju izbegavajte da dodajete u marinadu veću količinu soli, jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo da dovede do suvog i "drvenastog" mesa.
Oprezno sa šećerom
Često se u receptima može pročitati "marinirajte preko noći" kao da mesečina ili tama imaju neko mistično dejstvo na meso. Ovo u stvari znači da meso u pacu treba da odleži oko osam sati, što svakako može i tokom dana.
Ako koristite beli ili crni luk, beli luk zgnječite, a crni luk posolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od crnog luka ili i njega dobro usitnite, gotovo do kaše. U oba slučaja možete da se poslužite i prahom od navedenih lukovica. Važno je samo da vam na mesu ne ostanu komadi belog ili crnog luka, jer bi mogli da zagore i otpuste gorčinu.
Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnost u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz |
Osim kad se radi o vrlo malim komadima mesa i mesu koje se kratko termički obrađuje, izbegavajte marinade koje sadrže previše slatkih začina, poput smeđeg šećera, džema, šećera u alkoholu ili šećera koji se već nalazi u gotovim proizvodima, kao što je kečap. Pri dužem pečenju, šećer će se topiti, karamelizovati i na kraju zagoreti, a vi ćete umesto hrskave, dobiti ugljenisanu koricu.
Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnost u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz kojim možete dodatno začiniti, ali i vlažiti meso na roštilju tokom pečenja ili poslednjih pet do 15 minuta. Premaz možete spremiti i pred roštiljanje, ako nemate dovoljno vremena ili volje za pravu marinadu.
Pravila za dobar roštilj
o Za roštilj uvek planirajte oko 250 grama mesa bez kosti po osobi, za ribu od 300 do 400 grama
o Mesa u marinadi
Pileće meso, rebra i junetina se mariniraju radi boljeg ukusa i da meso omekša
o Svinjske krmenadle i svinjski vrat i ražnjići
Po pravilu, direktno se peku na roštilju, a so i drugi začini se dodaju nakon pečenja. To vas, naravno, ne sprečava da i njih marinirate po želji
Pac je, prema definiciji, mešavina masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekša meso i začini ga |
o Rolovana džigerica i rolovani ćevapi
Samo se umotaju u mesnatu, tanko isečenu slaninu i peku
o Povrće i voće
Pre pečenja preporučljivo je premazati povrće maslinovim uljem, a nakon što je gotovo, obogatite ga začinima poput ruzmarina, bosiljka, origana ili peršuna.
o Kobasice
Prvo ih stavite sa strane da se nadime na nižoj temperaturi, a zatim pecite. Tako prilikom pečenja neće popucati
o Slanina
Ne zaboravite da pripremite slaninu kojom ćete premazivati roštilj, a pravi je specijalitet kada se ispeče
o Štapići za ražnjiće
Potopite ih u vodu da se ne bi zapalili dok pečete roštilj
RECEPTI:
Marinada s jogurtom
Sastojci: 200 ml jogurta, dve kašike maslinovog ulja, kora i sok od pomorandže, manji crni luk, dva čena belog luka, korijander, pola kašičice cimeta, kašičica sveže narendanog đumbira, pola kašičice soli, mleveni biber.
Priprema: U avanu usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomešajte s jogurtom i sokom i korom od pomorandže. Ova marinada je pogodna za sve vrste mesa.
Azijska marinada
Sastojci: 200 ml susamovog ili nekog drugog ulja, dve kašike soja sosa, kašika smeđeg šećera, dva čena zgnječenog belog luka, narendani đumbir, 50 ml višnjevače ili šerija.
Priprema: Koristite na manjim komadima mesa koje se kraće termički obrađuju, poput svinjetine i piletine.
Južnjačka uteha
Sastojci: 200 ml pasiranog paradajza, tri kašike maslinovog ulja, čili ili neka druga ljuta papričica, tri čena belog luka, vorčester, tabasko ili čili sos.
Priprema: Slaže se sa svinjetinom, junetinom i piletinom.
Meksička marinada
Sastojci: 1/3 šolje jabukovog sirćeta, 1/3 šolje belog sirćeta, 1/3 šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje seckanog korijandera, tri mlevene glavice crnog luka, isceđena limeta, dve kašike kumina, kašika mlevenog crnog bibera, kašika origana, kašika soli.
Priprema: Dodajte sve sastojke u činiju i dobro promešajte. Slaže se sa svinjetinom, junetinom i piletinom.
Mediteranska mešavina
Sastojci: 1/3 šolje vode, 1/3 šolje soka od limuna, 1/3 maslinovog ulja, mlevena glavica crnog luka, kašika sušenog timijana, kašika sušenog ruzmarina, kašika soli, kašika mlevenog crnog bibera.
Priprema: U činiju srednje veličine dodajte vodu, sok od limuna, beli luk, timijan, ruzmarin, so i mleveni crni biber. Od začinskog bilja možete kombinovati i peršun, bosiljak, origano, majčinu dušicu, žalfiju... Ukoliko koristite sveže bilje, pobrinite se da ga dobro usitnite. Ova marinada ide uz većinu vrsta mesa.
Kontinentalni klasik
Sastojci: 100 ml maslinovog ulja, 100 ml belog vina, pola kašičice soli, tri čena belog luka, sitno seckani korijander, kašika senfa, crveni biber.
Priprema: Osnovnom receptu možete da dodate tucanu ljutu ili čili papriku i usitnjeni lovor ili ruzmarin. Odgovaraće svinjetini, junetini i piletini.
PREMAZI - u poslednji čas
Premaz za junetinu
Sastojci: 100 ml goveđeg bujona ili vode, 100 ml piva, kašika senfa, pola kašičice soli, čili prah ili kajenski biber, tri čena belog luka, korijander u prahu ili listu, vorčester ili tabasko sos.
Priprema: Sve sastojke pomešajte, kratko prokuvajte, doterajte ukus i proverite gustoću.
Slatko-ljuta glazura
Sastojci: 100 ml aćeto balzamika, tri do četiri kašike meda, čili sos, pola kašičice soli, sveže krupno mleveni biber.
Priprema: Stavite med i aćeto balzamiko u posudu i vrlo kratko prokuvajte da se med otopi. Začinite prema ukusu. Kod ovog premaza vodite računa o tome da ga koristite kad je meso već pečeno. Premazano meso ostavite na kratko vreme u sigurnom uglu roštilja (toplo mesto koje nije direktno iznad izvora toplote) da se sos upije. Ostavite umak za dodatno prelivanje ili umakanje. Pogodan je za piletinu i svinjetinu.
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se pomeraju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.
23.04.2024
10:23
Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je da je koalicija izgubila jedinstvo jer Dragan Đilas, Zdravko Ponoš i Nebojša Zelenović nisu stali uz odluku većine koja želi na izbore
23.04.2024
10:16
Direktor na Nova S televiziji Slobodan Georgiev istakao je da izlazak opozicije na lokalne izbore po Srbiji, a bojkot u Beogradu, nema nikakvog smisla!
23.04.2024
10:06
Do sada su đilasovci pokušavali da ubede narod da je medijska situacija u Beogradu najbolja i da je opozicija navodno pobedila prošle godine, a da je, nasuprot tome, situacija u ostalim mestima po Srbiji očajna! Ipak, sada je došlo do obrta!
23.04.2024
09:38
Urednik portala European Western Balkan, Aleksandar Ivković govorio je na tajkunskoj televiziji o odluci Dragana Đilasa, Miloša Jovanovića i Zdravka Ponoša da izađu na lokalne izbore po ostatku Srbije, a da u Beogradu izbore bojkotuju
23.04.2024
09:29
Ministar Đorđe Milićević oštro je večeras reagovao na sraman tvit kvaziopozicionog političara i “NATO generala” Zdravka Ponoša:
23.04.2024
22:23
Ruska delegacija zadala je pravu glavobolju Nemačkoj u Njujorku.
23.04.2024
22:19
Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.
23.04.2024
22:02
Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić reagovala je na sraman tekst u Šolakovim medijima.
23.04.2024
21:08
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da nema nikave snove da "pocepa" opoziciju i ukloni političke protivnike i naglasio da se njegovi snovi tiču samo napretka Srbije.
23.04.2024
19:52
Bahato ponašanje đilasovske opozicije i sramni nastu predstavnice privremenih institucija na KiM Vjose Osmani u Savetu bezbednosti UN, komentarisali su gosti Info večeri, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj i Rajko Kapelan iz Centra za društvenu stabilnost.
23.04.2024
22:34
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija juče je podneo redovan izveštaj o situaciji na KiM. Srbija na naučnom nivou odavno je dosegla standarde Evropske Unije. Na ove teme u Dnevniku TV Informer govorio je Stanislav Sretenović iz Instituta za savremenu istoriju.
23.04.2024
20:56
Napredak ruske vojske u Ukrajini, novi paket američke pomoći i vojnu mehanizaciju Rusije, komentarisali su gosti emisije "Rat uživo", pukovnik Milan Jolović Legenda, Dragoslav Bokan sa Instituta za nacionalnu strategiju i novinar iz Nemačke Vlastimir Vidić.
23.04.2024
19:28
Još jedno bojno polje otvoreno je u Africi. Izgleda da je došao kraj kolonijalizma. Politiko je objavio da je Amerika doživela poraz u Africi i da tamo više nemaju nikakav uticaj. Na ovu temu u "Info danu" govorili su novinar Dragan Vujičić i izdavač Vesna Pešić.
23.04.2024
17:49
Kosta K, dečak ubica koji je pre skoro godinu danu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" koju je pohađao, ubio devetoro učenika i školskog čuvara, šokirao je više puta zaposlene u Klinici za neuropsihijatriju za decu i omladinu gde je u toku njegova psihijatrijska opservacija.
23.04.2024
20:46
Optužnica Javnog tužilaštva za organizovani kriminal protiv pripadnika "balkanskog kartela" je potvrđena, a među optuženima se nalazi i Zoran Jakšić.
23.04.2024
20:40
Noa Milivojev (18) iz Kovilja ubijena je u junu prošle godine, suđenje za ovaj svirepi zločin počelo je pre 5 dana, u sudnici su bili prisutni majka i otac ubijene Noe, a optuženi Ognjen Dabetić (34) je doveden iz pritvora u kojem se nalazi od hapšenja.
23.04.2024
20:31
Danas pre podne kod restorana Valter na Voždovcu, dete od 12 godina je napao pas.
23.04.2024
17:13
Prema poslednjim informacijama u teškoj saobraćajnoj nezgodi koja se tokom popodnevnih sati dogodila u širem centru Čačka, pet osoba je povređeno i svi su hospitalizovani u Opštoj bolnici Čačak.
23.04.2024
17:34
Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.
24.04.2024
08:00
U polufinalu Kupa Srbije Crvena zvezda dočekaće Partizan na "Marakani" od 19 časova (Arena Premium 1).
24.04.2024
07:40
Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).
24.04.2024
06:46
Partizan i dalje boli, ali prvenstveni derbi je prošlost, na redu je Kup! Crno-beli gostuju večeras (19, Arena premijum 1) Crvenoj zvezdi u polufinalu našeg najmasovnijeg takmičenja, a iako ih još uvek peku rane od subotnjeg poraza (2:3) i uprkos najavama da sutra neće izaći na teren, na kraju će ipak igrati.
23.04.2024
22:28
Fudbaleri Brodarca pobedili su ekipu Kikera iz Kraljeva 5:0, zahvaljujući sjajnom 15-godišnjem Ognjenu Ivkoviću koji je na tom meču bio četvorostuki strelac. Prvi gol je postigao tokom prvog poluvremena, a het-trik u poslednja tri minuta sudijske nadoknade.
24.04.2024
07:00
Jedinice Vazdušno-desantnih snaga iz sastava grupe snaga "Jug", uz podršku avijacije i artiljerijske vatre, upali su u veliko uporište Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada Časov Jar, saopštilo je novinarima rusko Ministarstvo odbrane.
24.04.2024
07:40
U Severnoj Makedoniji danas će biti održani sedmi po redu izbori za predsednika države, a do zatvaranja biračkih mesta u 19 sati na snazi je izborna tišina.
24.04.2024
07:37
Nova američka pomoć Ukrajini neće kardinalno promeniti položaj Kijeva na bojnom polju, piše list „Volstrit džurnal“.
24.04.2024
05:44
Doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov govorio je na TV kanalu Crvena linija o odlikama očekivane velike ruske ofanzive u Ukrajini.
24.04.2024
05:42
Na kineskoj društvenoj mreži Veibo objavljena je fotografija na kojoj se vidi kineski bombarder H-6, koji ispod trupa nosi veliku letelicu crne boje.
24.04.2024
05:17
Američki glumac Alek Boldvin istragao je telefon iz ruke antiizraelske agitatorke koja je od njega više puta tražila da izgovori "Slobodna Palestina" u kafiću Maman u Njujorku.
23.04.2024
16:53
Rođendanska fotografija princa Luisa ipak je osvanula na zvaničnom nalogu njegovih roditelja, princeze i princa od Velsa.
23.04.2024
15:48
Obožavaoci britanske kraljevske porodice razočarani su jer na Instagram profilu princeze i princa od Velsa nema rođednanske slike princa Luisa koji danas puni šest godina.
23.04.2024
11:22
Poslednjih godina Ričard Gir (74) se malo povukao iz javnosti, a skoro ga je teško videti i sa suprugom Aleksandrom Silvom, koja je mlađa od njega 33 godine.
22.04.2024
22:18
U rijalitiju je nastala prava pometnja nakon pisma koje je stiglo od produkcije.
23.04.2024
23:55
Vest da se razvodi Dragana Mirković, potresla je čitavu estradu, ali i javnost.
23.04.2024
23:22
Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, nakon što je izašao iz zatvora, otvorio je dušu prvi put.
23.04.2024
22:50
Otkako je postala ovonedeljni vođa, Milena Kačavenda ne prestaje da rešeta ukućane.
23.04.2024
22:16
Nova drama u porodici Anastasije i Nemanje Gudelja.
23.04.2024
21:49
Na republičkom takmičenju iz oblasti veterinarske medicine koje je nedavno održano u Rekovcu, učenica Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice osvojila je prvo mesto!
23.04.2024
19:31
Povodom Dana opštine Gornji Milanovac, na svečanoj sednici Skupštine opštine u velikoj sali Kluturnog centra "Mija Aleksić“, dodeljene su zlatna i srebrne medalje "Takovski ustanak“, a Zlatna medalja za izuzetnan doprinos očuvanju životne sredine dobila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.
23.04.2024
17:29
Kolektivno Đurđevdansko venčanje, koje je trebalo da bude održano u okviru obeležavanja Dana grada, 6. maja, otkazano je zbog nedovoljno prijavljenih parova.
23.04.2024
10:15
U Muzeju knjige i putovanja na Banjici, nalaze se najveće zbirke knjiga u Jugoistočnoj Evrope, knjige pisane na različitim materijalima – na papirusu, štapićima od bambusa, najkvalitetnijoj kineskoj svili, palminom i bananinom lišću ali i sa koricama od ljudskih kostiju...
23.04.2024
08:05
Zahlađenje i pad temperature zabrinuli su voćare zbog opasnosti od mraza i izmrzavanja cvetova i tek zametnutih plodova jer i slab mraz može da napravi štetu u voćnjaku i znatno umanji rod.
22.04.2024
14:08
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.