• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

07.12.2015

12:18

(FOTO) IDEMO NA HAVAJE? 12 razloga da posetite Molokaj

Ljubav

(FOTO) IDEMO NA HAVAJE? 12 razloga da posetite Molokaj

Podeli vest

Možda nije jedno od najposećenijih havajskih ostrva, ali Molokaj itekako ima svojih draži...

Štaviše, Molokaj, naširoko poznat kao “Prijateljsko ostrvo”, nudi autentičan ukus Havaja kao nijedno drugo havajsko ostrvo, i po pitanju istorijske vrednosti i po pitanju prirodnih lepota. 

Bilo da odlučite da ga posetite u vidu jednodnevnog izleta, ili se zadržite nekoliko dana, svakako je sigurno da se nećete razočarati. Ovo su neki od razloga da posetite ovo predivno mesto.

(VIDEO) TO JE NAŠA REKA Magičan spot o Dunavu poziva turiste u Srbiju!

Život na Molokaju je izuzetno opušten

Ovo mesto naseljava tek oko 3.500 stanovnika, a koliko je život na ostrvu spor možda najbolje ilustruje činjenica da nema saobraćajne signalizacije.

Autentična kultura

Uprkos tome što nije otporan na strane uticaje, Molokaj je relativno netaknut u odnosu na popularne Havaje.

Molokaj se smatra kolevkom hula plesa

Pomoću ovog plesa stanovnici Havaja prenosili su priče s kolena na koleno i ispoljavali različite emocije.

Na obali se nalaze izuzetna remek-dela havajskog građevinarstva

Južna obala Molokaja okružena je nekim od najbolje sačuvanih primeraka antičkih ribnjaka, čiji su zidovi sačinjeni od kamenja vuklanskog porekla. Dok su bili u upotrebi, ribnjaci su dozvoljavali ribama da uplivaju unutra, ali ne i da isplivaju napolje.

Čućete jednu od najjezivijih priča Havaja

Molokaj je možda najpoznatiji po jednom od najneprijatnijih perioda iz prošlosti Havaja – koloniji gubavaca iz Kapaupape. Kralj Kamehameha V prognao je sve stanovnike Havaja koji boluju od Hansenove bolesti na izolovano poluostrvo na severnoj obali Molokaja. Na tom mestu danas se nalazi Nacionalni istorijski park, u kojem još uvek živi šest pacijenata. Dnevno sme da ga poseti samo 100 odraslih ljudi.

Možete jahati mazgu

Do pojedinih mesta na ostrvu, poput Kalaupape, možete doputovati malim avionom, pešice, ili jašući mazgu.

Molokaj je dom kraljevskih palmi

U šumi palmi Kapuaiva, koja se smatra jednom od poslednjih šuma kraljevskih palmi u državi, nalazi se nekoliko stotina stabala. Nažalost, zbog opasnosti od povreda usled kokosa koji padaju više nije moguće posetiti je, ali pogled izdaleka podjednako je spektakularan.

Umesto razglednice možete prijateljima poslati – kokos!

Zaboravite na konvencionalne načine slanja pozdrava – u Hulehua pošti možete po želji dekorisati i poslati kući pravi kokosov orah. Pritom ćete platiti samo poštarinu, prazan plod je besplatan.

Videćete najviše litice na svetu

Ture helikopterom jedan su od najboljih načina da u potpunosti vidite ceo Molokaj jer je veliki deo njegove teritorije nepristupačan. Tako ćete imati prilike da posmatrate i najviše litice na svetu, koje se izdižu 915 metara iznad površine mora.

Možete videti havajsku morsku medvedicu

Ova vrsta foke jedan je od najređih morskih sisara na svetu. Sa populacijom od 1.200 jedinki spada u izuzetno ugrožene vrste. Uznemiravanje havajskih morskih foka je zakonom zabranjeno.

Ješćete najsvežije morske plodove ikada

Bilo da odlučie da pecate na obali, ili iznajmite ribarski čamac i otisnete se nešto dalje, ono što ulovite biće jedan od najizvrsnijih obroka ste ikada probali.

 

#molokai #contrast #aerial #oahubound @mokuleleairlines

A photo posted by Ian (@iamian_nelson) on Sep 9, 2015 at 10:58am PDT

 

Smokey the Mule on #Kalaupapa #Molokai

A photo posted by @nicola212 on Sep 28, 2015 at 2:52am PDT

 

Molokai mo bettah #Hawaii #seeMolokai #molokai

A photo posted by Wendy Harvey (@prwahine) on Oct 19, 2015 at 2:36pm PDT




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija