• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2015

21:30

OMAN Mali raj za gurmane i one željne egzotčnih mesta

Ljubav

OMAN Mali raj za gurmane i one željne egzotčnih mesta

Podeli vest

Muskat, glavni grad Sultanata Oman. I jedna od najvećih luka u Omanskom zalivu. Od pamtiveka i trgovački centar. Prvi Evropljanin koji je stupio na pesak ovog neobičnog grada bio je moreplovac Vasko da Gama (1508)

Portugalci su i njemu bili i sila i vlast sve do 1659, odnosno dolaska Osmanlija koji su proterani 1741. kada je i Ahmet ibn Said osnovao sadašnju dinastiju. U periodu između 1891. i 1971. Oman je bio britanski protektorat

Od te 1971. i prestonica Muskat se ubrzano razvija. Danas je vešto podeljne na tri celine ( zapadnu, centralnu i istočnu) međusobno povezane, kako neko primeti, sjajnim autoputevima. Ono što ne promiče oku jeste istovetnost u svakom od tri dela. Rezidencijalna i komercijalna naselja su karakteristika svake od tri gradske celine uz napomenu da je svaka ukrašena praznim i neuređenim prostorima koji su neka vrsta pečata grada u kojem su 60 odsto stanovništva Omaci. Ostatak čine emigranti iz Indije, Pakistana, Sudana i Egipta, plus stručnjaci za naftu iz celog sveta.

Muskat je i grad u kojem vredi provesti vreme i uživati u svemu onome što nudi. Islam je najzastupljenija religija. Dominira Ibadi Islam, različit od sunitskog i šijitskog. Ipak, i u ovoj varijanti alkohol je zabranjen. U brojnim kafićima, sjajno uređenim, piju se prirodni sokovi. Uglavnom od manga, banane, ananasa. Kul varijanta podrazumeva ispijanje bezalkoholnih koktela ili jogurta koji se u kafićima služi s orasima. I kafa je omiljeni napitak. Svi poznati svetski proizvođaći su zastupljeni tako da nećete imati problema da naručite istu onu koju pijete i kod kuće. Predlog je da probate i božanstveni crni napitak koji  je na kartama pića ubeležen kao „kahwa“. 

Promo

Reč je o arapskoj kafi koja se obavezno servira sa različitim voćem i uvek sa urmama. Pije se iz fildžana, polako i u gutljajima a sa puno šećera.

I jela u brojnim restoranima i vrhunskim hotelima su nešto što se pamti. Omansku kuhinju zapravo karakterišu tradicionalna mesa sa puno orijentalnih začina. Jedan običan ručak uključuje junetinu, govedinu, pilitinu ili ribu. Može i od svega po malo. Tu je obavezno i pirinač kao prilog, hleb „khoubiz“, salate od svežeg povrća, jogurt i kao poslastica urma. I roštilj je sjajan. Dominiraju tri različite vrsta grila ( šuva, al arsija i al meshakik) i svaki vredi probati. Baš kao i jagnjetinu s dodatkom banane. Sa one koji vole baš sve da probaju u Muskatu im se pruža prilika da se zaslade kamiljim mesom. S obzirom na to da je tvrdo duže se kuva ali to ne znači da nije istinski specijalitet.

Postoje i određene stvari koje u Muskatu nisu dozvoljene. Konkretno, strogo je zabranjeno fotografisanje lokalnog ženskog stanovništva. Žene nose tradicionalnu odeću. Dugačke pantalone zvane „sirval“ a preko toga dugačku široku tuniku ponekad ukrašenu zelenim pojasom. Takođe i dugačke haljine „abaja“, tradicionalno crne haljine koje pokrivaju celo telo. „Lahafom“, delom nošnje, prekrivena je glava. U specijalnim prilikama žene Omana preko lica nose prelepe juvelirske proizvode od zlata ili srebra. Tradicionalna muška odeća „diš daša“ je dugačka bela haljina od pamuka. Zapazićete i to da svi muškarci nose papuče ili sandale uglavnom napravljene od kamilje kože. U svečanijim prilika muškarci oblače i haljine sašivene od svile a u pastelnim bojama. Na glavi je meka okrugla kapa „kumah“.

Promo

Obaveza je i turista da budu pristojno obučeni. Jednako u gradu kao i u hotelu. Ono što je bitno jeste podatak da je na brojnim peščanim plažama zabranjen toples. Naravno, nudističke plaže ne postoje ali zato postoje dani u nedelji kada na plažu dolaze samo žene.

Muskat je zapravo mali raj za one koji vole da posećuju nova i egzotična mesta. Ima i kote koje turisti ne zaobilaze.  Atrakcija je džamija sultana Kabusa sa predivna četiri bočna minareta i onim glavnim koji sa visinom od 90 metara skoro da para oblake. I njena veličina je impozantna. Dovoljno je reći da jednoj molitivi pod njenim krovom može da prisustvuje 6.500 muškaraca plus 750 žena u odvojenom delu.

Ako ste već u Muskatu ne propustite ni obilazak Nacionalnog muzeja Omana. Ono što je fascinacija jeste nakit od zlata i sreba, zatim nesvakidašnji porimerci oružja sa oranamentima od srebra ali i skupoceno pismo proroka Muhameda vladaru Omana koje datira iz 8. veka.

U prestonici Omana možete da uživate i u trgovini. Muskat ima jedna od najlepših bazara, Mutrah souk, na Bliskom istoku. Teško je odoleti nakitu od zlata ili srebra, ali i drugoj ponudi koja se osim po cenama ne razlikuje od one na koju mnailazite u svakoj drugoj prestonici sveta.

Ovde možete pogledati ponudu agencije Kontiki.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija