• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

12.11.2016

14:38

VELIKE GUZE U TRENDU: Šta je u osnovi nove pomame objašnjava seksolog!

Ljubav

VELIKE GUZE U TRENDU: Šta je u osnovi nove pomame objašnjava seksolog!

Podeli vest

Čija je veća, oblija, zategnutija, čvršća... lome se koplja što naših, što belosvetskih starleta, pevačica, rijaliti-zvezda i ostalih javnih persona. Fokus je sa grudi prešao na zadnjicu i postao svojevrsni društveni fenomen

Da li muškarce više privlače velike grudi ili obla guza? Iako za to šta je lepše za oko može reći da je stvar ukusa, tredndovi (i ispitivanja) kažu - ovo drugo. Makar za seks. Čija je veća, oblija, zategnutija, čvršća, tvrđa, trtastija... lome se koplja što naših, što belosvetskih starleta, pevačica, rijaliti-zvezda, blogerki, vlogerki i ostalih javnih persona. Može se slobodno reći da je fokus sa grudi prešao na zadnjicu i postao svojevrsni društveni fenomen.

Sve je počelo sa Kim Kardašijan, rijaliti-zvezdom (još jedan trend), čija je zadnjica 10 puta većeg gabarita od glave. Njena jača polovina, reper Kanje Vest smatra da je Kim uspela da potisne trend mršavica i uvede obline na velika vrata. Možda bi ovo bilo na mestu da je njena pozadina autentična, ali, avaj, iz godine u godinu poprima efekat kvasca. Neubedljivo objašnjenje od stane njene vlasnice glasi da je uvećanje posledica inekcija protiv psorijaze koje se ubrizgavaju u taj deo tela?!

Silikoni kao droga

Slična je situacija i na domaćem terenu. Kolo predvodi Stanija Dobrojević, poznatija po svojoj pozadini nego po liku, a još manje delu. Jelena Karleuša se do pre godinu dana dičila samo svojim poprsjem, ali i to se promenilo. Zašto je trend postao masovan i šta se krije u njegovoj osnovi, tumači prof. dr Jovan Marić, neuropsihijatar.

Public

- Ne volim izraz "zadnjica" kod žena, radije kažem "onaj deo leđa koji se tako divno nastavlja na noge". Taj deo ženskog tela, zajedno sa grudima, uvek je bio erotski simbol (simbol plodnosti). Zadnjica je, konkretno, simbol animalnog, sugeriše na vođenje ljubavi "otpozadi". U sebi ima nešto od životinjskog instinkta, jer se one isključivo pare na taj način. Zanimljivo je da kod vođenja ljubavi "otpozadi" nema ljubljenja u usta (ili je bar to teško izvodljivo), što podrazumeva odsustvo psihološke bliskosti (mnoge prostitutke se ne ljube u usta) - kaže dr Marić.

Ideal lepote kroz istoriju

Duga kosa, kratka kosa, uzak struk, izražene obline, bleda koža, preplanuli ten. Tokom istorije menjala se slika savršenog ženskog lica, a naročito tela, pod uticajem socijalnih, kulturnih i istorijskih okolnosti. Još u starom Egiptu žene su vodile računa o odeći, mirisima i frizurama. Novi standardi bili su postavljeni u staroj Grčkoj i Rimu, gde se velika važnost pridavala plavoj boji kose. U 16. veku akcenat je bio na boji kože jer je preplanulost kože ukazivala na rad u polju, tj. siromašnu radničku klasu i zato je svetla, prozračna put bila izuzetno poželjna i cenjena. Tokom 16. i 17. veka krupne žene su bile u modi ("rubensovske dame"). Sa pojavom filma i reklama, svetski ideali lepote tokom 20. veka počeli su da se menjaju velikom brzinom i veliki broj žena je želeo da izgleda nalik popularnim glumicama. Krajem prošlog veka sve popularnije devojke postaju one koje imaju velike grudi i mršavo telo i plastična hirurgija postaje sve popularnija, navodi Marija Benin.

Među simbole plodnosti takođe treba ubrojati i pune usne i bujnu kosu. Naučno je dokazano da su svi navedeni delovi tela kod žene (usne, grudi, kukovi i zadnjica, kosa) izraženi pod dejstvom estrogena, što u glavi mužjaka, u ovom slučaju homo sapiensa, garantuje rađanje, smatra profesor.

Nego, kako se sa grudi prešlo na zadnjice?

- Mislim da su silikoni pokvarili doživljaj grudi. Mene, recimo, uzbuđuju velike grudi... kada se naziru ispod majce, ali mi je prva pomisao - možda su lažnjaci. Prvi put sam ih video kada sam 80-ih bio u Rio de Žaneiru, na nekoliko Amerikanki. Na bazenu, u kupaćem kostimu, izgledale su skaredno, prosto štrče, šljašte. Jeste, silikoni se koriste i kod zadnjice, ali još uvek ne masovno. To je sledeća etapa - navodi dr Marić i objašnjava pojavu da zadnjice (usne, grudi) koje se propagiraju kao poželjne uopšte nisu skladne, lepe i nalik prirodnim.

- To vam je ko kod narkomana, dolazi do zasićenja, uvek se traži novo i veče uzbuđenje, sve veća i veća doza droge.

Savršenstvo ne postoji

Marija Benin, klinički psiholog i psihoterapeut, kaže da su mediji ti koji godinama zajedno sa modnom industrijom plasiraju i promovišu nerealne standarde lepote i navodi da mnogi smatraju da je današnji ideal lepote prilagođen pre svega seksualnim željama muškaraca.

tumblr.com

- Logično je da posle uvećanja grudi, usana, dugih trepavica, gustih obrva, lica bez bora, sledi i uvećanje zadnjice. Dakle, sve što je potrebno da bi žena izgledala savršeno lepo i privlačno. Sve više žena počinje da liči jedna na drugu jer sve veća popularizacija i dostupnost estetskih zahvata doprinose težnji za savršenstvom. Naravno, pričamo o trenutnom izgledu savršenstva, jer za sada ne znamo kako će izgledati sledeći standardi lepote - kaže Marija.

Od davnina su žene bile spremne da trpe ogromne muke zarad lepote: nošenje preuskih korseta u 19. veku kao pokušaj da se zaustavi širenje struka kako bi izgledao kao peščani sat, zatim masovno mršavljenje žena kako bi izgledale kao Tvigi, uz čestu pojavu poremećaja u ishrani, besomučno preznojavanje vežbajući kako bi izgledale kao Džejn Fonda i sada podvrgavanje silnim operacijama uz ogromne bolove kako bi izgledale kao popularne starlete, smatra naša sagovornica i dodaje:

- A da li nam je zaista potrebno da izgledamo savršeno da bismo zavoleli sebe i dopali se drugima? Neko je rekao: "Savremeni čovek radi prekovremeno da bi zaradio novac koji nema, da bi kupio stvari koje mu u suštini ne trebaju, kako bi zadivio ljude koji mu zapravo ništa ne znače." Estetska hirurgija je sve popularnija, a ljudi su sve nesrećniji i učestalost mentalnih tegoba sve više raste. Možda nam je ipak nešto drugo potrebno da bismo zavoleli sebe i bili srećni?

 



 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija