• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Stvar ukusa/informer.rs

06.09.2019

16:05

OVO JOŠ NISTE PROBALI! 'Džem' od slanine i paradajza probudiće sva vaša čula!

Recepti

OVO JOŠ NISTE PROBALI! 'Džem' od slanine i paradajza probudiće sva vaša čula!

Podeli vest

Špekmez je zabavan, iako ne tehnički ispravan naziv ove neobične "zimnice". Radi se o namazu od slanine i paradajza koji se maže na sve, onda kad se ne jede kašikom. Slanina je nepresušan izvor inspiracije i ona čini svako jelo ukusnijim

Sastojci za pripremu ove zanimljive zimnice su:

225 g slanine ili pančete

350 g zrelog paradajza

malo luka

25 g smeđeg šećera

kašika belog šećera

 

 

pola kašičice soli

kašičica slatke dimljene mlevene paprike

pola kašike mlevene slačice

pola kašike jabukovog sirćeta

prstohvat mrvljenog čilija

Foto: Pixabay

Priprema: 

Ovaj slani, lepljivi džem ima intenzivan ukus koji će vas naterati da zatvorite oči i duboko uzdahnete od oduševljenja. 


Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne paradajze kao što je volovsko srce. Paradajz ne morate da ljuštite, ali svakako treba da odstranite zelene, odnosno nezrele delove. Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu slačicu možete pronaći u prodavnicima sa začinima i nisu skupa investicija, jer se odlično slažu s jako puno namirnica, naročito mesom, piše Stvar ukusa. "Džem" možete mazati na hleb, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pečena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga probate, znaćete da mu je mesto u svemu. 

OVIH 8 NAMIRNICA NUTRICIONISTI NE BI POJELI NI U LUDILU! Na spisku je i jedna voćka, ali i zeleniš koji svi redovno jedemo!

Foto: Pixabay

Slaninu isecite na tanje trake, pa je prepržite u tiganju dok ne postane potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte da natrpate tiganj. Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli zagoreti. 

LEK ZA 100 BOLESTI! Evo zašto je dobra jedna kašičica meda dnevno!

Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade, pa vratite u tiganj. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, pa poklopite lonac. Kuvajte na jačoj vatri dok umak ne prokuva, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da “džem” ne zagori. Tečnost mora da ispari i džem mora postati gust i ljepljiv. Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog. U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u hladnjaku do 2 nedelje iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.

Foto: pexels.com

POGLEDAJTE BONUIS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja nisam

pre 4 godine

Svasta prepisujete. Dzem od slanine... Ste probali? Ste probali ono na sta musice kidisu? Mi nismo, niti cemo, a vi? Probajte, posto to uveliko radite pisuci svasta nesto, sto nema veze sa realnoscu. Samo prepisujete. znamo svi da je Internet cudo, a za vas pogotovo.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija