• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.rs

06.09.2019

09:34 >> 10:54

ČIZKEJK SU JELI I STARI GRCI! Omiljena poslastica bio i na Olimpijskim igrama

Recepti

ČIZKEJK SU JELI I STARI GRCI! Omiljena poslastica bio i na Olimpijskim igrama

Podeli vest

Ljubitelji dezerta često navode takozvani čizkejk (kolač od sira) kao jednu od najdražih poslastica

Taj kremasti i bogati kolač sastoji se od tankog sloja slatkog sira i osnove od biskvita pomešanog sa puterom ili kore.

Foto: Printscreen You Tube

 

Poznata američka verzija recepta navodi čuveni krem-sir, koji je nastao tek 1872. godine. Medutim, originalna verzija vodi poreklo od starih Grka koji su koristili jednostavnu mešavinu meda, brašna i mekog sira kako bi napravili laku i suptilno začinjenu tortu. Nju su često služili na venčanjima i drugim tipovima proslava.

Foto: Printscreen You Tube

 

Arheolozi su tokom 20. veka pronašli ostatke buđi sa sira iz 2000. godine pre Hrista. Taj bi dokaz mogao da ukaže na dugovečnost recepta za čizkejk.

(VIDEO) PRSTE DA POLIŽEŠ! Spremite neobični čokoladni čizkejk koji se ne peče!

Postoje i dokazi da je taj dezert služen atletičarima tokom Olimpijskih igara 776. godine pre Hrista, a prvi zapisan recept pronađen je 230. godine u receptima grčog autora. Vremenom je ta poslastica pronašla put do Evrope, a priča se i da je to bio omiljeni slatkiš engleskog kralja Henrija VIII.

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija