• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.01.2017

17:03

MANJE ALKOHOLA Evo zbog čega nam što smo stariji teže pada mamurluk!

Ljubav

MANJE ALKOHOLA Evo zbog čega nam što smo stariji teže pada mamurluk!

Podeli vest

Dok je u dvadesetim godinama mamurluk najčešće blaga smetnja posle burne noći, u četrdesetim on postaje razlog zbog koga se manje pije, tvrde naučnici Univerziteta Pensilvanija.

 

Oni su otkrili da je glavni krivac za to gubitak mišićne mase koju mjenjaju masti i pojašnjava da masti sadrže manje vode, drugačije apsorbuju alkohol, a što je u telu manje mišića lakše dolazi do dehidracije.

Upravo je dehidracija ključni uzrok mamurluka, objašnjava autor studije profesor Dejvid Oslin i ukazuje da je dodatni razlog i manja sposobnost jetre da probavi alkohol koji se duže zadržava u telu posle 40-te, a posebno posle pedesete.

- Stariji ljudi su više opijeni od svake čaše koju popiju, efekt alkohola traje duže, a i simptomi mamurluka poput mučnine i glavobolje su gori-  kaže dr. Geri Marej iz britanskog Instituta za zloupotrebu alkohola.

On dodaje i da je za teže podnošenje alkohola odgovoran i mozak, jer neuroni postaju manje efikasni kako starimo, ali i lekovi koji se obično piju u starijoj dobi i koji dodatno opterećuju jetru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija