A
(FOTO) PROLEĆNA KLOPA! Zdravlje na usta ulazi, stoga obavezno probajte ovih pet recepata!
Proleće je došlo, a sa njim i želja da se što zdravije hranimo! Pogledajte koja smo to jela za vas namenili iz dodatka Iće i piće...
Iće i piće 20. 03. 2017. 23:34
0
shutterstock

1. Šampinjoni s peršunom i belim lukom

SASTOJCI:

  • 500 g šampinjona
  • dve kašike ulja
  • 40 g posnog
  • margarina
  • glavica belog luka
  • veza peršuna
  • sok od limuna
  • so, biber, začini

PRIPREMA:

Pečurke oprati, očistiti i iseckati na listiće. U tiganju zagrejati ulje i posni margarin. U međuvremenu iseckati celu glavicu belog luka i vezu peršunovog lista. U tiganj zatim ubaciti beli luk i pola količine peršuna, pržiti dva-tri minuta, te ubaciti šampinjone. Posoliti, pobiberiti i začiniti po ukusu. Dinstati dok ne ispari višak tečnosti. Preliti sokom od limuna i posuti preostalim peršunom. Poslužiti dok je toplo.

shutterstock

2. Jagnjeći but na grčki način

SASTOJCI:

  • jagnjeći but
  • šest čenova belog luka
  • malo svežeg origana
  • sok i kora limuna
  • šest kašika maslinovog ulja
  • kilogram mladog krompira
  • šaka maslinki
  • so, biber

PRIPREMA:

Rernu zagrejati na 220 stepeni. U avanu izgnječiti beli luk, polovinu origana, malo soli i rendanu koru limuna. Potom dodati sok od limuna i malo maslinovog ulja, pa sve dobro promešati.
Jagnjetinu oprati, prosušiti, pa je izbockati nožem. Meso potom dobro premazati smesom od belog luka i začina. U pleh staviti mladi krompir i maslinke, preliti maslinovim uljem, odozgo staviti meso, pa peći u rerni oko 30 minuta. Smanjiti temperaturu na 160 stepeni, pa peći još 90 minuta. Poslužiti dok je toplo.

Shutterstock

3. Pileći bataci sa senfom

SASTOJCI:

  • 500 g pilećih bataka
  • tri kašike senfa
  • malo kima
  • mlevena paprika
  • kašičica kima
  • so, biber

PRIPREMA:

U manjoj posudi pomešati so, biber, malo mlevenog kima, mlevenu papriku i kari. Batake oprati, prosušiti, pa premazati senfom. Potom ih uvaljati u pripremljenu smesu začina, pa ih ređati na pleh obložen folijom ili papirom za pečenje.
Rernu zagrejati na 220 stepeni, pa ubaciti batake i peći oko 35 minuta, uz povremeno okretanje, da se meso ravnomerno ispeče. Poslužiti dok je toplo, uz krompir i salatu po izboru.

shutterstock

4. Leblebije sa mesom

SASTOJCI:

  • 600 g teletine
  • 300 g leblebija
  • 400 g paradajza
  • 250 ml bistre pileće supe
  • 100 ml belog vina
  • glavica crnog luka
  • čen belog luka
  • crvena ljuta papričica
  • dve kašike ulja
  • so, biber, origano

PRIPREMA:

Leblebije oprati, pa potopiti u vodu i ostaviti da prenoće. Sutradan ih ocediti. U šerpi zagrejati ulje, pa ubaciti meso isečeno na kocke, posoliti, pobiberiti i pržiti dok ne porumeni sa svih strana. Meso potom izvaditi i staviti sa strane, a na istoj masnoći propržiti iseckan crni i beli luk. Dodati meso, leblebije, papričicu i usitnjen paradajz. Začiniti po ukusu, preliti vinom i supom, poklopiti i kuvati 90 minuta na umerenoj temperaturi. Poslužiti dok je toplo.

shutterstock

5. Pita sa jagodama i rabarbarom

SASTOJCI:

  • 350 g brašna
  • kašičica soli
  • dve kašike šećera
  • 250 g maslaca
  • 100 ml ledene vode
  • ZA FIL:
  • 400 g rabarbare
  • 600 g jagoda
  • tri kašike gustina
  • 100 g šećera
  • malo cimeta
  • kašika soka od limuna
  • 30 g maslaca
  • dve kašike mleka

PRIPREMA:

U posudu sipati brašno, pa dodati so i maslac isečen na kockice. Prstima utrljati brašno u maslac, pa kad se dobije mrvičasta smesa, dodati šećer i vodu, pa zamesiti testo. Potom ga podeliti na dva dela, manji i veći, umotati u foliju i staviti u frižider da odstoji sat vremena. Potom veći deo izvaditi, rastanjiti i staviti u okrugli kalup. Vratiti u frižider da odstoji još sat vremena.
Rabarbaru oprati, iseći na komade, pa staviti u činiju. Dodati iseckane jagode, cimet, šećer i gustin, te sve dobro promešati. Smesu rasporediti preko kore, pa odozgo rasporediti komadiće maslaca. Preliti sokom od limuna. Od drugog dela testa napraviti trake, pa ih poslagati preko fila. Premazati mlekom, posuti sa malo šećera, pa peći u rerni na 200 stepeni oko pola sata. Pitu potom prekriti folijom, pa peći još 15 minuta.

Pogledajte i recepte iz prethodnog broja dodatka Iće i piće:

(FOTO) ZA UKUSAN POST! Četiri obroka koja će vam omogućiti da s lakoćom zaboravite na MANGULICU!

(FOTO) MALA ŠKOLA KUVANJA: Meksička salata sa škampima iz kulinarskog dodatka IĆE I PIĆE!

SLIČNE VESTI
KOMENTARI0
OSTAVI KOMENTAR
NAJBOLJE FOTOGRAFIJE SA VENČANJA GODINE! Udala se Pipa Midlton!
Vreme
Beograd 24o
24 C
Beograd
  • Novi Sad
    24o
  • Niš
    16o
  • Subotica
    25o
  • Zrenjanin
    24o
  • Klek
    24o
  • Kula
    25o
  • Sombor
    25o
  • Vrbas
    25o
  • Vranje
    21o
  • Prokuplje
    16o
  • Leskovac
    14o
  • Arilje
    17o
  • Kraljevo
    20o
  • Apatin
    24o
  • Vlasotince
    14o
  • Pirot
    15o
  • Ingija
    24o
  • Loznica
    21o
  • Grocka
    24o
  • Kovin
    24o
  • Ruma
    24o
  • Kladovo
    20o
  • Novi Pazar
    20o
  • Jagodina
    18o
  • Ivanjica
    17o
  • Titel
    24o
  • Ub
    21o
  • Bor
    17o
  • Nikinci
    24o
  • Batajnica
    24o
  • Surdulica
    12o
  • Ralja
    24o
  • Zlatibor
    18o
  • Popinci
    24o
  • Kosjeric
    18o
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka