• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

11.02.2017

21:31

BIZARNO! Gricni nešto dok se porađaš, zdravo je?!

Ljubav

BIZARNO! Gricni nešto dok se porađaš, zdravo je?!

Podeli vest

Žene treba da jedu TOKOM porođaja, kako bi se porođaj brže završio, a mame se pre oporavile, kažu načnici
boredpanda

Teško da ćete čuti lekara da kaže: "Uzmi, pojedi nešto", kada počnu kontrakcije.

Do sada, doktori su se plašili da bi zalogaj usred guranja mogao da dovede do gušenja trudnice ili da bi mogao da utiče na anesteziju u slučaju da moraju da obave hitan carski rez.

Nove analize pokazuju da hran na porođaju neće uzrokovati nikakve probleme, naprotiv.

Voda i ugljeni hidrati pomažu mišićima da rade bolje, naročito materica, povećavaju nivo energije, te generalno pomažu novopečenoj mami da se brže oporavi posle porođaja.

Istraživači sa "Tomas Džeferson" univerziteta u Filadelfiji "testirali" su porođaje 3.982 žene, od kojih su sve rađale jedno dete (ne blizance ili trojke) i nije imalo potrebe za hitnim carskim rezom.

Onim ženama kojima je bilo dozvoljeno da jedu i piju tokom porođaja, u proseku su se porodile 16 minuta brže u odnosu na mame koje nisu jele i pile.

One nisu bile izložene riziku od gušenja hranom ili povraćanja zbog anestezije, što je bila briga naučnika kada su istraživali četrdesetih godina prošlog veka.

- Zaista ne znamo koliko žene mogu da piju i jedu na porođaju. Ali, ako je organizam hidriran i ima dovoljno ugljenih hidrata, naši mišići bolje rade - kaže autor studije dr Vinćenco Bergela.

Za sada, praksa je da se porodiljama daje samo voda tokom porođaja jer postoji strah da bi žena mogla da udahne jako i da hrana ode u pluća.

Pored toga što očito ni lekari nisu sigurni da je bezbedno jesti na porođaju, verovatno ne treba ni da kažemo da je majkama verovatno hrana poslednja stvar na planeti kada iščekuju dolazak svoje bebe.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija