• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

29.04.2019

14:52

GOZBA U PRIRODI! Male tajne savršenog roštilja!

Recepti

GOZBA U PRIRODI! Male tajne savršenog roštilja!

Podeli vest

Sa pripremama za krunski događaj, roštiljanje, treba početi dan ranije - nabavite nekoliko vrsta mesa, marinirajte ga po izboru... Uživajte u druženju sa prijateljima bez komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od spremanja, poručuje nutricionista Branka Mirković

Prvi maj bez tradicionalnog odlaska na piknik uz pivo, roštilj i mladi luk je nezamisliv. Sa pripremama za krunski događaj, roštiljanje, treba početi dan ranije - nabavite nekoliko vrsta mesa, marinirajte ga po izboru, a sutradan poranite da ugrabite neko fino mesto za vatricu. Uživajte u druženju sa prijateljima bez komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od spremanja, poručuje nutricionista Branka Mirković.

Mekše, ukusnije

- Na roštilju možete peći pileće meso, svinjsko, junetinu, dimljeno meso, kobasice, mleveno meso kao ćevape, pljeskavice, ribu, razno povrće... Važno je da je meso sveže, dobrog mirisa i boje i ne sme da bude suvo. Optimalna količina je 300 do 400 grama svežeg mesa po osobi, a da bi bilo ukusnije i mekše, marinirajte ga najmanje tri sata pre pečenja, a najbolje preko noći - savetuje Branka Mirković.

CVEĆE KOJE LEČI! Zasadite kućnu apoteku na balkonu!

Postoje razne tehnike mariniranja, dodaje naša sagovornica. Jedna je da se meso premaže tečnošću pa uvalja u mešavinu suvih začina, mada se najčešće svi sastojci (suvi i tečni) pomešaju, prokuvaju, prohlade i meso umoči u preliv. Prilikom pečenja meso se po pravilu povremeno premazuje ostacima marinade.

Foto: Shutterstock

Ćevapi i pljeskavice

Bez specijaliteta u vidu ćevapa i pljeskavica gotovo da nema roštilja, a pravilo je da se zamese od mešanog mesa.

- Kombinujte po jednu trećinu junećeg mesa od plećke, svinjske plećke i svinjske potrbušine. Recepta i odnosa ima raznih, te svinjsko meso možete zameniti jagnjećim ili ovčijim, ali je pravilo da postoji barem jedna trećina masnijeg mesa da bi ćevapi i pljeskavice bili sočni. Meso se melje dva puta, dodaju se začini, so i biber, i na jedan kilogram mesa kašičica sode bikarbone. Sve se dobro izmeša i mesi kao hleb, a ako je potrebno dodajte malo kisele vode ili ulja. Ostavite sve da odstoji par sati i ponovite postupak, najbolje je ako meso premesite više puta. Kada formirate pljeskavice i ćevape, namažite ruke uljem, a u njih možete dodati kačkavalj, ljutu papriku ili sitno seckani luk - preporučuje Branka Mirković.

Osnovna marinada

Koristi se za sve vrste mesa, obična ili dimljena svinjska rebarca, kao i za pileća krilca.
Pravi se od soli, bibera, slatke i ljute paprike u prahu, belog luka u prahu i smeđeg šećera. Izmešajte začine, razredite hladnim goveđim bujonom (može i od kocke za supu), sokom i pireom od paradajza i maslinovim uljem (nije obavezno). Najbolje je da probate ukus marinade i dodajete količinu začina prema ukusu. Sve prokuvajte na srednje jakoj temperaturi i ohladite. Svaki komad mesa umočite u marinadu, složite u posudu i ostavite da odstoje na hladnom najmanje tri sata.

NADIMANJE, MUČNINA, MAMURLUK... Kako da sprečite praznično prejedanje i šta ako se to ipak dogodi?

Ljuta marinada

Pravi se isto kao osnovna, ali se dodaje više tucane paprike, bibera i kajenskog bibera.

Američka marinada

Na osnovnu marinadu dodajte po ukusu vuster sos, slatki čili sos i soja sos.

Mariniranje sa senfom i začinima

Preporučuje se za junetinu.
Namažite komade junetine senfom, običnim ili dižonom, i uvaljajte u mešavinu soli, bibera i sušenog belog luka. Po želji možete dodati kari i/ili slatku crvenu papriku.

Foto: Shutterstock

Bela marinada

Uglavnom se koristi za belo meso, batake i karabatake.
Pomešajte so, beli luk u prahu i biber. U činiju stavite senf i razredite jogurtom, dodajte suve začine i promešajte. Ova marinada se ne kuva. Svaki komad mesa umočite u marinadu i složite u posudu, a ostatkom marinade prelijte meso.

VIŠAK POSLE VASKRSA! Tri salate koje možete da napravite sa jajima!

- Ovo su osnovni začini kod svake marinade, a količine odredite sami po ukusu. Ne zaboravite da tokom mariniranja dva do tri puta okrenete meso, kako bi svaki komad omekšao i upio začine. Deo marinade kojom se pramazuje roštilj tokom pečenja mora malo duže da se kuva da se redukuje tečnost i da bude gušći, a za premazivanje koristite četkicu - navodi nutricionista.

Dan D

Uz manje masna mesa pecite slaninu, a ako pravite ražnjiće, kombinujte masnije komade sa manje masnim.

- Dobro je kombinovati i meso, slaninicu i kobasice, a napravite i ražnjiće od povrća. Krupno isecite luk, papriku, tikvice, plavi patlidžan, paradajz, pečurke i naizmenično ređajte na žicu od roštilja. Ako koristite drvene štapiće, pre upotrebe ih ostavite da odleže u vodi 12 sati, da se ne bi upalili na roštilju - sugeriše Branka Mirković.

Foto: Shutterstock

Pre pečenja preporučljivo je premazati povrće maslinovim uljem, a nakon što je gotovo, možete ga obogatiti začinima poput ruzmarina, bosiljka, origana ili peršuna.

Da bi vam roštilj uspeo, rešetku zamastite slaninom ili uljem i pecite na dimu, a ne plamenu, i svakako vodite računa da vam meso ne pregori. Kada se uhvati korica sa jedne strane, okrenite meso - dakle, samo jednom.

SPREMITE SE ZA BIKINI! Plivanjem do vitke linije!

- Posle pečenja ostavite da malo odstoji kako bi se vratili sokovi i videćete da će sve biti sočnije. Još bolje, pripremite velike posude sa poklopcem u koje ćete staviti naseckan, posoljen i rukom izgnječen crni luk. Kad su grilovano meso, kobasice, rebarca... gotovi, sipajte ih u šerpu, poklopite, protresite i odložite do upotrebe - kaže naša sagovornica.

Uz roštilj pripremite dosta raznog povrća za salate. U teglu sipajte ulje, sirće, vodu, so, dobro zatvorite, pre serviranja dobro promućkajte i samo prelijte preko salate.

- Ima dosta povrća koje se ne začinjava, a izvanredno je uz roštilj. Tu su pre svega mladi crni i beli luk, rotkvice, svež krastavac, dok papriku i paradajz možete jesti sveže, a možete i grilovati. Uz roštilj odlično ide dobar hleb ili somun, koje možete prepeći, ponesite dve-tri vrste sireva i kajmak, dok voće može da bude odličan desert. Ako vam preostane roštilja, možete ga jesti i sutradan, ali ga ne podgrevajte - savetuje Branka.

I za kraj, budite obazrivi, dobro ugasite vatru i pokupite otpatke kada završite sa druženjem.
 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija