ZALUŽNI SA FRONTA PRAVO U FOTELJU Podoljak: Za nekoliko nedelja mogao bi da postane ambasador u Londonu
124. 04. 2024. u 09:10
224. 04. 2024. u 09:10
Slatka svežina letnjeg voća može biti sačuvana za zimske dane - ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i potreba da se unese koji vitamin više u dane kada nema svežih namirnica. Ako to radite prvi put, ili još uvek nemate dovoljno iskustva, par saveta će vam svakako biti od koristi, a recepti vam dati inspiraciju za šarene tegle pune ukusa.
Voće za zimnicu treba birati tako da bude zdravo i neoštećeno, a pre upotrebe ga dobro oprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti ga da se dobro ocedi. Neposredno pre pripreme očistite ga od zaostalih peteljki, ili bilo kakvih oštećenja za koje niste sigurni da su nastala u vašoj kuhinji, koja kasnije mogu da izazovu truljenje zimnice.
Tegle i flaše Tegle treba da budu neoštećene i u besprekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti sasvim nove: dobro ih operite, ocedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje sterilišite - u prethodno zagrejanoj rerni ubacite ih na 15 minuta. Sterilišite i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja. Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu. Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem. Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom. |
Kod pripreme džemova, što je najčešća slatka zimnica u ovim krajevima, proporcija šećera i voća varira u zavisnosti od vrste voća i njegove zrelosti, ali je uglavnom: pola-pola. Šećer mora da se doda u dobrom promeru da bi se džem zgusnuo. Takođe, šećer sprečava razmnožavanje mikroorganizama i obezbeđuje dobar ukus. Za kućno spremanje džema se uglavnom koristi beli kristal-šećer.
Smeđi šećer i melasa se ne preporučuju, jer "prekrivaju" ukus voća, a njihova slast varira. Svetli med može da se doda umesto jedne trećine šećera, ali suviše meda preovlađuje ukusom i "kvari" žele.
Ukoliko stavljate sredstvo za zgrušavanje (džem fiks) pomoću kojeg se značajno skraćuje vreme kuvanja, a time i bolje čuva boja, ukus i sastojci zimnice, tačno se pridržavajte uputstva.
Marmelada
Marmelada je jedna od omiljenih namirnica kada je u pitanju engleski doručak. Inače, prva marmelada, koja je napravljena u 16. veku, bila je od dunja i šećera, u obliku čvrste paste. Moderno spravljena marmelada je u osnovi mekan žele, najčešće zasnovan na citrusnom voću, sa dodatkom drugog oljuštenog voća. Žele je, u stvari, zaslađen i zgusnut voćni sok, sa pektinom - prirodnom želirajućom supstancom koja se nalazi u svakoj vrsti voća i kiselinom iz limunovog soka, čvrste konzistencije i bez komadića voća. Dobar žele je svetao i svetlucav, ima svež ukus voća od koga je napravljen.
U špajzu Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mestu. Ako se ipak pojave znaci kvarenja, zimnicu, ukoliko je to još moguće, prokuvajte i naknadno sterilišite, ili pokušajte da spasite prebacivanjem sadržaja u drugu teglu. |
Džem
Džem se pravi od isitnjenog voća, sa šećerom, ponekad sa pektinom i limunskom kiselinom. Može da bude kao pire, ili sa mekom pulpom voća, ali ne sadrži krupne komade. Retko se pravi od kombinacije nekoliko vrsta voća. Češće se koristi bobičasto voće, dok se krupnije (kajsije, breskve, šljive) seče na komade. Dobar džem ima finu strukturu, svetlu boju, ukus pravog voća, poluželatinozan je i lako se maže, bez razlivanja.
Pekmez
Pekmez se uglavnom pravi od krupnijeg voća (šljive, jabuke, breskve). Kuva se dok ne postane mekan, potom se pasira i dokuva sa šećerom, a količina tečnosti je oko 25 odsto.
Kada je gotovo? Večita dilema je dokle ga kuvati? Kapnite kašičicu smese na hladan (iz frižidera) tanjir. Ako se odmah zgusne, znači da je dostignuta temperatura za zgušnjavanje, ako smesa ostane retka, kuvajte još nekoliko minuta. |
Hladni džemovi
Nekuvani ili minimalno kuvani džemovi (pet minuta), nazvani hladni džemovi, moraju da se zamrznu posle kuvanja, a poznati su po izrazito svežem ukusu.
RECEPTI:
Aromatični pekmez od bresaka
Sastojci: 1,5 kg bresaka, 500 gr šećera, 2 kašike limunovog soka, 4 mlada izdanka ruzmarina, dugačkih oko 10 cm.
Domaći džem od šljiva
Sastojci: 1 kg šljiva, 2 kisele jabuke, 1 kg šećera, kašičica cimeta, kesica vanile, 2 kašike limunovog soka, 5 čaša vode.
Kupine sa vanilom
Sastojci: 1 kg kupina, 600 g šećera, kesica burbon vanile, štapić vanile, 2 limuna. Bakino slatko od lubenica
Sastojci: 900 g lubenice. 100 g borovnica, 1,3 kg šećera, 4 dl vode, limun.
Džem od krušaka i ruzmarina
Sastojci: 8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki, 2 kašičice sitno rendane kore limuna, 125 ml sveže ceđenog limunovog soka, 3 šolje šećera, šolja meda, 2 kašike seckanog lista ruzmarina.
Slatko od belog grožđa sa orasima
Sastojci: 1 kg očišćenog belog grožđa (bez velikih semenki), 1 kg šećera, 150 ml vode, 3-4 kriške limuna, 150 g oraha
Kompot od tikvica
Sastojci: 3 l vode, 1,5 kg šećera, sok od limuna, malo cimeta, vanilin-šećer, aroma vanile. Za marinadu: 5 kg tikvica, 0,5 l vinskog sirćeta, 2 dl vode.
Sirup od grožđa
Sastojci: 5 kg crnog grožđa, 1,5 l vode, 800 g šećera, 20 g limuntusa ili soka od limuna.
Priprema: Breskve operite, oljuštite i očistite od koštica. Isecite ih na kriške i pospite šećerom i limunovim sokom, pa dodajte ruzmarin i ostavite u poklopljenoj posudi oko četiri sata. Povremeno promešajte. Kuvajte u dubokoj šerpi uz povremeno mešanje, a posle desetak minuta izbacite ruzmarin. Pred kraj kuvanja skinite penu, a na samom kraju pritisnite krupnije komade bresaka kašikom za mešanje pire-krompira ili promešajte na kraju mikserom.
Priprema: Pristavite vodu i šećer da se kuvaju, pa operite šljive i očistite koštice, a jabuke oljuštite i narendajte. Kad se sirup ukuva, dodajte voće i mešajte dok se džem ne skuva. Dodajte cimet, vanilu, limunov sok i rum po želji pa ostavite da se kuva još dva minuta.
Priprema: Kupine dobro operite, pa ih ostavite da se ocede. Pomešajte ih šečerom u većoj šerpi u kojoj ćete kuvati marmeladu. Ostavite je u frižideru da prenoći. Nakon toga ih dobro promešajte drvenom varjačom, pa zatim ocedite od tečnosti. Dobijeni sok sipajte u lonac i kuvajte oko pola sata. Čim počne da se karamelizuje, dodajte sok od jednog limuna bez koštica. Dodajte vanilu. Pomešajte kupine sa sokom i kesicom burbon vanilin šećera, pa ispasirajte sve štapnim mikserom. Kuvajte na jakoj vatri oko 20 minuta do pola sata.
Priprema: Očistite lubenicu od kore i semenki i isecite na kocke željene veličine. Kuvajte u devet voda, tako što nalijete vodom pustite da voda provri. Prospite vodu i tako ponavljate devet puta. Prethodno svaku kockicu lubenice izbockate iglom. Iz poslednje vode ocedite kocke lubenice u rešetkastoj posudi. Sipajte šećer u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko, dolijte vodu, stavite na vatru i špinujte kao za svako slatko. Dodajte kocke lubenice i kuvajte kao i svako slatko, povremeno protresite šerpu. Kada je slatko na pola kuvano dodajte borovnice i nastavite sa kuvanjem. Sklonite sa vatre i dodajte jedan na kolutove isečen limun. Prekrijte slatko mokrom platnenom salvetom, sačekajte da se ohladi i sipajte u tegle.
Priprema: U veću šerpu stavite očišćene i na kocke sečene kruške. Dodajte im rendanu koru i sok od limuna, šećer i med. Pustite da provri na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući da se šećer otopi. Smanjite temperaturu, dodajte naseckani ruzmarin i krčkajte 25 do 28 minuta, mešajući češće. Oko 5 minuta pred kraj kuvanja moraćete stalno da mešate, jer počinje da se zgušnjava. Džem sipajte u čiste sterilizovane i vruće tegle. Oko tegli očistite od džema, zatvorite ih, vruće ih stavite u šerpu u kojoj je vruća voda, pustite da provri, pa ih kuvajte 10 minuta, ali počnite da merite vreme od trenutka kad voda provri. Pasterizovane tegle sa džemom stavite na žicu i ostaviti da se ohlade.
Priprema: Grožđe operite i osušite. Očistite peteljke i odstranite loša zrna, ukoliko ih ima. U veću šerpu sipajte šećer i vodu. Na tihoj vatri rastopite šećer, a zatim dodajte grožđe. Rasporedite ga tako da bude uronjeno u sirup. Grožđe kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne, pa po potrebi dodajte vode. Ukoliko se pojavi pena u toku kuvanja, skinite je kutlačom. Pred kraj kuvanja dodajte kriške limuna i orahe. Nastavite sa kuvanjem još pet do deset minuta.
Priprema: Tikvice očistite i isecite na kockice ili, ako imate metalne modlice, isecite u nekom drugom obliku. Potopite ih u mešavinu vode i sirćeta na oko 12 sati. S vremena na vreme promešajte tako da sve tikvice budu prelivene, pa ih izvadite iz marinade. U šerpi zakuvajte vodu, šećer i vanilin-šećer, pa dodajte tikvice kad proključa. Kuvajte oko 20 minuta. Pred sam kraj dodajte sok od limuna, cimet i aromu. Kompot sipajte u prethodno zagrejane tegle.
Priprema: Grožđe operite, odvojite bobice od peteljki, pa ih kratko izmešajte u električnoj mešalici. Dodajte vodu i propasirajte. Dobijenom soku dodajte šećer, limuntus ili sok od limuna i zagrevajte do vrenja. Vreli sok ulijte u sterilizovane flaše i zatvorite.
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se pomeraju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.
23.04.2024
10:23
Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je da je koalicija izgubila jedinstvo jer Dragan Đilas, Zdravko Ponoš i Nebojša Zelenović nisu stali uz odluku većine koja želi na izbore
23.04.2024
10:16
Direktor na Nova S televiziji Slobodan Georgiev istakao je da izlazak opozicije na lokalne izbore po Srbiji, a bojkot u Beogradu, nema nikakvog smisla!
23.04.2024
10:06
Do sada su đilasovci pokušavali da ubede narod da je medijska situacija u Beogradu najbolja i da je opozicija navodno pobedila prošle godine, a da je, nasuprot tome, situacija u ostalim mestima po Srbiji očajna! Ipak, sada je došlo do obrta!
23.04.2024
09:38
Urednik portala European Western Balkan, Aleksandar Ivković govorio je na tajkunskoj televiziji o odluci Dragana Đilasa, Miloša Jovanovića i Zdravka Ponoša da izađu na lokalne izbore po ostatku Srbije, a da u Beogradu izbore bojkotuju
23.04.2024
09:29
Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić gostovala je na TV Pink i govorila o svim aktuelnim temama.
24.04.2024
11:07
Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić gost je Jutarnjeg programa na TV Pink.
24.04.2024
11:02
I onda se čude što građani masovno raskiadaju ugovore s njima!
24.04.2024
10:55
Srbija predvodi listu od 134 zemalja na svetu sa najvećim rastom indeksa sreće od 2010. do 2024. godine, a naša zemlja je i prva na listi istočnoevropskih zemalja čiji je prosečni indeks sreće porastao za više od 20% u poslednjih deset godina.
24.04.2024
10:47
"I posle se čudite što muškarci neće da vam priđu!", glasi rečenica koju je na kraju svog izlaganja glasno izgovorila jedna Beograđanka nakon prisustvovanja neprijatnoj situaciji u kojoj je ostala zatečena ponašanjem nepoznate devojke.
24.04.2024
10:39
Raspad opozicione koalicije i neizvesnu političku budućnost Dragana Đilasa, komentarisali su gosti Info jutra, direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović i Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost.
24.04.2024
11:11
Lažni izbori Aljbina Kurtija i pokušaje da predstavi svoje institucije kao bastion demokratije, komentarisao je gost Info jutra, predsednik matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša.
24.04.2024
11:01
Besan stav predstavnice Malte Vanese Frejžer i pristrasnost prema prištinskoj delegaciji, komentarisala je gošća Info jutra, ministarka kulture Maja Gojković.
24.04.2024
10:52
Diplomatsko delovanje Republike Srbije u UN i pokušaje Zapada da progura lažnu državu Kosovo u međunarodne institucije, komentarisao je gost Info jutra, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović.
24.04.2024
09:06
Inspektori UKP i Interventne jedinice 92 Policijske uprave za grad Beograd, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, uhapsili su S. R. (41) iz Beograda. Tom prilikom zaplenjeno je oko 15 kilograma marihuane i više tableta ekstazija
24.04.2024
11:44
Državna policija, u koordinaciji milanskog tužilaštva, uhapsila je trojicu razbojnika: Italijana, Srbina i Brazilca, osumniičenih za teško razbojništvo i teške povrede nanete vlasniku trafike u Milanu kome su ukrali sat vredan 50.000 evra!
24.04.2024
10:44
Na jednom od lokalnih puteva na Zlatiboru, u podnožju Tornika, došlo je do teže saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovala dva putnička vozila. Uzrok nesreće još uvek nije poznat.
24.04.2024
10:34
Telo žene M.G. (62) nađeno je u stanu u Beogradu u fazi raspadanja.
24.04.2024
10:24
U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru danas će biti saslušane kolege, komšije i poznanici osumnjičenog za teško ubistvo dvogodišnje devojćice Danke Ilić u Banjskom Polju, Srđana Jankovića.
24.04.2024
09:44
Marketa Vondrušova (24), šampionka Vimbldona, razvodi se od muža Stepana Simeka, kome je pripao kućni ljubimac - mačka.
24.04.2024
10:31
Prvi teniser planete Novak Đoković oduševio je sve gestom prema španskom novinaru Ismi Huarezu na dodeli Laureus nagrada u Madridu.
24.04.2024
10:44
Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.
24.04.2024
08:00
Bivši trener i stric Rafaela Nadala, Toni je istakao da ne daje velike šanse svom bratancu za osvajanje Rolan Garosa.
24.04.2024
09:51
Brat Nikole Jokića, Strahinja, udario je navijača posle meča Denvera i LA Lejkersa (101:99), pa se oglasila i policija Denvera.
24.04.2024
08:46
Basmanski sud u Moskvi odredio je pritvor zameniku ruskog ministra odbrane Timuru Ivanovu do 23. juna zbog primanja mita prilikom sklapanja ugovora za Ministarstvo odbrane, saopštila je danas pres-služba suda za Interfaks.
24.04.2024
10:10
Sve se više nemačkih roditelja obraća školama navodeći da hrišćanska deca žele da pređu u islam kako više ne bi bili autsajderi u školi, rekao je anonimni zvaničnik nemačke državne bezbednosti za "Bild".
24.04.2024
09:10
Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.
24.04.2024
10:19
Jedinice Vazdušno-desantnih snaga iz sastava grupe snaga "Jug", uz podršku avijacije i artiljerijske vatre, upali su u veliko uporište Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada Časov Jar, saopštilo je novinarima rusko Ministarstvo odbrane.
24.04.2024
07:40
U Severnoj Makedoniji danas će biti održani sedmi po redu izbori za predsednika države, a do zatvaranja biračkih mesta u 19 sati na snazi je izborna tišina.
24.04.2024
07:37
Američki glumac Alek Boldvin istragao je telefon iz ruke antiizraelske agitatorke koja je od njega više puta tražila da izgovori "Slobodna Palestina" u kafiću Maman u Njujorku.
23.04.2024
16:53
Rođendanska fotografija princa Luisa ipak je osvanula na zvaničnom nalogu njegovih roditelja, princeze i princa od Velsa.
23.04.2024
15:48
Obožavaoci britanske kraljevske porodice razočarani su jer na Instagram profilu princeze i princa od Velsa nema rođednanske slike princa Luisa koji danas puni šest godina.
23.04.2024
11:22
Poslednjih godina Ričard Gir (74) se malo povukao iz javnosti, a skoro ga je teško videti i sa suprugom Aleksandrom Silvom, koja je mlađa od njega 33 godine.
22.04.2024
22:18
Andreana Čekić i Slađa Alegro bile su bliske prijateljice, a onda su u jednom trenutku njihovi odnosi zahladneli. Pevačica je sada otkrila zašto se to dogodilo.
24.04.2024
11:24
Pevačica Sara Reljić je u emisiji kod voditelja Ognjena Amidžića ispričala veliki blam koji joj se desio na nastupu.
24.04.2024
10:54
Nakon što je izveo partnerku Aleksandru Nikolić i ćerku Leonu iz porodilišta Filip Car se vratio u Crikvenicu odakle je svojim pratiocima na Tiktoku ispričao planove i otkrio kako se osećao kada je prvi put uzeo ćerkicu u ruke.
24.04.2024
10:24
Pevačica Katarina Grujić je u emisiji "Amidži šou" govorila o svojim kompleksima koje je imala tokom odrastanja.
24.04.2024
09:56
Danas je treći dan putovanja Nikole Rokvića koji pešači do Grčke, a mladi pevač obavestio je pratioce kako mu je protekao jučerašnji dan i dokle je stigao.
24.04.2024
09:26
Jedna od najvećih manifestacija rekreativaca u Srbiji, Fruškogorski maraton, 47. put biće održan ovog vikenda a očekuje se više hiljada učesnika.
24.04.2024
11:50
Tradicionalna međunarodna izložba pasa svih rasa održaće se 1. maja na Sportskom centru u Vranju, a dolaze gosti iz čak dvadesetak zemalja.
24.04.2024
11:29
Na republičkom takmičenju iz oblasti veterinarske medicine koje je nedavno održano u Rekovcu, učenica Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice osvojila je prvo mesto!
23.04.2024
19:31
Povodom Dana opštine Gornji Milanovac, na svečanoj sednici Skupštine opštine u velikoj sali Kluturnog centra "Mija Aleksić“, dodeljene su zlatna i srebrne medalje "Takovski ustanak“, a Zlatna medalja za izuzetnan doprinos očuvanju životne sredine dobila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.
23.04.2024
17:29
Kolektivno Đurđevdansko venčanje, koje je trebalo da bude održano u okviru obeležavanja Dana grada, 6. maja, otkazano je zbog nedovoljno prijavljenih parova.
23.04.2024
10:15
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.