• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

05.01.2019

17:58

ŠTA KUVATI SUTRA? Tradicionalna jela za Badnje veče!

Recepti

ŠTA KUVATI SUTRA? Tradicionalna jela za Badnje veče!

Podeli vest

Badnje veče karakteriše tradicionalna zajednička večera na kojoj se okupljaju svi članovi porodice. Tradicionalni posni Jelovnik se ponavlja iz godine u godinu, a mi vam dajemo samo neke od predloga...

Bobove pihtije

Sastojci: 1/2 kg boba, 75 ml ulja, glavica belog luka, kašika mešavine začina, biber, kašičica aleve paprike, lovorov list
Priprema:
Bob oprati i naliti hladnom vodom i ostaviti preko noći. Sutradan bob očistite, operite još jednom, nalijte vodom da ogrezne za dva prsta, dodajte 2-3 kašike ulja i lovorov list. Kuvati oko 40 min da omekša, pa dodati izdrobljen beli luk i kuvati još malo da ukuva voda, a zatim ga štapnim mikserom izmiksati. Dodati začine i razliti ga u tanjire. Kad se bob stegne i ohladi iseći ga na kocke, pa u tiganju zagrejati malo ulja, dodati alevu papriku i preliti preko isečenih pihtija.

Foto: Pixabay

Tučeni pasulj

Sastojci: oko 700 g pasulja, 5-6 glavica crnog luka, 2 struka praziluka, ulje za prženje luka, kašičica vegete, so po ukusu, 3 kašičice aleve paprike, 2-3 suve paprike, seckani peršun, aleva paprika i ulje za zapršku
Priprema:
Pasulj očistite, operite, stavite u veću šerpu, nalijte vodom i kuvajte, ne na prejaku vatru, poklopljeno. Kad provri odlijte prvu vodu, pa nalijte novu i vratite da se kuva još par sati dok ne bude potpuno mekan. Tokom kuvanja dolivajte po malo vode, ali ne preterujte jer treba da uvri do kraja kuvanja. Luk očistite i iseckajte sitno, pa na ulju dinstajte dok ne postane staklast, lagano, dodajte i malo vode i stalno mešajte da ne zagori. Pred kraj dodajte iseckan praziluk i nastavite sa dinstanjem. Dodajte u dinstani luk alevu papriku, promešajte da se sjedini. Ukoliko vam je ostalo malo više vode u šerpi sa pasuljem, onda u luk dodajte prvo kašiku brašna, malo propržite, pa tek onda dodajte alevu papriku. Sve prespite u šerpu sa pasuljem, dobro promešajte i vratite na laganu vatru da prokrčka. Dodajte mešavinu začina i po želji peršun. Prespite u vatrostalnu ili zemljanu tepsiju, po želji u sredinu stavite nekoliko sušenih paprika. Zapecite u rerni dok se sa strane ne uhvati lepa i rumena korica. U šerpici zagrejte ulje i alevu papriku, pa kad "zacvrči" prelijte preko zapečenog pasulja.

NEMA ŠTA NE LEČE: 5 biljaka koje treba imati u kući!

Trljanica

Sastojci: 10 suvih paprika, 2 struka praziluka, 2 ljute suve paprike, malo soli, beli luk, malo ulja
Priprema:
Suve paprike malo obariti, pa iseći na kockice, iseckati praziluk, posoliti i malo izgnječiti. Sve sastojke sjediniti, začiniti, promešati i staviti u frižider do služenja.

Foto: Shutterstock

Kupusara

Sastojci: 500 g kora za pitu, veća glavica kiselog kupusa, 3 glavice crnog luka, so, biber, oko 100 mililitara mešavine ulja i kisele vode
Priprema:
Glavicu kiselog kupusa operite, da ne bude prekiseo, pa isecite na rezance. Kupus iscedite između dlanova što više možete. Sitno iseckan luk propržite na malo ulja, pa dodajte oceđen kupus, promešajte i dinstajte na tihoj vatri. Po potrebi vrlo malo dosolite, pošto je kupus dovoljno slan, pobiberite po ukusu. Raširite jednu koru i poprskajte je mešavinom ulja i kisele vode. Preklopite drugom korom i po sredini rasporedite kupus. Preklopite obe strane do sredine, s tim da se ne preklapaju već samo dodiruju i urolajte kore. Poređajte u papirom obloženi pleh. Tako uradite i sa preostalim korama. Poprskajte ih odozgo preostalom mešavinom ulja i vode i ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni odozgo.

DEJAN I JELENA TOMAŠEVIĆ: Blagosloveni smo što smo zajedno i što se volimo!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija