• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

20.08.2018

19:04

HLADNE SUPE ZA VRELE DANE: Brzo, jednostavno, osvežavajuće!

Recepti

HLADNE SUPE ZA VRELE DANE: Brzo, jednostavno, osvežavajuće!

Podeli vest

Kombinacija povrća i voća je osvežavajući adut, ali gaspačo s lubenicom, jagodama i feta sirom je i jako zdrav

Što su temperature više, to je naša želja i potreba za hladnim napicima i jelima veća. Stoga, neka vam nijedan tropski letnji dan ne prođe bez osvežavajućih ukusnih i hladnih sladoleda, koktela, salata i - hladnih supa. 

Ključne reči u pripremi ovih supa su: brzina, jednostavnost i osveženje. Ovo zdravo jelo nije potrebno kuvati, sve što treba da uradite jeste da povrće iseckate ili izmiksate u blenderu, dodate hladnu vodu ili jogurt i ostavite u frižideru da se još malo rashladi. Ne samo da će prijati vašem nepcu već će dobro doći i vašem vrućinom izmučenom organizmu.

Preteča

Već vekovima su leti hladne supe posebno omiljene na trpezama širom Mediterana, u Italiji, Grčkoj i posebno Španiji, čiji je specijalitet gaspačo - hladna, nekuvana supa od povrća - postao poznat i prihvaćen u celom svetu.

Nekada supa siromaha, prvobitno se, naročito na području Andaluzije, pripremala samo od starog hleba, belog luka i maslinovog ulja. Svoje korene duguje supi od starog hleba koju su pripremali Mauri, a nakon otkrića Amerike, sastojcima se pridružio i pasirani paradajz.

S vremenom se osnovnim sastojcima počelo dodavati i drugo povrće, crni luk, krastavci i paprika, koji su izvornu hladnu supu učinili još ukusnijom i, naravno, omiljenijom. Gaspačo nije samo preteča, već je njegov naziv postao sinonim za sve ostale hladne supe.

Slatko-slane varijacije

Danas, na sreću našeg nepca, dolazi u brojnim osvežavajućim varijacijama, nekuvanim ili kuvanim, pa potom ohlađenim, od različitog povrća, ali i voća i s različitim dodacima, koji ih čine posebnim i omiljenim, i to ne samo tokom letnjih vrućina.

Za preporuku je zeleni gaspačo, koji boju i ukus duguje avokadu, ili pak još zelenija kombinacija avokada, brokolija i spanaća, koja osim što osvežava ima i snažan detoks efekat.

U kombinaciji povrća i voća najčešći sastojci su lubenica i jagoda, koje se jako dobro slažu sa raznovrsnim povrćem. Taj adut je osvežavajući, ali gaspačo s lubenicom, jagodama i feta sirom je i jako zdrav.

RECEPTI:

Hladni klasik

Sastojci (za 6 osoba): 800 g paradajza, 2 velike zelene paprike, manji krastavac, 100 g luka, 100 g dan starog belog hleba, 4 čena belog luka, 100 ml maslinovog ulja, 2-4 kašike vinskog sirćeta, so, mleveni crni biber, 800 ml vode, kašika suvog začina. Za ukrašavanje: zelena paprika, glavica crnog luka, veća paradajz, 100-150 g belog hleba.
Priprema:
U 800 ml vode prokuvajte kocku za supu kako biste dobili bujon i ohladite ga. Hleb isecite na komadiće i nakvasite s malo pripremljenog bujona. Očišćenu papriku, krastavac, luk i paradajz isecite na kocke. Nakon toga povrće usitnite, dodajte nakvašeni hleb, beli luk, maslinovo ulje, vinsko sirće i ohlađen bujon. Sve dobro izmešajte tako da dobijete homogenu smesu. Dobijeni gaspačo stavite u odgovarajuću činiju, začinite sveže mlevenim biberom i dosolite po želji. Ostavite pokriveno u frižideru oko tri sata da se dobro rashladi. Za ukrašavanje gaspača pripremite neposredno pre posluživanja sledeće namirnice: sitno naseckan paradajz, crni luk i papriku. Hleb takođe isecite na kockice i po želji ga propržite na malo putera. Naseckano povrće i hleb složite zasebno u male činijice i servirajte oko činije rashlađenog gaspača. Savet plus: supu možete poslužiti i u čašama kao koktel, s povrćem nabodenim na štapiće i položenim na čašu.

Shutterstock

Voćni gaspačo

Sastojci: 4 kriške lubenice, crvena paprika isečena na kockice, šolja iseckanog paradajza, šolja iseckanog krastavca, šolja crvenog luka sitno naseckanog, pola šolje korijandera, pola šolje nane, čili papričica, 2 čena belog luka, sok od po jednog limuna i limete, pola kašike kumina, sveže mleveni crni biber, morska so.
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i izblendajte. Ohladite u frižideru, dekorišite i služite.

Shutterstock

Gaspačo od cvekle sa sirom

Sastojci: 200 g kuvane cvekle, 600 g paradajza, 50 g crnog luka, 2 čena belog luka, 80 g krastavca, maslinovo ulje, balzamiko sirće, so, biber, 550 ml vode, 70 g sira po ukusu za posipanje, 4 koluta krastavca za dekorisanje.
Priprema:
Oljuštite i nasecite sve povrće na komade (ako krastavac ima seme, uklonite ga). Stavite povrće u duboku posudu sa visokim zidovima zajedno sa vodom i malo soli i pasirajte ručnim blenderom dok ne postane glatka smesa. Dodajte maslinovo ulje u tankom mlazu, dodajte biber i balzamiko sirće (može i obično vinsko ili jabukovo) i malo soli po ukusu i ponovo uključite blender za kratko vreme da se sve dobro integriše. Poslužite dobro rashlađeno posuto sirom u finim mrvicama. Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i ukrasite kolutovima krastavca.

Shutterstock

Caciki supa

Ako su nam Španci i njihovi susedi predstavili nešto komplikovaniju supu po broju sastojaka i načinu pripreme, Grci su se potrudili da pripreme sasvim jednostavnu, ali vrlo efektnu supu. Ne sumnjamo da vam je poznata caciki salata, pa nećete imati problem da pretpostavite šta vam je potrebno za istoimenu supu. Ili za salatu koju ćete popiti.

Sastojci: neoljušteni krastavac, 1 l jogurta, 2 čena belog luka, sveža nana, maslinovo ulje, jabukovo sirće, so, biber.
Priprema:
Krastavac presecite uzdužno i kašičicom odstranite deo sa semenkama. Sitno ga iseckajte ili narendajte, posolite i ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata. Dodajte litar jogurta, izgnječen beli luk, naseckanu svežu nanu, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Posolite i pobiberite po ukusu, promešajte, ohladite u frižideru i ukrasite tankim neoljuštenim kolutovima krastavaca i listićima nane.

Shutterstock

Supa od šargarepe

Sastojci: 2 velike iseckane šargarepe, zelena jabuka isečena na kockice, veća šljiva, 10 zrna grožđa bez semenki, kašika svežeg đumbira, prstohvat mlevenog karanfilića, 500 ml hladne vode, 65 ml soka od limuna, 250 ml leda, biber, so.
Priprema:
U blender stavite šargarepu, voće, limunov sok i začin, dodajte hladnu vodu, poklopite i sve izmiksajte. Dodajte kockice leda, izmiksajte još jednom dok ne dobijete glatku tečnost. Pobiberite, malo posolite i odmah poslužite.

Dinja sa đumbirom

Sastojci: 120 g krem sira, 2 limuna, 4 male dinje, 2 zelene papričice, kašičica "tabasko" sosa, komadić svežeg đumbira dužine 2 cm i so.
Priprema:
Dinjama odsecite vrh, uklonite semenke i izdubite ih, ali ostavite pola centimetra pulpe. Izdubljene dinje stavite u frižider da se hlade. Ostatak pulpe izmiksajte, dodajte krem sir, sok od jednog limuna, kašičicu "tabasko" sosa i nastavite kratko da miksate da dobijete gust, homogen krem. Paprike očistite, iseckajte na trake, dodajte rendani đumbir, dve-tri kriške limuna, posolite i promešajte. Ohlađene i izdubljene dinje napunite krem čorbom, odozgo rasporedite mešavinu paprike, đumbira i limuna i servirajte.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17