Shuterstock

20:45 Iće i piće 0

Informer | 03. 08. 18.

KUKURUZ NA PET NAČINA!​ Uživajte u sezonskim plodovima prirode

Ma kako da ga spremite - kuvanjem u vodi, na pari, sa mlekom, na roštilju ili mikrotalasnoj - odlično je rešenje za užinu zbog proteina i vitamina

Kukuruz je odlična namirnica za zdravu užinu, pogotovo kuvani. Ukusan je i lako se vari. Zrno kukuruza se sastoji 70 odsto od skroba, a ostatak čine proteini i mala količina masti. Kukuruz je bogat vitaminima A, B, D, E i K, kalijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom i kalcijumom.

Postoji nekoliko načina da ga pripremite, a najukusniji je kada se kuva u vodi ili na pari ili kad se peče.

1. Kuvanje u vodi
Kada voda provri, ubacite kukuruz oljušten od listova. Posle 10 minuta okrenite kukuruz viljuškom i kuvajte dok ne dobije bledožutu boju sa obe strane. Ostavite ga još dodatnih 10 minuta, a zatim operite kukuruz hladnom vodom i izvadite na tanjir. Namažite ga puterom ili maslinovim uljem.

2. Kuvanje na pari
Kuvanje na pari može biti izvedeno u parnom loncu ili u šerpici koju ćete smestiti nad loncem sa vodom. Povrće koje se tretira parom gotovo je nešto brže nego tokom tradicionalnog kuvanja, a ovim načinom se gubi manje hranljivih sastojaka nego kada se kuva u vodi. Kukuruz kuvan na pari zadržava prirodnu aromu, čvrstinu, ukus i boju.

Shuterstock

3. Kuvanje u mleku
Kukuruz je prirodno sladak, tako da ima divan ukus u kombinaciji sa mlekom. Kuvajte ga isto kao sa vodom, koristeći odnos 1:1, tj. istu količinu vode i mleka.

4. U mikrotalasnoj
Oljušten i očišćen kukuruz stavite u činiju, prelijte preko njega pola šolje vode i pokrijte folijom. Stavite kukuruz u mikrotalasnu na maksimalnu temperaturu i biće gotov između pet i sedam minuta.

5. Na roštilju
Za mnoge je najbolji ukus kukuruza kada njegova zrna blago zagore na roštilju, a onda ih vrele i nadimljene posole i grickaju na ulici.

Ako niste znali...

Kukuruz su konzumirali i drevni narodi Južne Amerike. Potiče iz južnog Meksika, a na Stari kontinent ga je preneo Kolumbo. Popularnost kukuruza je ubrzano rasla, pa se tako proširio i u Francusku, Italiju, na Balkan i u Tursku. Danas se najviše proizvodi u Americi.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]