• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/Dejan Katalina

11.09.2016

17:17

MARINA MIĆANOVIĆ: Okrećem se za ženama, a ne muškarcima!

Ljubav

MARINA MIĆANOVIĆ: Okrećem se za ženama, a ne muškarcima!

Podeli vest

Energija, duh i humor su ono što obožavam kod muškaraca, te stvari su presudnije od garderobe. Ali iskreno, više se okrećem za ženama nego za muškarcima, kaže mlada kreatorka

Marina Mićanović je mlada i talentovana modna kreatorka, ali zbog atraktivnog izgleda mogla bi bez problema da prođe i kao model. Ona će ovog vikenda predstaviti svoje modele na prestižnoj Nedelji mode u Njujorku, a nakon toga okušaće se i u kreiranju kostima za jednu predstavu na Brodveju. Stručnjaci smatraju da je pred njom svetska karijera...

U intervjuu za naš dodatak ona otkriva kako ju je tango inspirisao da uđe u svet mode, šta misli o modnim blogerkama i zašto se muškarci danas loše oblače...

Koliko sam shvatio, ti si se sama prijavila za učešće na Njujorškoj nedelji mode?

- Da, prijavila sam se još prošle godine, nakon što sam učestvovala na istoj manifestaciji, ali u sklopu zajedničke revije sa još par srpskih dizajnera. Tada sam ostvarila kontakte koji su me doveli do toga da ove godine modele prikažem samostalno.

LEPI I POSLE ČETRDESETE! Šta vam je činiti?

Na našim prostorima nema takve javne ličnosti koja bi me inspirisala da nešto dizajniram za nju

Za nas laike, koliko je ta Nedelja mode zaista veliki događaj?

- Suštinski nema neke razlike u odnosu na bilo koji Fešn vik u svetu, pa i ovaj kod nas...

Moderno i udobno

Kako bi žene trebalo da se oblače za posao?
- Zavisi gde rade. Ima poslova na kojima se žene sreću sa mnogo ljudi i treba da ostave utisak, pa je tu odeća od presudnog značaja. U tim slučajevima sam i dalje za nešto moderno, da ne bude previše klasično, ako ništa drugo, onda barem da se ta modernost istakne kroz zanimljive detalje.

Onda mora da je mnogo veća lova u pitanju?

- Naravno, to je zapravo osnovna razlika.

Šta ti konkretno dobijaš učešćem tamo?

- Znaš kako, pošto je reč o većem i šarenolikijem tržištu, mogu da ostvarim jako dobre kontakte. Ti kontakti mogu me dovesti do odličnih ponuda, bilo da nastavim da radim samostalno, bilo da počnem da sarađujem s nekim velikim brendom. Uostalom, sam moj dizajn je ovde daleko slabije shvaćen nego u svetu.

Koja opcija ti je bolja: da radiš za veću svetsku kompaniju ili da guraš svoj brend?

- Volela bih da brendiram svoje ime, ali vreme će pokazati šta je za mene najbolja opcija. Što se iskustva tiče, značilo bi mi da radim za neki veći brend, ali i da paralelno razvijam svoj. To je sasvim legitimno.

Šta karakteriše kolekciju koju prikazuješ u Njujorku?

- Uf, pa to je teško i objasniti. Oduvek me je zanimalo pozorište i kostimografija, tako da sam uvek skretala ka avangardnijem dizajnu. Tako sam profilisala moderan dizajn, prilagođen današnjem vremenu. Moja poslednja kolekcija bazirana je na pročišćenoj formi, ravnim linijama, ali i asimetričnim krojevima koje od početka radim. Poseban detalj su ručno rađene trake, koje pravim pojedinačno, a zatim ih preplićem i formiram odevni komad.

(FOTO) NIKAKO DA SMRŠATE? Možda treba da jedete VIŠE!

Tango mi je otvorio mnoga vrata, uz pomoć njega sam stekla mnoga zanimljiva prijateljstva i korisne kontakte širom sveta

Ko su tvoji kupci?

- Pa, žene, s obzirom na to da je ženska moda u pitanju, koje vole da imaju svoj lični pečat i autentičnost. Na ovom prostoru je to malo diskutabilno, barem ja ne poznajem mnogo takvih žena. Međutim, moji modeli se ne razlikuju mnogo od modela nekih velikih svetskih brendova. Najveća razlika je u tome što moram da obratim pažnju na kvalitet materijala, na način izrade, koji mora da bude besprekoran, jer taj komad mora da traje. Naravno, tu je i ručni rad, koji podiže cenu proizvoda, pa sam zbog toga limitirana kad je broj kupaca u pitanju.

Pored njujorške revije mode, kreiraćeš i za jednu predstavu na Brodveju?

- Jeste. Reč je o predstavi koja je inspirisana tango plesom. Još uvek smo u pregovorima, pa ne znam kako će cela realizacija izgledati, ali to ću saznati kad dođem u Njujork. Međutim, meni je to jako blisko zato što sam jedina u Srbiji koja pravi odeću za tango plesače.

Ti i plešeš tango, zar ne?

- Da, plešem, tako da sam na svojoj teritoriji, pošto imam sedam godina iskustva u tom plesu.

A kad je izlazak u pitanju?

- E, to je sad pitanje da li se radi o restoranu ili klubu. Međutim, najbitnije je da nosi ono u čemu se oseća dobro. Mislim da je najvažnije da ženi bude udobno i da ne obraća previše pažnju na ostavljanje utiska, koji jeste važan, ali ne sme vas ubaciti u neku nepraktičnu garderobu u kojoj ćete se osećati sputano. Ipak, mislim da je važnije od garderobe energija koju nosimo u sebi i harizma kojom zračimo. Iako možda kao modni kreator ne bi trebalo da govorim ovo (smeh).

A kako se plesačica tanga transformiše u modnog dizajnera?

- Aha! Mene je tango i inspirisao da se bavim modom. Već nakon godinu dana plesanja, iskreirala sam prvu liniju tango odeće. U početku prvo za žene, a potom i za muškarce. Tango mi je otvorio mnoga vrata, uz pomoć njega sam stekla mnoga zanimljiva prijateljstva i korisne kontakte širom sveta.

Pored tanga, bavila si se i profesionalnom šminkom?

- Jeste (smeh). Ja sam ti multipraktik. Dugo sam se tražila, probavala šta mi odgovara da radim i od čega bih mogla lepo da zarađujem, tako da je šminka bila odličan početak. Sad sam spojila tri svoje strasti u jednu priču.

Modne blogerke su sada u ekspanziji, šta ti misliš o njima?

- Mi dizajneri ne možemo bez stilista, modnih blogera i modnih fotografa. Međutim, velika je razlika između naših modnih blogera i, recimo, onih u Njujorku. U Njujorku su blogeri zapravo modni novinari, podjednaku pažnju posvećuju svim dizajnerima, nikoga ne favorizuju...

(FOTO) FUJ, ŠTA JE OVO? Zorannah postavila fotku, svi gledali samo u njene PRSTE!

Kod nas imaš ovu Zoranu, na primer, koja više reklamira sebe nego odeću, koja je njena svrha?

- To je naš proizvod, za koji nisam sigurna da bi prošao napolju. Devojke imaju potrebu da se poistovete sa nekim i žele da žive njegov život. Zbog toga je i Zorana toliko popularna. Poznajem je, mislim da je ona skroz okej, ali je ne pratim mnogo i nisam se udubljivala u njen rad. Mislim da je ona za moju priču previše površna. Nisam za to da se žena skroz razotkrije i ogoli u modnom smislu, već da bude diskretna i samim tim i intrigantna. U mom radu nema erotike, ja pravim zatvorenije modele za moderne i urbane žene, ali pre svega ženstvene.

Insajder

Da li si namenski kreirala nešto za neku poznatu ličnost?

- Nisam. Mada je jedna takmičarka iz "Iks faktora", Aleksandra Brković iz Čačka, nosila jedan moj model tokom tog takmičenja i reakcije su bile odlične. Osim toga, nisam, mada, iskreno, nemam ni potrebu za tim. Mislim da na našim prostorima nema takve javne ličnosti koja bi me inspirisala da nešto napravim specijalno za nju. Eventualno iz oblasti glume...

Modna blogerka Zorana je za moj ukus previše površna

Kao modni kreator, da li i muškarce procenjuješ po tome kako se oblače?

- Ne procenjujem ih, jer mogu da pogrešim. Moram da priznam da mi se ne dopada kada se oblače po poslednjoj modi, jer mi se aktuelni trendovi za muškarce baš i ne sviđaju.

JARKO I SMELO: Jesenji trendovi u šminkanju!

Misliš na ove hipstere?

- Ma, hipsterska moda je još i okej, opuštena je. Ali to su neki drugi muškarci... Mislim na ove sa uskim pantalonama (smeh).

Ali teško možeš da kupiš nešto šire kad sve prave neviđeno usko!

- To jeste moderno, ali meni nešto... (smeh). Volim da vidim kvalitetno obučenog muškarca, u smislu kvalitetnih materijala, i naravno da mu model dobro stoji. Često viđam muškarce koji nose stvari koje im ne stoje. Želeći da budu u trendu, obuku to nešto moderno, pa ne liče ni na šta (smeh). Međutim, energija, duh i humor su ono što obožavam kod muškaraca, te stvari su presudnije od garderobe. Ali iskreno, više se okrećem za ženama nego za muškarcima (smeh). To je profesionalna deformacija. Gledam kako su našminkane, kako su obučene...

Nakon Njujorka planiraš li da ostaneš napolju ili se vraćaš?

- Planiram da ostanem. Radim na tome da obezbedim sebi kartu u jednom pravcu.
 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17