A
(FOTO) PROLEĆNA KLOPA! Zdravlje na usta ulazi, stoga obavezno probajte ovih pet recepata!
Proleće je došlo, a sa njim i želja da se što zdravije hranimo! Pogledajte koja smo to jela za vas namenili iz dodatka Iće i piće...
Iće i piće 20. 03. 2017. 23:34
0
shutterstock

1. Šampinjoni s peršunom i belim lukom

SASTOJCI:

  • 500 g šampinjona
  • dve kašike ulja
  • 40 g posnog
  • margarina
  • glavica belog luka
  • veza peršuna
  • sok od limuna
  • so, biber, začini

PRIPREMA:

Pečurke oprati, očistiti i iseckati na listiće. U tiganju zagrejati ulje i posni margarin. U međuvremenu iseckati celu glavicu belog luka i vezu peršunovog lista. U tiganj zatim ubaciti beli luk i pola količine peršuna, pržiti dva-tri minuta, te ubaciti šampinjone. Posoliti, pobiberiti i začiniti po ukusu. Dinstati dok ne ispari višak tečnosti. Preliti sokom od limuna i posuti preostalim peršunom. Poslužiti dok je toplo.

shutterstock

2. Jagnjeći but na grčki način

SASTOJCI:

  • jagnjeći but
  • šest čenova belog luka
  • malo svežeg origana
  • sok i kora limuna
  • šest kašika maslinovog ulja
  • kilogram mladog krompira
  • šaka maslinki
  • so, biber

PRIPREMA:

Rernu zagrejati na 220 stepeni. U avanu izgnječiti beli luk, polovinu origana, malo soli i rendanu koru limuna. Potom dodati sok od limuna i malo maslinovog ulja, pa sve dobro promešati.
Jagnjetinu oprati, prosušiti, pa je izbockati nožem. Meso potom dobro premazati smesom od belog luka i začina. U pleh staviti mladi krompir i maslinke, preliti maslinovim uljem, odozgo staviti meso, pa peći u rerni oko 30 minuta. Smanjiti temperaturu na 160 stepeni, pa peći još 90 minuta. Poslužiti dok je toplo.

Shutterstock

3. Pileći bataci sa senfom

SASTOJCI:

  • 500 g pilećih bataka
  • tri kašike senfa
  • malo kima
  • mlevena paprika
  • kašičica kima
  • so, biber

PRIPREMA:

U manjoj posudi pomešati so, biber, malo mlevenog kima, mlevenu papriku i kari. Batake oprati, prosušiti, pa premazati senfom. Potom ih uvaljati u pripremljenu smesu začina, pa ih ređati na pleh obložen folijom ili papirom za pečenje.
Rernu zagrejati na 220 stepeni, pa ubaciti batake i peći oko 35 minuta, uz povremeno okretanje, da se meso ravnomerno ispeče. Poslužiti dok je toplo, uz krompir i salatu po izboru.

shutterstock

4. Leblebije sa mesom

SASTOJCI:

  • 600 g teletine
  • 300 g leblebija
  • 400 g paradajza
  • 250 ml bistre pileće supe
  • 100 ml belog vina
  • glavica crnog luka
  • čen belog luka
  • crvena ljuta papričica
  • dve kašike ulja
  • so, biber, origano

PRIPREMA:

Leblebije oprati, pa potopiti u vodu i ostaviti da prenoće. Sutradan ih ocediti. U šerpi zagrejati ulje, pa ubaciti meso isečeno na kocke, posoliti, pobiberiti i pržiti dok ne porumeni sa svih strana. Meso potom izvaditi i staviti sa strane, a na istoj masnoći propržiti iseckan crni i beli luk. Dodati meso, leblebije, papričicu i usitnjen paradajz. Začiniti po ukusu, preliti vinom i supom, poklopiti i kuvati 90 minuta na umerenoj temperaturi. Poslužiti dok je toplo.

shutterstock

5. Pita sa jagodama i rabarbarom

SASTOJCI:

  • 350 g brašna
  • kašičica soli
  • dve kašike šećera
  • 250 g maslaca
  • 100 ml ledene vode
  • ZA FIL:
  • 400 g rabarbare
  • 600 g jagoda
  • tri kašike gustina
  • 100 g šećera
  • malo cimeta
  • kašika soka od limuna
  • 30 g maslaca
  • dve kašike mleka

PRIPREMA:

U posudu sipati brašno, pa dodati so i maslac isečen na kockice. Prstima utrljati brašno u maslac, pa kad se dobije mrvičasta smesa, dodati šećer i vodu, pa zamesiti testo. Potom ga podeliti na dva dela, manji i veći, umotati u foliju i staviti u frižider da odstoji sat vremena. Potom veći deo izvaditi, rastanjiti i staviti u okrugli kalup. Vratiti u frižider da odstoji još sat vremena.
Rabarbaru oprati, iseći na komade, pa staviti u činiju. Dodati iseckane jagode, cimet, šećer i gustin, te sve dobro promešati. Smesu rasporediti preko kore, pa odozgo rasporediti komadiće maslaca. Preliti sokom od limuna. Od drugog dela testa napraviti trake, pa ih poslagati preko fila. Premazati mlekom, posuti sa malo šećera, pa peći u rerni na 200 stepeni oko pola sata. Pitu potom prekriti folijom, pa peći još 15 minuta.

Pogledajte i recepte iz prethodnog broja dodatka Iće i piće:

(FOTO) ZA UKUSAN POST! Četiri obroka koja će vam omogućiti da s lakoćom zaboravite na MANGULICU!

(FOTO) MALA ŠKOLA KUVANJA: Meksička salata sa škampima iz kulinarskog dodatka IĆE I PIĆE!

SLIČNE VESTI
KOMENTARI0
OSTAVI KOMENTAR
JEDNA JE SINDI KRAFORD! Mlađe koleginice joj nisu NI DO KOLENA!
Vreme
Beograd 34o
34 C
Beograd
  • Novi Sad
    34o
  • Niš
    26o
  • Subotica
    23o
  • Zrenjanin
    34o
  • Klek
    34o
  • Kula
    32o
  • Sombor
    32o
  • Vrbas
    32o
  • Vranje
    34o
  • Prokuplje
    26o
  • Leskovac
    24o
  • Arilje
    29o
  • Kraljevo
    30o
  • Apatin
    28o
  • Vlasotince
    24o
  • Pirot
    23o
  • Ingija
    34o
  • Loznica
    32o
  • Grocka
    34o
  • Kovin
    34o
  • Ruma
    34o
  • Kladovo
    29o
  • Novi Pazar
    30o
  • Jagodina
    26o
  • Ivanjica
    28o
  • Titel
    34o
  • Ub
    32o
  • Bor
    25o
  • Nikinci
    34o
  • Batajnica
    34o
  • Surdulica
    22o
  • Ralja
    34o
  • Zlatibor
    29o
  • Popinci
    34o
  • Kosjeric
    29o
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka