A
PROSVETLJENJE! Kako se britanski novinar zaljubio u rakiju!
Ako putujete Balkanom, izbegavanje rakije zahteva podjednaku gimnastiku kao zaobilaženje loših restorana u Kostariki ili zaluđenika za jogu na Baliju, počinje svoju priču o srpskom nacionalnom piću novinar BBC-ja Dejvid Farli
BBC/Informer.rs 17. 03. 2017. 13:42
0
Shutterstock

On već godinama degustira rakije Balkana, a sada je doživeo prosvetljenje. 

"Dok sam pešačio Vojvodinom pre dve godine, bilo je dovoljno da uhvatim nečiji pogled, pa da odmah dobijem uzorak domaće brlje. U lokalnom seoskom pansionu, uz svaki doručak čekala me je flaša rakije, da potera kafu", piše u članku objavljenom na sajtu BBC

Svako ima oca ili dedu, koji nekim slučajem pravi 'najbolju' rakiju, baš kao što u Italiji svaka mama pravi ‘najbolji bolonjeze’. Štaviše, rakijska kultura dugo je bila isključivo lična stvar, budući da se pravila i pila kod kuće. 

Danas postoji više od 10.000 privatnih proizvođača rakije u Srbiji i srpska vlada dozvoljava građanima da destiluju do 200 litara godišnje. Iako prodaja nije dozvoljena, mnogi to čine ispod žita. 

Neki ljudi s kojima sam razgovarao povezuju kulturu kućne proizvodnje sa vekovima dugom okupacijom Osmanlija. Turci su podigli porez na rakiju na čak 12 akča, zbog čega je proizvodnja bila smanjena. Međutim, čim je Srbija postala polunezavisna država početkom 19. veka, porez je odbačen, a proizvodnja je procvetala. Sve se promenilo devedesetih. Mnoge srpske fabrike uništio je NATO, uključujući i velike proizvođače rakije”, piše Farli. 

public

Nove generacije, koje su nekada prednost davale viskiju i votki, sada se vraćaju nacionalnom piću, ali mnogo kvalitetnijem, piše novinar i nabraja sada svetski poznate brendove poput “stara sokolova” i “gorda”. 

Nije sva domaća rakija loša. Postoje neke kućne destilerije koje se ponose svojim radom. Dok sam pešačio po Vojvodini sa prijateljem Duškom Medićem, nekoliko dana smo proveli kod njegovih roditelja u Apatinu, na Dunavu. Čim smo ušli, rakija je izneta pred nas. ‘Brend’ njegovog oca čak je imao posebne nalepnice sa njegovom slikom. Kad ispraznim čašicu sa providnim pićem suptilno slatkog ukusa, ona se magično ispuni u sekundi. 

Mnogo sam putovao Balkanom i probao mnogo rakija. Ali sve do ove posete Beogradu bio sam početnik, koji se zadovoljavao verzijama slabog kvaliteta, misleći da rakija treba da progoreva grlo, stomak i sve između. Međutim, sada kad sam probao tako mnogo dobrih rakija, nema nazad.”

SLIČNE VESTI
KOMENTARI0
OSTAVI KOMENTAR
PRIRODA SE BUDI! Proleće pokazuje svu svoju lepotu, raskoš i boje!
Vreme
Beograd 21o
21 C
Beograd
  • Novi Sad
    21o
  • Niš
    18o
  • Subotica
    17o
  • Zrenjanin
    21o
  • Klek
    21o
  • Kula
    19o
  • Sombor
    19o
  • Vrbas
    19o
  • Vranje
    18o
  • Prokuplje
    18o
  • Leskovac
    17o
  • Arilje
    19o
  • Kraljevo
    19o
  • Apatin
    19o
  • Vlasotince
    17o
  • Pirot
    16o
  • Ingija
    21o
  • Loznica
    19o
  • Grocka
    21o
  • Kovin
    21o
  • Ruma
    21o
  • Kladovo
    13o
  • Novi Pazar
    19o
  • Jagodina
    18o
  • Ivanjica
    18o
  • Titel
    21o
  • Ub
    20o
  • Bor
    13o
  • Nikinci
    21o
  • Batajnica
    21o
  • Surdulica
    18o
  • Ralja
    20o
  • Zlatibor
    19o
  • Popinci
    21o
  • Kosjeric
    19o
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka