Shutterstock

21:13 Iće i piće 0

Ljubav & zdravlje | 03. 09. 18.

SLATKA ZIMNICA: Šarene tegle pune voća!

Ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i potreba da se unese koji vitamin više u dane kada nema svežih namirnica... 

Slatka svežina letnjeg voća može biti sačuvana za zimske dane - ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i potreba da se unese koji vitamin više u dane kada nema svežih namirnica. Ako to radite prvi put, ili još uvek nemate dovoljno iskustva, par saveta će vam svakako biti od koristi, a recepti vam dati inspiraciju za šarene tegle pune ukusa.

Voće za zimnicu treba birati tako da bude zdravo i neoštećeno, a pre upotrebe ga dobro oprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti ga da se dobro ocedi. Neposredno pre pripreme očistite ga od zaostalih peteljki, ili bilo kakvih oštećenja za koje niste sigurni da su nastala u vašoj kuhinji, koja kasnije mogu da izazovu truljenje zimnice.

Tegle i flaše
Tegle treba da budu neoštećene i u besprekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti sasvim nove: dobro ih operite, ocedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje sterilišite - u prethodno zagrejanoj rerni ubacite ih na 15 minuta. Sterilišite i ostali pribor i posuđe i ostavite da se osuši bez brisanja. Kako biste sprečili pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod njih stavite vlažnu krpu. Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem. Poklopce i čepove, kao i ivice tegli i flaša pre punjenja prebrišite alkoholom ili sirćetom.

Kod pripreme džemova, što je najčešća slatka zimnica u ovim krajevima, proporcija šećera i voća varira u zavisnosti od vrste voća i njegove zrelosti, ali je uglavnom: pola-pola. Šećer mora da se doda u dobrom promeru da bi se džem zgusnuo. Takođe, šećer sprečava razmnožavanje mikroorganizama i obezbeđuje dobar ukus. Za kućno spremanje džema se uglavnom koristi beli kristal-šećer.

Smeđi šećer i melasa se ne preporučuju, jer "prekrivaju" ukus voća, a njihova slast varira. Svetli med može da se doda umesto jedne trećine šećera, ali suviše meda preovlađuje ukusom i "kvari" žele.

Ukoliko stavljate sredstvo za zgrušavanje (džem fiks) pomoću kojeg se značajno skraćuje vreme kuvanja, a time i bolje čuva boja, ukus i sastojci zimnice, tačno se pridržavajte uputstva.

Shutterstock

Marmelada

Marmelada je jedna od omiljenih namirnica kada je u pitanju engleski doručak. Inače, prva marmelada, koja je napravljena u 16. veku, bila je od dunja i šećera, u obliku čvrste paste. Moderno spravljena marmelada je u osnovi mekan žele, najčešće zasnovan na citrusnom voću, sa dodatkom drugog oljuštenog voća. Žele je, u stvari, zaslađen i zgusnut voćni sok, sa pektinom - prirodnom želirajućom supstancom koja se nalazi u svakoj vrsti voća i kiselinom iz limunovog soka, čvrste konzistencije i bez komadića voća. Dobar žele je svetao i svetlucav, ima svež ukus voća od koga je napravljen.

U špajzu 
Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mestu. Ako se ipak pojave znaci kvarenja, zimnicu, ukoliko je to još moguće, prokuvajte i naknadno sterilišite, ili pokušajte da spasite prebacivanjem sadržaja u drugu teglu.

Džem

Džem se pravi od isitnjenog voća, sa šećerom, ponekad sa pektinom i limunskom kiselinom. Može da bude kao pire, ili sa mekom pulpom voća, ali ne sadrži krupne komade. Retko se pravi od kombinacije nekoliko vrsta voća. Češće se koristi bobičasto voće, dok se krupnije (kajsije, breskve, šljive) seče na komade. Dobar džem ima finu strukturu, svetlu boju, ukus pravog voća, poluželatinozan je i lako se maže, bez razlivanja.

Pekmez

Pekmez se uglavnom pravi od krupnijeg voća (šljive, jabuke, breskve). Kuva se dok ne postane mekan, potom se pasira i dokuva sa šećerom, a količina tečnosti je oko 25 odsto.

Kada je gotovo?
Večita dilema je dokle ga kuvati? Kapnite kašičicu smese na hladan (iz frižidera) tanjir. Ako se odmah zgusne, znači da je dostignuta temperatura za zgušnjavanje, ako smesa ostane retka, kuvajte još nekoliko minuta.

Hladni džemovi

Nekuvani ili minimalno kuvani džemovi (pet minuta), nazvani hladni džemovi, moraju da se zamrznu posle kuvanja, a poznati su po izrazito svežem ukusu.

RECEPTI:

Aromatični pekmez od bresaka

Sastojci: 1,5 kg bresaka, 500 gr šećera, 2 kašike limunovog soka, 4 mlada izdanka ruzmarina, dugačkih oko 10 cm.
Priprema:
Breskve operite, oljuštite i očistite od koštica. Isecite ih na kriške i pospite šećerom i limunovim sokom, pa dodajte ruzmarin i ostavite u poklopljenoj posudi oko četiri sata. Povremeno promešajte. Kuvajte u dubokoj šerpi uz povremeno mešanje, a posle desetak minuta izbacite ruzmarin. Pred kraj kuvanja skinite penu, a na samom kraju pritisnite krupnije komade bresaka kašikom za mešanje pire-krompira ili promešajte na kraju mikserom.

Shutterstock

Domaći džem od šljiva

Sastojci: 1 kg šljiva, 2 kisele jabuke, 1 kg šećera, kašičica cimeta, kesica vanile, 2 kašike limunovog soka, 5 čaša vode.
Priprema:
Pristavite vodu i šećer da se kuvaju, pa operite šljive i očistite koštice, a jabuke oljuštite i narendajte. Kad se sirup ukuva, dodajte voće i mešajte dok se džem ne skuva. Dodajte cimet, vanilu, limunov sok i rum po želji pa ostavite da se kuva još dva minuta.

Shutterstock

Kupine sa vanilom

Sastojci: 1 kg kupina, 600 g šećera, kesica burbon vanile, štapić vanile, 2 limuna.
Priprema:
Kupine dobro operite, pa ih ostavite da se ocede. Pomešajte ih šečerom u većoj šerpi u kojoj ćete kuvati marmeladu. Ostavite je u frižideru da prenoći. Nakon toga ih dobro promešajte drvenom varjačom, pa zatim ocedite od tečnosti. Dobijeni sok sipajte u lonac i kuvajte oko pola sata. Čim počne da se karamelizuje, dodajte sok od jednog limuna bez koštica. Dodajte vanilu. Pomešajte kupine sa sokom i kesicom burbon vanilin šećera, pa ispasirajte sve štapnim mikserom. Kuvajte na jakoj vatri oko 20 minuta do pola sata.

Bakino slatko od lubenica

Sastojci: 900 g lubenice. 100 g borovnica, 1,3 kg šećera, 4 dl vode, limun.
Priprema:
Očistite lubenicu od kore i semenki i isecite na kocke željene veličine. Kuvajte u devet voda, tako što nalijete vodom pustite da voda provri. Prospite vodu i tako ponavljate devet puta. Prethodno svaku kockicu lubenice izbockate iglom. Iz poslednje vode ocedite kocke lubenice u rešetkastoj posudi. Sipajte šećer u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko, dolijte vodu, stavite na vatru i špinujte kao za svako slatko. Dodajte kocke lubenice i kuvajte kao i svako slatko, povremeno protresite šerpu. Kada je slatko na pola kuvano dodajte borovnice i nastavite sa kuvanjem. Sklonite sa vatre i dodajte jedan na kolutove isečen limun. Prekrijte slatko mokrom platnenom salvetom, sačekajte da se ohladi i sipajte u tegle.

Shutterstock

Džem od krušaka i ruzmarina

Sastojci: 8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki, 2 kašičice sitno rendane kore limuna, 125 ml sveže ceđenog limunovog soka, 3 šolje šećera, šolja meda, 2 kašike seckanog lista ruzmarina.
Priprema:
U veću šerpu stavite očišćene i na kocke sečene kruške. Dodajte im rendanu koru i sok od limuna, šećer i med. Pustite da provri na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući da se šećer otopi. Smanjite temperaturu, dodajte naseckani ruzmarin i krčkajte 25 do 28 minuta, mešajući češće. Oko 5 minuta pred kraj kuvanja moraćete stalno da mešate, jer počinje da se zgušnjava. Džem sipajte u čiste sterilizovane i vruće tegle. Oko tegli očistite od džema, zatvorite ih, vruće ih stavite u šerpu u kojoj je vruća voda, pustite da provri, pa ih kuvajte 10 minuta, ali počnite da merite vreme od trenutka kad voda provri. Pasterizovane tegle sa džemom stavite na žicu i ostaviti da se ohlade.

Shutterstock

Slatko od belog grožđa sa orasima

Sastojci: 1 kg očišćenog belog grožđa (bez velikih semenki), 1 kg šećera, 150 ml vode, 3-4 kriške limuna, 150 g oraha
Priprema:
Grožđe operite i osušite. Očistite peteljke i odstranite loša zrna, ukoliko ih ima. U veću šerpu sipajte šećer i vodu. Na tihoj vatri rastopite šećer, a zatim dodajte grožđe. Rasporedite ga tako da bude uronjeno u sirup. Grožđe kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne, pa po potrebi dodajte vode. Ukoliko se pojavi pena u toku kuvanja, skinite je kutlačom. Pred kraj kuvanja dodajte kriške limuna i orahe. Nastavite sa kuvanjem još pet do deset minuta.

Shutterstock

Kompot od tikvica

Sastojci: 3 l vode, 1,5 kg šećera, sok od limuna, malo cimeta, vanilin-šećer, aroma vanile. Za marinadu: 5 kg tikvica, 0,5 l vinskog sirćeta, 2 dl vode.
Priprema:
Tikvice očistite i isecite na kockice ili, ako imate metalne modlice, isecite u nekom drugom obliku. Potopite ih u mešavinu vode i sirćeta na oko 12 sati. S vremena na vreme promešajte tako da sve tikvice budu prelivene, pa ih izvadite iz marinade. U šerpi zakuvajte vodu, šećer i vanilin-šećer, pa dodajte tikvice kad proključa. Kuvajte oko 20 minuta. Pred sam kraj dodajte sok od limuna, cimet i aromu. Kompot sipajte u prethodno zagrejane tegle.

Shutterstock

Sirup od grožđa

Sastojci: 5 kg crnog grožđa, 1,5 l vode, 800 g šećera, 20 g limuntusa ili soka od limuna.
Priprema:
Grožđe operite, odvojite bobice od peteljki, pa ih kratko izmešajte u električnoj mešalici. Dodajte vodu i propasirajte. Dobijenom soku dodajte šećer, limuntus ili sok od limuna i zagrevajte do vrenja. Vreli sok ulijte u sterilizovane flaše i zatvorite.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]