• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.08.2018

19:44

SLATKE PRIVLAČE MIRISOM: Sigurni trikovi za prepoznavanje najbolje lubenice i dinje

Recepti

SLATKE PRIVLAČE MIRISOM: Sigurni trikovi za prepoznavanje najbolje lubenice i dinje

Podeli vest

Jedan od načina da ulepšamo sebi vreli, letnji dan jeste da se zasladimo ohlađenim sezonskim voćem, lubenicom ili dinjom. Ali, kako je ponuda velika, problem je da li ćemo izabrati dobre komade

Evo nekoliko trikova uz čiju ćete pomoć moći da odaberete zrele i sočne dinje i lubenice. Dovoljno vam je svega nekoliko sekundi, pažljiv pogled i dobro čulo mirisa.

Miris otkriva pravu dinju
Prilikom kupovine dinje trebalo bi da izbegavate one koje imaju vidljive zelene linije jer to znači da je ubrana prerano.
Bolje je da uzmete onu koja ima jednoliku nijansu bež boje.
Dobro pogledajte peteljku. Ako oko peteljke postoje kapljice vode, to je siguran znak da je dinja ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na njenom mestu ostaje malo udubljenje.

Kad birate dinju, kucnite zglobom savijenog prsta o nju. Ako vam se čini da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.
Ako osetite slatkasti miris kad pomirišete njenu koru, kupite je, ali ako ga nema, to je pokazatelj da je prezrela. Izbegavajte i one koje imaju mekane delove, tamna oštećenja ili pukotine.

Velike lubenice ne garantuju slast

Kad kupujete lubenicu, prvo pogledajte ima li lubenica žutu mrlju na svom dnu. To je mesto na kom je ležala u bašti. Ako primetite da na tom delu postoje linije koje kao da obrazuju paukovu mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom faze sazrevanja, a veći broj oprašivanja utiče na slatkoću lubenice.
Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Nije dobra ni premala ni prevelika. Dok se ona premala očito još nije razvila do svog punog potencijala, posebno velike lubenice mogu da budu preterano vodenaste i bezukusne. Zato su one srednje veličine najbolje.

Što se tiče svežine, pogledajte peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.
Savršeno zrela lubenica je tamnozelena i mat boje. Ako se previše sjaji, velika je šansa da će biti manje slatka.

Kako se čuvaju

Dinju čuvajte dva-tri dana na sobnoj temperaturi da bi potpuno sazrela, a zatim možete da je čuvate u frižideru još pet dana. Isečenu dinju čuvajte u frižideru do tri dana u zatvorenoj posudi jer njen miris može da pređe na drugu hranu koju čuvate u frižideru.
Lubenica sadrži više nutrijenata ako se čuva na sobnoj temperaturi nego kada se čuva na hladnom. A kada je isečete a ne pojedete celu, ostatak obmotajte samolepljivom folijom i možete čuvati tri dana.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran

pre 5 godina

Od kada je to lubenica i dinja sezonsko "voce" pa da li ste vi uopste isli u skolu ?? Da vidim sada koliki ste mangupi kao i vi iz "cenzure" da li ce te objaviti komentar. Ali tesko istina za sve boli zato mi ih i ne objavljujete

Goran

pre 5 godina

Auuuu neznalica majko moja... ako je peteljka suva u repic onda je na vreme ubrana , pa vi blage veze sa zivotom nemate, alooo ako je peteljka suva u repic samo moze da znachi da je davno ubrana....majko mila kakve nebuloze od vas

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija