SLADOLED, ĐELATO I SORBE! Hlade i slade, ali NISU ISTI!

Pixabay

12:44 Iće i piće 0

informer | 02. 08. 2019.

SLADOLED, ĐELATO I SORBE! Hlade i slade, ali NISU ISTI!

Mnogi tvrde da Italijani prave najbolji sladoled na svetu. Ali čak i ako ste se lično uverili, treba da znate da je reč o đelatu, pravom italijanskom sladoledu, po sastavu i načinu pripreme različitom od naših koje kupujemo u prodavnici ili na ulici

Postoji i treća ledena poslastica za koju neki kažu da je sladoled - sorbe, ali po sastojcima to nikako nije.

Ako ih volite, saznajte i kako se prave.

Sladoled

Glavni sastojci sladoleda su mleko, slatka pavlaka, šećer i žumanca i on ne sme da sadrži manje od 10 odsto mlečne masti. Sladoled se meša brzo, što dovodi do vazdušaste konzistencije, a veći sadržaj mlečne masti, u nekim slučajevima i do 25 odsto, u sladoledu apsorbuje više vazduha, pa je i mekši. Čuva se na niskim temperaturama.

RUČAK NA BRZAKA! Fritata od tikvica i feta-sira!

Shutterstock

Italijani imaju i univerzitet za pravljenje sladoleda

U blizini Bolonje već 15 godina postoji svojevrsna škola u kojoj se uči veština pravljenja đelata - Đelato univerzitet. Svake godine desetina hiljada "studenata" iz celog sveta ovde pokušava da uđe u tajne proizvodnje vrhunskog italijanskog sladoleda.
Nedeljni kurs sa smeštajem u hotelu košta oko 800 evra. Pored sladoleda tradicionalnih ukusa maline, lešnika ili limuna, polaznici škole uče kako da naprave i đelato neobičnog ukusa poput onog od divlje mirođije ili mortadele.
 

Đelato

Tajna pravljenja đelata je u sastavu sa dosta manje slatke pavlake što dovodi i do mnogo manjeg procenta maslaca, od četiri do devet procenata, a ponekad je i bez žumanaca. Đelato se muti sporije zbog čega je i gušći od sladoleda. Služi se na temperaturi višoj nego sladoled, pa je tekstura mekša i izgleda sjajnije.

RESETOVANJE! Posle LETOVANJA vam potrebno ovoliko dana ODMORA!

Veruje se da je italijanski đelato za kakav danas znamo, pravljen za princeze na dvorovima tokom perioda renesanse, a da je pionir u njegovom izvozu u svet bio Prokopio Kuto, koji je imao svoju radnju u Parizu još u 17. veku.

Sorbe

Ovaj ledeni specijalitet pravi se samo od voća, bez dodavanja mleka. Zbog nedostatka masnoće idealna je poslastica za sve one koji jedva odolevaju slatkišima.

Shutterstock

(VIDEO) ETO JE I U MODI! Serena napravila haljinu koja svima lepo stoji!

Za sorbe se najčešće kaže da je lažni sladoled, a ime duguje Francuskoj, u kojoj je odavno stekao ogromnu popularnost. Francuski gastronomi smislili su da se sorbe konzumira pre glavnog jela kako bi pravim gurmanima očistio nepca za ukuse narednih jela. Osnova svakog sorbea su voćni sok ili pire od voća, kojima se ne dodaje ništa osim vode. Najpopularniji su ukusi jagoda, malina, ribizle, brusnica, kajsija, lubenica, ananas…



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]