• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

17.11.2015

13:22

POSETITE SEUL Azijski grad koji nikad ne spava

Ljubav

POSETITE SEUL Azijski grad koji nikad ne spava

Podeli vest

Glavni grad Južne Koreja jedna je od najživahnijih prestonica sveta

 - Ovo je najužurbaniji grad u kojem sam do sada živela. Živela sam u Njujorku i Tokiju, ali Seul ih na tom polju uveliko nadmašuje - kaže Ručika Sahai koja se u Seul preselila iz Sidneja pre dve godine. 

(FOTO) HOĆEMO I MI Plutajući hotel na Tajlandu

Radno vreme često se završava posle 10 sati uveče, a saobraćaj na ulicama i posle toga je vrlo živ. Međutim, uprkos tome što je veoma zauzeto, lokalno stanovništvo je otvoreno, prijateljski nastojeno i spremno da pomogne. 

 - Stanovnici Seula sebe smatraju ‘Italijanima Istoka’ i ponosni su na to. Vrlo su prijateljski nastrojeni i ne plaše se pokazivanja emocija - kaže Sahai.

Ovim gradom struji velika količina kreativne energije, pa ne čudi što postoji veliki broj inovacija na polju muzike, mode i tehnologije koje ekonomiju grada čine jednom od najjačih na svetu. 

Od kafea u kojima možete gledati omiljene serije projektovane na zidovima od betona do frizerskih salona koje ujedno predstavljaju i čajdžinice, kada je biznis u pitanju, uvek se javljaju neke nove ideje. 

 - Mala preduzeća u Seulu na sve načine se trude da privuku mušterije, pa zauzvrat imate ponudu koja je vrlo kreativna i nekonvencionalna. Svaki dan je nova avantura - kaže Tejlor Evans, student iz SAD.

 
facebook

Ljudi koji su u Seul došli da žive dele se uglavnom na dve grupe – one koji u tuđoj sredini oko sebe stvaraju atmosferu koja ih podseća na njihovu zemlju, i one koji više vole da istražuju lokalni život, piše BBC. 

 - Prvima će najviše odgovarati Itaevon, naselje u južnom delu grada u kojem se mogu naći namirnice poreklom iz različitih zemalja i restorani sa internacionalnom kuhinjom -  kaže Sahai. 

SEDAM ISTORIJSKIH MESTA koja su nestala zbog ljudske gluposti

Sahai živi u Songbukdongu, severoistočnom delu grada, takođe omiljenom među doseljenicima jer se u njemu nalazi veliki broj umetničkih galerija, butika i hanok kuća (kuća građenih u tradicionalnom korejskom stilu). Jonhui-dong u zapadnom delu grada savršeno je mesto za porodice sa decom, s obzirom na to da se u njegovoj blizini nalazi velika Internacionalna škola, a porodice iz Francuske najčešće žive u blizini naselja Bangbae u kojem se nalazi Francuska škola. 

Većina stanovnika živi u stanovima koji su priuštiviji od kuća i koji nude bolji pristup samouslugama, lekarskim ordinacijama, buticima i salonima. Kuće su brojnije u delovima grada u kojima stanuju doseljenici, poput već spomenutih Itaevona, Songbukdonga, Jonhui-donga i Bangbae. 

 

facebook

Iz Seula se lako može doputovati u bilo koju prestonicu Azije – Peking je udaljen samo dva sata vožnje avionom, Tokio dva i po, dok se do Hongkonga putuje tri i po sata. Čak je i aerodrom neka vrsta atrakcije sam po sebi, jer su u okviru kompleksa smeštene brojne manje turističke atrakcije, namenjene ‘ubijanju’ vremena dok putnici čekaju let – odlična sauna, kursevi golfa, klizalište, pa i muzej. 

Metro i železnica putovanje čine izuzetno lakim – za samo sat vremena moguće je doći do istorijskog grada Suvona, sagrađenog 1794. godine. Nešto dalje – na dva i po sata vožnje – nalazi se Busan, drugi po veličini grad Južne Koreje, koji nije ništa manje užurban od Seula, a koji ima šest predivnih plaža.

Uprkos tome što je život u njemu nešto skuplji od života u ostalim azijskim prestonicama, Seul je iznenađujuće priuštiv za svoju veličinu – karta za vožnju autobusom košta oko 1 evro (presedanja su besplatna), dok cena vožnje taksijem za 8 pređenih kilometara iznosi oko 9 i po evra. 

Iznajmljivanje stanova i kuća je oko 50 odsto povoljnije nego u Londonu ili Njujorku – za 85 kvadratnih metara plaća se oko 1850 evra mesečno, a lokalne namirnice na pijacama i u supermarketima takođe su jeftine. 

“Jedina stvar koja je ovde skupa je kada. Ne želim ni da računam koliko sam novca do sada u Koreji potrošio na kafu!”, zaključuje Evans.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija