(RECEPTI) PROSOM PROTIV MIGRENE! Nepravedno zaboravljena žitarica, evo kako sve možete da je pripremate

Shutterstock

09:42 Iće i piće 0

Informer | 21. 03. 2019.

(RECEPTI) PROSOM PROTIV MIGRENE! Nepravedno zaboravljena žitarica, evo kako sve možete da je pripremate

Mada se u Srbiji jelo mnogo pre krompira i kukuruza, proso je danas nepravedno zaboravljeno

Preporučuje se svima, a posebno ljudima koji pate od glavobolja. Proso je žitarica bogata mineralima, pre svega fosoforom i magnezijumom, ali i kompleksom vitamina B. 


1. Burgeri od prosa

Shutterstock


SASTOJCI:
100 g prosa
glavica crnog luka
čen belog luka
450 ml vode
veća šargarepa
tikvica
50 g parmezana
rendana kora pola limuna
maslinovo ulje
so, biber, peršun
PRIPREMA:
U tiganju na malo zagrejanog ulja propržiti sitno iseckan crni luk, pa kad omekša dodati proso i mešati još 30 sekundi. Naliti vodom, dodati potisnuti beli luk i pola kašičice soli, pa kuvati na umerenoj temperaturi 20 minuta, da se dobije smesa slična palenti. Zatim dodati rendanu šargarepu i tikvicu, peršun, biber, rendani parmezan i koru limuna, pa kuvati uz mešanje još desetak minuta, da ispari višak tečnosti. Skloniti sa vatre, prohladiti, rukama formirati burgere, pa ih pržiti u tiganju na vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane.

2. Čorba sa prosom

Shutterstock


SASTOJCI:
četiri kašike ulja
dve šargarepe
dva korena peršuna
manji koren celera
osam kašika prosa
litar i po bistre supe
peršunov list, nana
so, biber
PRIPREMA:
Očistiti šargarepu, koren peršuna i celer, pa izrendati. U šerpi zagrejati ulje, pa ubaciti rendano povrće i kratko propržiti. Dodati oprano proso, dobro promešati, pa naliti supom, smanjiti vatru, posoliti i pobiberiti, te kuvati još dvadesetak minuta uz povremeno mešanje i dolivanje vode po potrebi. Začiniti iseckanim peršunom i nanom, pa poslužiti toplo.

3. Kaša sa prosom, suvim grožđem i brusnicom

Shutterstock

SASTOJCI:
200 g prosa
500 ml vode
600 ml mleka
dve kašike šećera
na vrh noža soli
dve kašike maslaca
četvrt šolje suvog grožđa
četvrt šolje suvih brusnica
PRIPREMA:
U šerpu sipati vodu i proso, dodati šećer i so, pa kuvati uz mešanje na umerenoj temperaturi dok voda ne ispari. Zatim dodati mleko, promešati, poklopiti i isključiti ringlu. Ostaviti da odstoji pet minuta, pa umešati maslac, suvo grožđe i brusnice. Sve dobro sjediniti, pa poslužiti dok je toplo.
 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]