KINA UPUTILA ULTIMATUM EVROPI ZBOG UKRAJINE: Ako ne pozovete Rusiju na mirovne pregovore, bojkotovaćemo svake sledeće
118. 03. 2024. u 21:40
218. 03. 2024. u 21:40
Slatka svežina letnjeg voća može biti sačuvana za zimske dane - ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i potreba da se unese koji vitamin više u dane kada nema svežih namirnica. Ako to radite prvi put, ili još uvek nemate dovoljno iskustva, par saveta će vam svakako biti od koristi, a recepti vam dati inspiraciju za šarene tegle pune ukusa.
Voće za zimnicu treba birati tako da bude zdravo i neoštećeno, a pre upotrebe ga dobro oprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti ga da se dobro ocedi. Neposredno pre pripreme očistite ga od zaostalih peteljki, ili bilo kakvih oštećenja za koje niste sigurni da su nastala u vašoj kuhinji, koja kasnije mogu da izazovu truljenje zimnice.
Tegle i flaše Tegle treba da budu neoštećene i u besprekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti sasvim nove: dobro ih operite, ocedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje sterilišite - u prethodno zagrejanoj rerni ubacite ih na 15 minuta. Sterilišite i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja. Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu. Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem. Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom. |
Kod pripreme džemova, što je najčešća slatka zimnica u ovim krajevima, proporcija šećera i voća varira u zavisnosti od vrste voća i njegove zrelosti, ali je uglavnom: pola-pola. Šećer mora da se doda u dobrom promeru da bi se džem zgusnuo. Takođe, šećer sprečava razmnožavanje mikroorganizama i obezbeđuje dobar ukus. Za kućno spremanje džema se uglavnom koristi beli kristal-šećer.
Smeđi šećer i melasa se ne preporučuju, jer "prekrivaju" ukus voća, a njihova slast varira. Svetli med može da se doda umesto jedne trećine šećera, ali suviše meda preovlađuje ukusom i "kvari" žele.
Ukoliko stavljate sredstvo za zgrušavanje (džem fiks) pomoću kojeg se značajno skraćuje vreme kuvanja, a time i bolje čuva boja, ukus i sastojci zimnice, tačno se pridržavajte uputstva.
Marmelada
Marmelada je jedna od omiljenih namirnica kada je u pitanju engleski doručak. Inače, prva marmelada, koja je napravljena u 16. veku, bila je od dunja i šećera, u obliku čvrste paste. Moderno spravljena marmelada je u osnovi mekan žele, najčešće zasnovan na citrusnom voću, sa dodatkom drugog oljuštenog voća. Žele je, u stvari, zaslađen i zgusnut voćni sok, sa pektinom - prirodnom želirajućom supstancom koja se nalazi u svakoj vrsti voća i kiselinom iz limunovog soka, čvrste konzistencije i bez komadića voća. Dobar žele je svetao i svetlucav, ima svež ukus voća od koga je napravljen.
U špajzu Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mestu. Ako se ipak pojave znaci kvarenja, zimnicu, ukoliko je to još moguće, prokuvajte i naknadno sterilišite, ili pokušajte da spasite prebacivanjem sadržaja u drugu teglu. |
Džem
Džem se pravi od isitnjenog voća, sa šećerom, ponekad sa pektinom i limunskom kiselinom. Može da bude kao pire, ili sa mekom pulpom voća, ali ne sadrži krupne komade. Retko se pravi od kombinacije nekoliko vrsta voća. Češće se koristi bobičasto voće, dok se krupnije (kajsije, breskve, šljive) seče na komade. Dobar džem ima finu strukturu, svetlu boju, ukus pravog voća, poluželatinozan je i lako se maže, bez razlivanja.
Pekmez
Pekmez se uglavnom pravi od krupnijeg voća (šljive, jabuke, breskve). Kuva se dok ne postane mekan, potom se pasira i dokuva sa šećerom, a količina tečnosti je oko 25 odsto.
Kada je gotovo? Večita dilema je dokle ga kuvati? Kapnite kašičicu smese na hladan (iz frižidera) tanjir. Ako se odmah zgusne, znači da je dostignuta temperatura za zgušnjavanje, ako smesa ostane retka, kuvajte još nekoliko minuta. |
Hladni džemovi
Nekuvani ili minimalno kuvani džemovi (pet minuta), nazvani hladni džemovi, moraju da se zamrznu posle kuvanja, a poznati su po izrazito svežem ukusu.
RECEPTI:
Aromatični pekmez od bresaka
Sastojci: 1,5 kg bresaka, 500 gr šećera, 2 kašike limunovog soka, 4 mlada izdanka ruzmarina, dugačkih oko 10 cm.
Domaći džem od šljiva
Sastojci: 1 kg šljiva, 2 kisele jabuke, 1 kg šećera, kašičica cimeta, kesica vanile, 2 kašike limunovog soka, 5 čaša vode.
Kupine sa vanilom
Sastojci: 1 kg kupina, 600 g šećera, kesica burbon vanile, štapić vanile, 2 limuna. Bakino slatko od lubenica
Sastojci: 900 g lubenice. 100 g borovnica, 1,3 kg šećera, 4 dl vode, limun.
Džem od krušaka i ruzmarina
Sastojci: 8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki, 2 kašičice sitno rendane kore limuna, 125 ml sveže ceđenog limunovog soka, 3 šolje šećera, šolja meda, 2 kašike seckanog lista ruzmarina.
Slatko od belog grožđa sa orasima
Sastojci: 1 kg očišćenog belog grožđa (bez velikih semenki), 1 kg šećera, 150 ml vode, 3-4 kriške limuna, 150 g oraha
Kompot od tikvica
Sastojci: 3 l vode, 1,5 kg šećera, sok od limuna, malo cimeta, vanilin-šećer, aroma vanile. Za marinadu: 5 kg tikvica, 0,5 l vinskog sirćeta, 2 dl vode.
Sirup od grožđa
Sastojci: 5 kg crnog grožđa, 1,5 l vode, 800 g šećera, 20 g limuntusa ili soka od limuna.
Priprema: Breskve operite, oljuštite i očistite od koštica. Isecite ih na kriške i pospite šećerom i limunovim sokom, pa dodajte ruzmarin i ostavite u poklopljenoj posudi oko četiri sata. Povremeno promešajte. Kuvajte u dubokoj šerpi uz povremeno mešanje, a posle desetak minuta izbacite ruzmarin. Pred kraj kuvanja skinite penu, a na samom kraju pritisnite krupnije komade bresaka kašikom za mešanje pire-krompira ili promešajte na kraju mikserom.
Priprema: Pristavite vodu i šećer da se kuvaju, pa operite šljive i očistite koštice, a jabuke oljuštite i narendajte. Kad se sirup ukuva, dodajte voće i mešajte dok se džem ne skuva. Dodajte cimet, vanilu, limunov sok i rum po želji pa ostavite da se kuva još dva minuta.
Priprema: Kupine dobro operite, pa ih ostavite da se ocede. Pomešajte ih šečerom u većoj šerpi u kojoj ćete kuvati marmeladu. Ostavite je u frižideru da prenoći. Nakon toga ih dobro promešajte drvenom varjačom, pa zatim ocedite od tečnosti. Dobijeni sok sipajte u lonac i kuvajte oko pola sata. Čim počne da se karamelizuje, dodajte sok od jednog limuna bez koštica. Dodajte vanilu. Pomešajte kupine sa sokom i kesicom burbon vanilin šećera, pa ispasirajte sve štapnim mikserom. Kuvajte na jakoj vatri oko 20 minuta do pola sata.
Priprema: Očistite lubenicu od kore i semenki i isecite na kocke željene veličine. Kuvajte u devet voda, tako što nalijete vodom pustite da voda provri. Prospite vodu i tako ponavljate devet puta. Prethodno svaku kockicu lubenice izbockate iglom. Iz poslednje vode ocedite kocke lubenice u rešetkastoj posudi. Sipajte šećer u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko, dolijte vodu, stavite na vatru i špinujte kao za svako slatko. Dodajte kocke lubenice i kuvajte kao i svako slatko, povremeno protresite šerpu. Kada je slatko na pola kuvano dodajte borovnice i nastavite sa kuvanjem. Sklonite sa vatre i dodajte jedan na kolutove isečen limun. Prekrijte slatko mokrom platnenom salvetom, sačekajte da se ohladi i sipajte u tegle.
Priprema: U veću šerpu stavite očišćene i na kocke sečene kruške. Dodajte im rendanu koru i sok od limuna, šećer i med. Pustite da provri na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući da se šećer otopi. Smanjite temperaturu, dodajte naseckani ruzmarin i krčkajte 25 do 28 minuta, mešajući češće. Oko 5 minuta pred kraj kuvanja moraćete stalno da mešate, jer počinje da se zgušnjava. Džem sipajte u čiste sterilizovane i vruće tegle. Oko tegli očistite od džema, zatvorite ih, vruće ih stavite u šerpu u kojoj je vruća voda, pustite da provri, pa ih kuvajte 10 minuta, ali počnite da merite vreme od trenutka kad voda provri. Pasterizovane tegle sa džemom stavite na žicu i ostaviti da se ohlade.
Priprema: Grožđe operite i osušite. Očistite peteljke i odstranite loša zrna, ukoliko ih ima. U veću šerpu sipajte šećer i vodu. Na tihoj vatri rastopite šećer, a zatim dodajte grožđe. Rasporedite ga tako da bude uronjeno u sirup. Grožđe kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne, pa po potrebi dodajte vode. Ukoliko se pojavi pena u toku kuvanja, skinite je kutlačom. Pred kraj kuvanja dodajte kriške limuna i orahe. Nastavite sa kuvanjem još pet do deset minuta.
Priprema: Tikvice očistite i isecite na kockice ili, ako imate metalne modlice, isecite u nekom drugom obliku. Potopite ih u mešavinu vode i sirćeta na oko 12 sati. S vremena na vreme promešajte tako da sve tikvice budu prelivene, pa ih izvadite iz marinade. U šerpi zakuvajte vodu, šećer i vanilin-šećer, pa dodajte tikvice kad proključa. Kuvajte oko 20 minuta. Pred sam kraj dodajte sok od limuna, cimet i aromu. Kompot sipajte u prethodno zagrejane tegle.
Priprema: Grožđe operite, odvojite bobice od peteljki, pa ih kratko izmešajte u električnoj mešalici. Dodajte vodu i propasirajte. Dobijenom soku dodajte šećer, limuntus ili sok od limuna i zagrevajte do vrenja. Vreli sok ulijte u sterilizovane flaše i zatvorite.
Članica Predsedništva Srpske napredne stranke, Sandra Božić, istakla je da će se o izborima u Beogradu jedino i isključivo pitati stanovnici glavnog grada Srbije, Beograda.
18.03.2024
16:25
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj treba da se izabere predsednik parlamenta počela je danas u 11 sati, a za tu funkciju je predložena potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.
18.03.2024
14:52
U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.
18.03.2024
13:09
Premijerka Ana Brnabić oglasila se na društvenoj mreži "Iks" i istakla je da su đilasovci licemerni, na čelu sa Biljanom Đorđević iz Zeleno - levog fronta, i da ih baš briga za ODIHR izveštaj i izborne uslove.
18.03.2024
10:29
Građanske inicijative – organizacija koja se finansira iz inostranstva, a koja stoji iza niza političkih subjekata u Srbiji poput ProGlasa, Studenata protiv nasilja, Borbe, gde je Savo Manojlović deo njihovog „Resurs centra“, započela je kampanju Ferka.
18.03.2024
08:05
Veruje se da je prva osoba koja je postila pred Uskrs bio sam Isus Hrist, jer se on pre smrti uzdržavao od hrane i pića. Potom su njegovi sledbenici pred praznik kojim se slavi njegovo vaskrsenje počeli da poste.
18.03.2024
22:13
Na današnjеm otvaranju Novosadskog sajma knjiga gradonačеlnik Novog Sada - Milan Đurić istakao jе značaj ovе manifеstacijе.
18.03.2024
21:48
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović zajedno sa muftijom beogradskim Mustafom Jusufspahićem priredio je iftar.
18.03.2024
21:13
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.
18.03.2024
21:01
Sveže kozje mleko, domaći sir, surutka - ovi svojevrsni delikatesi poslednjih nekoliko godina sve su traženiji proizvodi na tržištu. I sve poželjniji na trpezama onih koji vode računa o zdravoj, pre svega domaćoj hrani.
18.03.2024
20:33
Večeras od 22.30 na Informer TV gledajte ekskluzivni intervju sa Vladimirom Solovjevim.
18.03.2024
22:15
Tema Info večeri bili su izbori u Rusiji i velika pobeda Putina, ali i reakcije Zapada na to, a o tome su pričali prof dr Bojan Dimitrijević, prof. dr Velibor Stević, pukovnik u penziji i Marko Petrović iz Ruske stranke.
18.03.2024
21:48
U Glavnom dnevniku Informera, pored aktuelnih dešavanja u svetu i našoj zemlji, govorili smo sa gostom članom Predstavništva SNS-a Nebojšom Bakarecom o divljanju đilasove opozicije u Skupštini Srbije.
18.03.2024
20:54
U novom izdanju emisije "Rat uživo" govorili smo o izborima u Rusiji, ali i o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima i ratnim žarištima u celom svetu.
18.03.2024
19:58
"Mirno čekam presudu, savest mi je čista. Istina je na mojoj strani. Od prvog dana govorim da nisam ubio suprugu. Svestan sam da je nekada put do istine težak i trnovit, ali nemam sumnju da će ona i na kraju pobediti. Takođe se nadam da će se naći i najstrože kazniti ubica moje žene i majke mog deteta".
18.03.2024
19:10
U centru Loznice, između Gimnazijske ulice i gradskog šetališta gore improvizovane garaže!
18.03.2024
20:41
Državljanin Indije K. D. (41) saslušan je danas u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivično delo polno uznemiravanje!
18.03.2024
21:26
U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, kod učenika je pronađen spisak za odstrel!
18.03.2024
20:22
Baranin Mile Radulović pravdao se šefovima kavačkog klana da ne zna gde su "škaljarci" koje je ta ekipa tražila, ali da može okončati rat između te dve organizovane kriminalne grupe, ako ga ostave u životu.
18.03.2024
20:00
Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.
18.03.2024
22:31
Frančesko Aćerbi vređao Žuana Žezusa na rasnoj osnovi.
18.03.2024
21:07
Generalni menadžer Fiorentine Džo Barone (52) nalazi se na aparatima za održavanje života posle srčanog udara koji je doživeo u nedelju, saopštio je italijanski fudbalski klub.
18.03.2024
20:08
Srpski teniseri Dušan Lajović, Miomir Kecmanović i Laslo Đere dobili su, nakon žreba koji je održan danas, rivale na startu masters turnira u Majamiju.
18.03.2024
23:51
Masimilijano Alegri (56) će napustiti klupu Juventusa na kraju sezone, prenose ugledni italijasnki mediji.
18.03.2024
23:32
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 755.
18.03.2024
23:08
Bez obzira na svu žestinu vrućih sukoba koji su već počeli u različitim delovima sveta, najveći vojni sukob tek predstoji, poručuje poznati ruski ekonomista Mihail Hazin, na svom telegram kanalu.
18.03.2024
22:41
Tokom specijalne vojne operacije, ruska vojska je napala mesto sastanka komandnog štaba Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i Oružanih snaga Ukrajine (AFU). Ovo je u ponedeljak saopštilo rusko Ministarstvo odbrane.
18.03.2024
22:40
Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.
18.03.2024
22:24
Ruske snage izvele su udar na američki borbeni čamac „Ostrvo“ sa dronom-kamikazom „Lancet“ kod Nikolajeva.
18.03.2024
21:40
Kejt se poslednji put pojavila u javnosti u decembru, a od tada su počele samo da se nižu teorije o kraljevskoj porodici i njenoj sudbini.
18.03.2024
16:48
Nebojša Glogovac je želeo da učestvuje u snimanju filma o maloj Tijani Jurić koja je na tragičan način izgubila život, ali nažalost, smrt ga je sprečila u tome.
18.03.2024
12:59
S obzirom na to da se Kejt Midlton u javnosti nije pojavila već mesecima počele su da kruže razne teorije zavere zbog njenog nestanika, a mnogi misle da je razlog njenog "nestanka" to što se razvela od princa Vilijama.
18.03.2024
11:06
Grčki fitnes influenser Đorđi Cane Janelidz umro je nakon pada koji se dogodio dok je u Italiji snimao sadržaj za društvene mreže.
18.03.2024
10:11
Reperka je u svom stilu govorila na brojne estradne teme, a istakla je da je posebno ponosna da tekstove koje je pisala za Jelenu Karleušu.
18.03.2024
23:46
Muzičar je sa setom u glasu i velikim bolom govorio o pokojnom nasledniku.
18.03.2024
23:08
Pevačica je otvoreno progovorila na brojne teme, a kao što je to i inače slučaj, ni ovu priliku nije propustila da šokira sedmu silu.
18.03.2024
22:46
Pevač je progovorio o minulom festivalu i njegovim favoritima, ali i sukobu sa Jelenom Karleušom.
18.03.2024
22:16
On se osvrnuo na odnos sa suprugom, njen novi album, ali i potencijalnu saradnju sa Vesnom Zmijanac.
18.03.2024
21:50
Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....
18.03.2024
16:59
Jovanka Miljković iz Smedereva jedna je od retkih žena u Srbiji koja svoj posao, kažu mušterije, radi muški!
18.03.2024
08:30
U čudesnoj šumi, daleko od onoga što čovek danas naziva civilizacijom, "skriven” je manastir Bezdin, u krajnje zapadnom delu Rumunije, u Pomorišju. Ovde se nalazi i ćivot sa moštima Svetog Kirila Cvetkovića...
18.03.2024
07:30
Njegoš Stojadinović, u dolini Lima poznatiji pod nadimkom Kralj paprike, jedan je od većih poljoprivrednih proizvođača u ovom kraju, ali ono što mu najviše nedostaje na putu do uspeha jeste životna saputnica.
17.03.2024
11:00
Mali kudravi crno beli mešanac Čarli imao je ogromnu sreću da ga spasi žena koja mnogo voli životinje i da sasvim slučajno pronađe njegove prave vlasnike, i to posle godinu i po dana!
17.03.2024
13:05
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.