Public

19:44 Iće i piće 2

Informer | 11. 08. 2018.

SLATKE PRIVLAČE MIRISOM: Sigurni trikovi za prepoznavanje najbolje lubenice i dinje

Jedan od načina da ulepšamo sebi vreli, letnji dan jeste da se zasladimo ohlađenim sezonskim voćem, lubenicom ili dinjom. Ali, kako je ponuda velika, problem je da li ćemo izabrati dobre komade

Evo nekoliko trikova uz čiju ćete pomoć moći da odaberete zrele i sočne dinje i lubenice. Dovoljno vam je svega nekoliko sekundi, pažljiv pogled i dobro čulo mirisa.

Miris otkriva pravu dinju
Prilikom kupovine dinje trebalo bi da izbegavate one koje imaju vidljive zelene linije jer to znači da je ubrana prerano.
Bolje je da uzmete onu koja ima jednoliku nijansu bež boje.
Dobro pogledajte peteljku. Ako oko peteljke postoje kapljice vode, to je siguran znak da je dinja ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na njenom mestu ostaje malo udubljenje.

Kad birate dinju, kucnite zglobom savijenog prsta o nju. Ako vam se čini da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.
Ako osetite slatkasti miris kad pomirišete njenu koru, kupite je, ali ako ga nema, to je pokazatelj da je prezrela. Izbegavajte i one koje imaju mekane delove, tamna oštećenja ili pukotine.

Velike lubenice ne garantuju slast

Kad kupujete lubenicu, prvo pogledajte ima li lubenica žutu mrlju na svom dnu. To je mesto na kom je ležala u bašti. Ako primetite da na tom delu postoje linije koje kao da obrazuju paukovu mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom faze sazrevanja, a veći broj oprašivanja utiče na slatkoću lubenice.
Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Nije dobra ni premala ni prevelika. Dok se ona premala očito još nije razvila do svog punog potencijala, posebno velike lubenice mogu da budu preterano vodenaste i bezukusne. Zato su one srednje veličine najbolje.

Što se tiče svežine, pogledajte peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.
Savršeno zrela lubenica je tamnozelena i mat boje. Ako se previše sjaji, velika je šansa da će biti manje slatka.

Kako se čuvaju

Dinju čuvajte dva-tri dana na sobnoj temperaturi da bi potpuno sazrela, a zatim možete da je čuvate u frižideru još pet dana. Isečenu dinju čuvajte u frižideru do tri dana u zatvorenoj posudi jer njen miris može da pređe na drugu hranu koju čuvate u frižideru.
Lubenica sadrži više nutrijenata ako se čuva na sobnoj temperaturi nego kada se čuva na hladnom. A kada je isečete a ne pojedete celu, ostatak obmotajte samolepljivom folijom i možete čuvati tri dana.




Goran

12.08.2018. 06:45

Od kada je to lubenica i dinja sezonsko "voce" pa da li ste vi uopste isli u skolu ?? Da vidim sada koliki ste mangupi kao i vi iz "cenzure" da li ce te objaviti komentar. Ali tesko istina za sve boli zato mi ih i ne objavljujete


Goran

12.08.2018. 06:49

Auuuu neznalica majko moja... ako je peteljka suva u repic onda je na vreme ubrana , pa vi blage veze sa zivotom nemate, alooo ako je peteljka suva u repic samo moze da znachi da je davno ubrana....majko mila kakve nebuloze od vas


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]