• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

30.04.2018

18:34

ROŠTILJ VOLI MARINADE: Kombinacije začina za nezaboravnu prvomajsku gozbu!

Recepti

ROŠTILJ VOLI MARINADE: Kombinacije začina za nezaboravnu prvomajsku gozbu!

Podeli vest

Vešto mariniranje čini meso ukusnijim i neizostavni je deo prvomajskog uranka. Kombinacije začina su nebrojene, a mi vam predlažemo nekoliko varijanti s kojima nećete pogrešiti

Dok jedni smatraju da je tajna dobrog roštilja u suvom drvetu bukve i vinove loze, drugi u jačini vatre, a treći se kunu samo i isključivo u kvalitet mesa, svi se slažu u jednom - dobre marinade čine meso ukusnijim i neizostavni su deo prvomajskog uranka. Kombinacije začina su nebrojene, a mi vam predlažemo nekoliko varijanti s kojima nećete pogrešiti.

Ulje, kiselina, začini

Marinada ili pac je, prema definiciji, mešavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekša meso i začini ga. Uglavnom je reč o ulju (najčešće maslinovom), vinu, sirćetu ili soku od limuna, aromatičnim travama ili povrću.

Važno je samo da vam na mesu ne ostanu komadi belog ili crnog luka, jer bi mogli da zagore i otpuste gorčinu

Ulje će dati nemasnom mesu masnoću i zaštititi ga od vazduha, sirće će smekšati meso, a sok od limuna će na svežu ribu imati efekt kao da smo je blago skuvali. So u marinadi deluje poput konzervansa, ali omogućava i bolje upijanje tečnosti. So, takođe, omekšava vezivno tkivo u mišićima, te je neizostavni deo paca.

Vreme potrebno za mariniranje zavisi od strukture i veličine mesa ili ribe koju pripremamo - što je ona manja, nežnija i delikatnija, to je i vreme kraće. Ipak, i tu postoje neki standardi. Meso se stavlja u marinadu do otprilike tri sata pre nego će završiti na roštilju. Možete ga držati i duže, čak i do dva dana, ali u tom slučaju izbegavajte da dodajete u marinadu veću količinu soli, jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo da dovede do suvog i "drvenastog" mesa.

Shutterstock

Oprezno sa šećerom

Često se u receptima može pročitati "marinirajte preko noći" kao da mesečina ili tama imaju neko mistično dejstvo na meso. Ovo u stvari znači da meso u pacu treba da odleži oko osam sati, što svakako može i tokom dana.

Ako koristite beli ili crni luk, beli luk zgnječite, a crni luk posolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od crnog luka ili i njega dobro usitnite, gotovo do kaše. U oba slučaja možete da se poslužite i prahom od navedenih lukovica. Važno je samo da vam na mesu ne ostanu komadi belog ili crnog luka, jer bi mogli da zagore i otpuste gorčinu.

Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnost u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz

Osim kad se radi o vrlo malim komadima mesa i mesu koje se kratko termički obrađuje, izbegavajte marinade koje sadrže previše slatkih začina, poput smeđeg šećera, džema, šećera u alkoholu ili šećera koji se već nalazi u gotovim proizvodima, kao što je kečap. Pri dužem pečenju, šećer će se topiti, karamelizovati i na kraju zagoreti, a vi ćete umesto hrskave, dobiti ugljenisanu koricu.

Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnost u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz kojim možete dodatno začiniti, ali i vlažiti meso na roštilju tokom pečenja ili poslednjih pet do 15 minuta. Premaz možete spremiti i pred roštiljanje, ako nemate dovoljno vremena ili volje za pravu marinadu.

Shutterstock

Pravila za dobar roštilj

o Za roštilj uvek planirajte oko 250 grama mesa bez kosti po osobi, za ribu od 300 do 400 grama

o Mesa u marinadi
Pileće meso, rebra i junetina se mariniraju radi boljeg ukusa i da meso omekša

o Svinjske krmenadle i svinjski vrat i ražnjići
Po pravilu, direktno se peku na roštilju, a so i drugi začini se dodaju nakon pečenja. To vas, naravno, ne sprečava da i njih marinirate po želji

Pac je, prema definiciji, mešavina masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekša meso i začini ga

o Rolovana džigerica i rolovani ćevapi
Samo se umotaju u mesnatu, tanko isečenu slaninu i peku

o Povrće i voće
Pre pečenja preporučljivo je premazati povrće maslinovim uljem, a nakon što je gotovo, obogatite ga začinima poput ruzmarina, bosiljka, origana ili peršuna.

o Kobasice
Prvo ih stavite sa strane da se nadime na nižoj temperaturi, a zatim pecite. Tako prilikom pečenja neće popucati

o Slanina
Ne zaboravite da pripremite slaninu kojom ćete premazivati roštilj, a pravi je specijalitet kada se ispeče

o Štapići za ražnjiće
Potopite ih u vodu da se ne bi zapalili dok pečete roštilj

Shutterstock

RECEPTI: 

Marinada s jogurtom

Sastojci: 200 ml jogurta, dve kašike maslinovog ulja, kora i sok od pomorandže, manji crni luk, dva čena belog luka, korijander, pola kašičice cimeta, kašičica sveže narendanog đumbira, pola kašičice soli, mleveni biber.
Priprema: U avanu usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomešajte s jogurtom i sokom i korom od pomorandže. Ova marinada je pogodna za sve vrste mesa.

Azijska marinada

Sastojci: 200 ml susamovog ili nekog drugog ulja, dve kašike soja sosa, kašika smeđeg šećera, dva čena zgnječenog belog luka, narendani đumbir, 50 ml višnjevače ili šerija.
Priprema: Koristite na manjim komadima mesa koje se kraće termički obrađuju, poput svinjetine i piletine.

Južnjačka uteha

Sastojci: 200 ml pasiranog paradajza, tri kašike maslinovog ulja, čili ili neka druga ljuta papričica, tri čena belog luka, vorčester, tabasko ili čili sos.
Priprema: Slaže se sa svinjetinom, junetinom i piletinom.

Meksička marinada

Sastojci: 1/3 šolje jabukovog sirćeta, 1/3 šolje belog sirćeta, 1/3 šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje seckanog korijandera, tri mlevene glavice crnog luka, isceđena limeta, dve kašike kumina, kašika mlevenog crnog bibera, kašika origana, kašika soli.
Priprema: Dodajte sve sastojke u činiju i dobro promešajte. Slaže se sa svinjetinom, junetinom i piletinom.

Shutterstock

Mediteranska mešavina

Sastojci: 1/3 šolje vode, 1/3 šolje soka od limuna, 1/3 maslinovog ulja, mlevena glavica crnog luka, kašika sušenog timijana, kašika sušenog ruzmarina, kašika soli, kašika mlevenog crnog bibera.
Priprema: U činiju srednje veličine dodajte vodu, sok od limuna, beli luk, timijan, ruzmarin, so i mleveni crni biber. Od začinskog bilja možete kombinovati i peršun, bosiljak, origano, majčinu dušicu, žalfiju... Ukoliko koristite sveže bilje, pobrinite se da ga dobro usitnite. Ova marinada ide uz većinu vrsta mesa.

Kontinentalni klasik

Sastojci: 100 ml maslinovog ulja, 100 ml belog vina, pola kašičice soli, tri čena belog luka, sitno seckani korijander, kašika senfa, crveni biber.
Priprema: Osnovnom receptu možete da dodate tucanu ljutu ili čili papriku i usitnjeni lovor ili ruzmarin. Odgovaraće svinjetini, junetini i piletini.

PREMAZI - u poslednji čas

Premaz za junetinu

Sastojci: 100 ml goveđeg bujona ili vode, 100 ml piva, kašika senfa, pola kašičice soli, čili prah ili kajenski biber, tri čena belog luka, korijander u prahu ili listu, vorčester ili tabasko sos.
Priprema: Sve sastojke pomešajte, kratko prokuvajte, doterajte ukus i proverite gustoću.

Shutterstock

Slatko-ljuta glazura

Sastojci: 100 ml aćeto balzamika, tri do četiri kašike meda, čili sos, pola kašičice soli, sveže krupno mleveni biber.
Priprema: Stavite med i aćeto balzamiko u posudu i vrlo kratko prokuvajte da se med otopi. Začinite prema ukusu. Kod ovog premaza vodite računa o tome da ga koristite kad je meso već pečeno. Premazano meso ostavite na kratko vreme u sigurnom uglu roštilja (toplo mesto koje nije direktno iznad izvora toplote) da se sos upije. Ostavite umak za dodatno prelivanje ili umakanje. Pogodan je za piletinu i svinjetinu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija