• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

29.10.2018

18:48

MANDARINE ZA VITKU LINIJU: Štite od prehlade, čuvaju srce, poboljšavaju pamćenje...

Recepti

MANDARINE ZA VITKU LINIJU: Štite od prehlade, čuvaju srce, poboljšavaju pamćenje...

Podeli vest

Ovo kiselo-slatko voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžava osećaj sitosti, preporučuje se i onima koji žele da se reše suvišnih kilograma

Mirisne i sočne mandarine trebalo bi jesti tokom jeseni u što većim količinama. Ovo kiselo-slatko voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžava osećaj sitosti, preporučuje se i onima koji žele da se reše suvišnih kilograma. Dobro je sačuvati i koru, koja se dodaje čajevima, ali samo ako je neprskana.

Ova slasna voćka je poreklom iz Jugoistočne Azije, a ime je dobila po svetlonarandžastoj odeći mandarina - drevnih kineskih javnih službenika - jer je bila dostupna isključivo povlašćenim klasama. Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek je u devetnaestom veku stigla u Evropu i Severnu Ameriku.

Sastav i lekovitost

Pektin u mandarini sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi. Njeni sastojci, vitamin C i vitamini grupe B, minerali, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum, pozitivno deluju na zdravlje mozga, poboljšavajući njegove funkcije, što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji.

Dve maske od mandarina

Ako imate izuzetno suvu kožu, sok mandarine pomešajte sa žumancetom, kašikom meda i maslinovog ulja. Nanesite na lice, vrat i dekolte. Držite pola sata, pa isperite mlakom vodom.
Ako vam je koža masna, izmiksujte mandarinu s tri kašičice kisele pavlake, kašičicom jogurta i nekoliko kapi limunovog soka. Ovu masku držite na licu 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Osim toga, vitamin C sprečava neurodegenerativne bolesti, artritis, prehladu i grip, a velik broj istraživanja pokazao je vezu između povećanog uzimanja ovog vitamina i smanjene pojave nekoliko vrsta raka.

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranljive materije u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na zidovima arterija, što može dovesti do srčanog udara.

Ova voćka je korisna i za lepotu - bogata je antioksidansima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenja kože, pa je odlično sredstvo za negu lica. Razlaganjem beta-karotena iz mandarine sintetiše se vitamin A, koji je zaslužan za baršunast ten.

Novija istraživanja takođe pokazuju da mandarine sadrže supstancu nobletin, koja pomaže u borbi protiv gojaznosti i štiti od dijabetesa tipa 2.

Foto: Pixabay

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti na belu vlaknastu opnu koja obavija plod s unutrašnje strane kore. Ako jedete puno ugljenih hidrata i masti, taj deo citrusnog voća, prepun dijetalnih vlakana, pomoći će vam da ubrzate probavu i očistite organizam od toksina.

Uz sve to, jedna voćka sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.

Na tanjiru

Mandarina se najčešće konzumira sveža, a omiljena je ne samo zbog sočnog i slatkog mesa već i zbog laganog ljuštenja, prilikom kojeg se oslobađa lep, eterični miris. Kora može da se koristi za ukrašavanje kolača i poslastica, bilo kao sveža, sušena ili nakon kuvanja u šećernom sirupu, dok se sušeni rezanci od kore mogu dodavati u razne soseve, ali i čajeve.

Plodovi se koriste u voćnim salatama, kao kriške prelivene ili uronjene u čokoladu, čest su ukras na tortama od čokolade i kolaču od sira, a odlično se slažu s jabukama, kruškama i orašastim plodovima, posebno bademima.

Kod pripreme slanih jela savršen je dodatak u salatama od povrća, belog mesa i testenine, kojima daje dozu svežine i egzotike.

Sok od mandarina je izvrstan sastojak marinada za piletinu i ćuretinu, a citrusni sos poslužite sa svinjetinom, teletinom, mekanom junetinom i jelima od testenine.

Foto: Shutterstock

Sve sorte mandarina mogu se koristiti kao i pomorandže.
 

RECEPTI:

Žele od klementina

Sastojci: 12 klementina, sok od grožđa, kašika želatina u prahu, 2 kašike šećera, slatka tučena pavlaka.
Priprema:
Ocedite osam klementina i dodajte soka od grožđa tako da dobijete količinu od 600 ml. Uzmite pola mešanog soka, pa ga lagano ugrejte na 50-55 stepeni, dodajte kašiku želatina u prahu uz lagano mešanje, nakon nekoliko minuta kada se rastopi, dodajte dve kašike šećera i mešajte dok se šećer ne rastopi, pa spojite s preostalim sokom. Četiri klementine očistite od kore i kožice, meso isecite na kocke, a koricu na fine rezance. U šire plitke čaše rasporedite meso klementina, pa ih prelijte pripremljenim tečnim želeom, stavite u frižider da se ohladi i očvrsne. Pre posluživanja dodajte slatku tučenu pavlaku i ukrasite tankim rezancima korice klementina.

Foto: Shutterstock

Rebarca sa sosom od mandarina sa šafranom

Sastojci: 800 g svinjskih rebara, 2 kašičice krupno mlevenog crnog bibera, narendana korica jedne mandarine, so. Za marinadu: 100 ml ceđenog soka od mandarine sa pulpom, kašičica senfa, 2 kašičice žutog šećera, kašičica meda, sok od pola limuna, pola kašičice ljute paprike. Za sos od mandarina sa šafranom: sok preostao da pečenja, 70 ml ceđenog soka od mandarina sa pulpom, kašika soka od limuna, 2 kašičice žutog šećera, kašičica gustina, kašičica narendane kore mandarine, na vrh noža šafrana.
Priprema:
Sve sastojke za marinadu staviti u manju činiju i umutiti viljuškom, da se ujednače i sjedine. Meso dobro posoliti sa svih strana, pa ga staviti u pliću posudu tako da deo sa kostima bude sa gornje strane. Premazati ga i preliti marinadom. Ostaviti u frižideru najmanje dva sata ili preko noći. Izvaditi meso iz marinade, pa ga posuti biberom i korom mandarine. Preostalu marinadu sipati u posudu za pečenje, po potrebi doliti malo vode da tečnost prekrije dno posude. Staviti rešetku za pečenje pa meso. Peći na 220 stepeni sat i po, dok ne primi lepu boju. Kada je meso gotovo, staviti ga sa strane da se malo prohladi pre sečenja. U manju šerpicu procediti sok preostao od pečenja, pa odliti višak masnoće. Dodati ostale sastojke za sos, pa prokuvati na tihoj vatri. Kuvati dok se sos ne zgusne. Meso iseći na manje komade i poslužiti uz sos.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59