• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.rs/informer.rs

22.05.2016

09:52

(FOTO) SRBIN U SRCU AFRIKE: Ovde žene mole da ih bičuju, dok goli muškarci preskaču bikove!

Ljubav

(FOTO) SRBIN U SRCU AFRIKE: Ovde žene mole da ih bičuju, dok goli muškarci preskaču bikove!

Podeli vest

Ovaj Srbin trenutno boravi u Etipoiji i kako kaže u našu zemlju doneće snimke na kojima su prikazane žene koje mole da ih bičuju

Viktor Lazić, književnik, advokat i ljubitelj putovanja svoju "ekspediciju" na Afriku je počeo prošle godine.

- Krenuo sam sa obilaženjem Afrike još prošle godine – počeo sam od Aleksandrijske biblioteke u Egiptu pa na jug, uz malo skretanje do Sinaja i Jordana. Posle Egipta sam obišao Sudan, a posle Sudana prirodno je na red došla Etiopija. Tada sam zbog komplikacija sa vizama morao da napravim pauzu u putovanju. Zahvaljujući angažovanju naše ambasade u Adis Abebi, posebno gospođi Oreti Novaković, omogućeno mi je da lako nastavim putovanje i istraživanje - počinje priču Viktor.

Na pitanje zašto je baš odlučio da poseti Etiopiju Viktor kaže da za to postoji više razloga.

(VIDEO) AFRIKANCI OPLELI MORAVAC! Plakaćete od smeha!

- To je jedina afrička zemlja koja je dugo bila nezavisna i nije bila ničija kolonija (osim kratko pod Italijom), zatim to je pravoslavna afrička država. To su neki sasvim banalni motivi zbog kojih sam jako želeo da dođem, a naravno i sam Hajle Selasije koji me je toliko fascinirao, rastafarijanci itd. - navodi Viktor.

Kada je krenuo na put, kako kaže, nije mogao ni da zamisli da ga očekuje jedna ogromna zemlja koja je veoma raznovrsna.

- To je zemlja sa ogromnim razlikama - od prašuma do pustinje, od planina do ravnice, od metropola do golih plemena... Sve je tu - uz retko bogatu istoriju i tradiciju čak u svetskim merilima - navodi Viktor i dodaje da je pre samo nekoliko nedelja imao priliku da bude na aktivnom vulkanu na samo pola metra od lave.

Viktor je samo na ovom putovanju, u srcu Etiopije i Kenije, posetio 14 različitih afričkih plemena. Na jugu Etiopije imao je priliku da se sredne sa pripadnicima plemena Murski za koje kaže da mogu da budu veoma “nezgodni“.

- To su veoma agresivni ljudi koji neznance rado gađaju kamenjem, čupaju i vuku ih za kosu i sve delove tela, a jedan od pripadnika plemena pokušavao je da me pogodi kamenom. Svi oni mnogo piju i već poslepodne su opasni jer su svi pijani, a oni najbogatiji imaju kalašnjikove i rado pucaju - objašnjava Viktor dodaje da sve o njegovim doživljajima sa ranijih putovanja možete pročitati u njegovoj knjizi "U srcu Sumatre" i "Na vratima istoka".

Pripadnici tog plemena imaju specifičan izgled – tanjir koji im je u ustima za njih je simbol lepote, a kako kaže Viktor da bi im taj tanjir stavili u usnu moraju da im izbiju dva prednja zuba i raseku gornju usnu.

Takođe, to pleme turiste vidi kao pokretne “banke“, pa su se i po dolasku Viktora na njihovu teritoriju odmah okupili oko njega tražeći mu novac.

- Ne možeš ni da ih slikaš ako im ne platiš i umeju da budu vrlo agresivini. Ne daju da uđeš u selo ako ne platiš poglavici. Svaku fotografiju sam platio i oko toga smo se dugo ubeđivali - kaže Viktor i dodaje da im je plaćao u etiopljanskim birima, a da se cenovnik razlikovao od plemena do plemena i veštine pregovaranja.

Viktor sa putovanja prikuplja materijal koji donosi u Srbiju za svoj Muzej knjige i putovanja koji je osnovao u Beogradu, a kako kaže sa ovog putovanja doneće snimak grupe žena koje mole da ih muškarci bičuju, kao i golog muškarca koji preskače preko bikova da bi mogao da se oženi.

- Bičevanju sam lično prisustvovao i to snimio u plemenu koje se zove Hamer. Divan narod koji me je vrlo srdačno primio i u čijim kolibama sam rado noćio. Tamo sam snimio i kako goli mladić preskače bikove. Žene tamo ne samo što mole da ih bičuju, one preklinju, i pokušavaju da iznerviraju muškarce kako bi ih oni što jače udarili. Ti udarci nisu naivni i rasecaju duboko kožu tako da žene dobro krvare, a ožiljci ostaju za ceo život - objašnjava nam Viktor.

Na pitanje zašto žene tako nešto zahtevaju Viktor kaže da je to način da prikažu odanost bratu.

- Bičevanje i preskakanje bikova su zapravo dve ceremonije koje su povezane. Brat stiče pravo da se ženi tako što go preskače bikove pred celim selom, a sve žene iz njegove porodice svoju ljubav i privrženost njemu dokazuju tako što trpe bol u njegovu čast - izazivaju i mole muškarce plemena da ih bičuju kako bi imale dokaz svoje privrženosti prema bratu - strašne doživotne ožiljke - kaže Viktor i za kraj dodaje da će u Etiopiji boraviti još dva meseca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jovan

pre 7 godina

svaka cast viktore ,nego ako citas ti ovaj komentar da te ja pitam nesto ali iskreno da mi odgovoris:jel ti brate ove mlade crnkinje(kao ova na slici desno)znas na sta mislim a?

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija