• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.05.2016

07:00

KON TIKI: Sedam dana čarolije Njujorka!

Ljubav

KON TIKI: Sedam dana čarolije Njujorka!

Podeli vest

Njujork je izazov jednako za dobronamerne turiste koliko i za avanturiste. Poseban i apsolutno autentičan. Upravo zarad ovih atributa Njujork godišnje poseti 45 miliona turista koji potroše oko 25 milijardi dolara. U tu kasu svoj prilog možete i vi da dodate – već 23.juna preko velike bare do Velike jabuke leti avion s Kon Tikijevim putnicima. Za aranžman od devet dana sa sedam noćenja u srcu Menhetna neophodno je da izdvojite 1.150 evra. Ime hotela je Park Savoy...

Prvo poznato ime Menhetna bilo je Novi Amsterdam, što se odnosilo na njegov južni deo gde je bila holandska luka. A možda sve ne bi ni bilo kako danas jeste da sada već daleke 1626. godine holandski istraživač Peter Minuit nije kupio ostrvo Menhetn od Algonkvin plemena za nekakve đinđuve i alat u vrednosti od 24 dolara....Pre nego što se upustite u avanturu upoznavanja jednog ad najatraktivnijih i najmnogoljudnijih gradova sveta nije loše da znate i ovo: Njujork je bio prestonica SAD od 1789. do 1790. U međuvremenu Njujojrk je postao megapolis u kome danas posluje 790.000 kompanija, odnosno grad sa 19.000 restorana u kojima se služi hrana. Ulicama ovog grada dnevno krstari skoro 13.000 taksi vozila i to isključivo žute boje. Svoj boravak u ovom gradu možete i ovekovečiti. Naravno slučajno i uz uslov da vas, a da to i ne znate, uhvati neka filmska kamera jer u vom gradu se godišnje snimi više od 250 filmova....

Promo

Osim taksija Njujork ima i fascinantnu metro mrežu. Zadivljujuće zvuči podatak da sistem njujorških podzemnih železnica od 26 trasa i sa 6.500 vagona odnosno 468 stanica dnevno preveze u proseku skoro pet miliona ljudi. Uz to što je grad demokratije, bezgraničnih sloboda, centar mode i umetnosti, kao i još mnogo čega drugog,Njujork je i finansijski centar sveta. Dokaz: banka federalnih rezervi na njujorškom Vol stritu ima podzemne prostorije na 25 metara dubine u kojima se čuva oko 25 odsto svetskih zlatnih poluga...

Promo

Jedna od karakteristika ovog grada u kome više od 7 odsto stanovnika starijih od pet godina kod kuće govori jezikom koji nije engleski, jeste i to da Njujorčani putuju u proseku 40 minuta svakodnevno do posla... Deo Nujorka je i legendarni Central park. Podatak da je po površini veći od Monaka dovoljno govori sam za sebe. Ali Njujork ima još puno puno toga što ga čini – prvim megapolisom sveta. Nabrojani su samo detalji a ono što bi trebalo da vidite i da doživite samo će obogatiti sliku s milion i jednim fragmentom o čudu od grada zvanom Njujork.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17