• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dailymail.co.uk

04.08.2015

21:35

OPUSTITE SE Odmor donosi više stresa nego posao

Ljubav

OPUSTITE SE Odmor donosi više stresa nego posao

Podeli vest

Letnji odmor trebalo bi da je vreme relaksacije i prilika da se rasteretimo od svih briga. Ali za mnoge ljude situacija je upravo suprotna

Čak 23 odsto ljudi vraća se sa odmora pod većim stresom nego kad su krenuli, a četvrtini njih (26 odsto) potrebno je još dva do tri dana za adaptaciju nakon povratka. 

Rezultati ankete koju je sprovela britanska institucija “Nationwide Building Society” pokazali su da je jedan od najvećih uzroka stresa preterano trošenje novca tokom odmora. 

Na listi sledi propuštanje avionskog leta, zadržavanje na putu, zaboravljanje neke važne stvari i briga da li će osiguranje uspeti da pokrije nezgodu na putovanju. 

- Stres koji se javlja tokom odmora najčešće izazivaju nerealistična očekivanja da će odmor biti potpuno bezbrižan - navodi neuropsiholog Dejvid Luis. 

Putovanja se načešće planiraju mesecima, a par dana pred odmor hvata nas neka vrsta euforije, dok na radnom mestu maštamo o tome kako ćemo uskoro uživati. 

Ali brige neče nestati samo zato što ležite na suncu, ističe Luis. Štaviše, kada um slobodno luta i nema uobičajevnih dnevnih aktivnosti koje ga okupiraju, veća je šansa da će ga opsednuti neke druge zanimacije, poput brige o novcu. 

Ovo dodatno pogoršava činjenica da se sa odmora najčešće vraćamo praznih džepova, a mnogi potroše i znatno više nego što su planirali, pa ‘krpe krajeve’ do početka narednog meseca. 

Zato bi najbolje bilo da se na odmoru bavite različitim aktivnostima, iskoristite priliku da naučite nekoliko fraza iz lokalnog jezika, istražite kulturu mesta koje posećujete i slično. Takođe, najbolje bi bilo da se sa odmora vratite nekoliko dana pre polaska na posao kako biste imali vremena da se priviknete na činjenicu da se opet nalazite kod kuće i da su obaveze opet pred vama - savetuje Luis.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija