• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

01.04.2017

20:05

NA PUT SA MALO NOVCA: Saveti iskusnih svetskih putnika!

Ljubav

NA PUT SA MALO NOVCA: Saveti iskusnih svetskih putnika!

Podeli vest

Svi najpoznatiji putnički blogeri i mladi putopisci koji su u svojim dvadestim godinama obišli svet, pojedini i sve zemlje na svetu, nisu odsedali u luksuznim hotelima, vozili se prvom klasom, niti provodili vreme s belosvetskom elitom...

Svi najpoznatiji putnički blogeri i mladi putopisci koji su u svojim dvadestim godinama obišli svet, pojedini i sve zemlje na svetu, nisu odsedali u luksuznim hotelima, vozili se prvom klasom, niti provodili vreme s belosvetskom elitom. Putovali su najčešće autostopom, autobusom ili jeftinim avio-prevozom, odsedali preko organizovanog besplatnog smeštaja (kauč-surfing), družili se i jeli sa lokalnim stanovništvom. Oni su inspiracija svima koji maštaju da napuste sve, ušuškan dom i monoton posao i otisnu se u nepoznati, beli svet. Ovo su njihovi saveti o tome kako putovati, makar i praznih džepova i doživeti pravu avanturu.

Putujte stopom

Stopirajte. To je odličan način da iskusite lokalnu kulturu, i to besplatno. Možete proučiti i sjajnu stranicu Hitchwiki.org. Takođe, koristite lokalne autobuse umesto taksija kad god je to moguće. Lakše je ako imate bar malo novca na raspolaganju. Prijavite se na sajt nekih od jeftinih avio-kompanija kako bi vam slali obaveštenja o promocijama.

Smestite se kod domaćina

Smeštaj i prevoz su najskuplje stavke na putovanjima. Tu je zato kauč-surfing. Odsednite kod lokalnog stanovništva besplatno širom sveta. Obično ne bude nikakvih problema, ali treba imati na umu da svašta može da se dogodi. Obavezno pre nego što dogovorite takav smeštaj proverite recenzije i nemojte odsedati ni kod koga za koga ne postoje recenzije. Hranu kupujte u supermarketima, najjeftinije je.

Instagram

Bez puno stvari

Putujte bez mnogo stvari. Tako nećete morati da prijavite prtljag koji često treba da platite više od same karte. Iako su pravila u različitim avio-kompanijama drugačija, najčešće torba u kabini aviona ne sme da bude teža od šest kilograma.

Ustopirajte brod

Da, i brodove možete da ustopirate! Iskustvo nije presudno, ali ćete lakše dobiti angažman ako imate pojma o jedrenju na otvorenom moru. Kapetan će u većini situacija imati veliki izbor pri biranju posade - nekad ćete imati prednost ako u vama vidi dobro društvo. Velika većina će od vas tražiti da pokrijete deo troškova puta. U najboljem slučaju moraćete samo da platite trošak hrane.
Postoje dva osnovna načina na koja možete ustopirati brod - preko interneta ili na licu mesta. Brojni su sajtovi koji spajaju vlasnike brodova koji traže saputnike ili članove posade, pogledajte Findacrew.net. Drugi način je doći u luku, ići od broda do broda, od birtije do birtije, i pitati vlasnike brodova da li idu u vašem pravcu i da li im treba pomoć. Pre nego što se upustite u potragu, morate da znate da velika većina brodova plovi na određenim rutama u određenim periodima godine kako bi se iskoristile morske struje i vetar, a izbegle sezone uragana.

Volontiranje je prava stvar

Mnogi od nas putuju kako bi se upoznali s destinacijom, ali retki su oni koji ta putovanja iskoriste kako bi učinili neko dobro. Volontiranje je dobar način za vraćanje društvu. Stoga, tu i tamo otputujte na drugi kraj sveta kako biste pomogli onima koji ne mogu ili nemaju. Naučićete nešto o novoj kulturi, ali ćete isto tako preneti svoje znanje o vašoj.

Rano se budite

Možda je ovo lako reći nekome ko se svaki dan budi između pet i šest ujutro, ali na putovanjima ne bi trebalo da previše vremena trošite na spavanje. Osim ako ste prethodno veče proveli u društvu veće količine alkohola. Ranoranioci će imati priliku da uživaju u atrakcijama kada na njima nema prevelike gužve, a ako imate malo sreće, možda iz Rima uspete da donesete sliku Koloseuma bez ljudi.

Namerno se izgubite

Zaboravite na karte, GPS i slične aplikacije. Probajte samo jednom da lutate nekim gradom, videćete na koje ćete sve lepote naići. Imajte na umu da zapišete tačnu adresu svog hotela/smeštaja koju ćete dati taksisti kada ne budete znali da se vratite kući.

Shutterstock

Izađite iz zone komfora

Pa što ako mislite da su puževi odvratni. Da li ste ih probali? Bilo bi dobro svako malo izaći iz zone komfora i istražiti šta nam sve svet nudi.

Posmatrajte svakodnevni život

Ponekad je dovoljno sesti u baštu kafića i posmatrati ljude oko sebe kako biste shvatili koliki ste srećnik što imate priliku da budete na tom mestu.

Ne zaboravite na osiguranje

Putno osiguranje je prava stvar ako vam se nešto dogodi na putovanju ili ako vam avio-kompanija izgubi prtljag. Tako ste barem u jednu ruku sigurni da ćete biti pravilno zbrinuti.

Najpoželjnije destinacije

Ljudi koji su obišli ceo svet navode da su Maldivi i Sejšeli, Sokotra i ostrvo Jemen u Indijskom okeanu najlepša mesta koja možete posetiti. Principe u Atlantskom okeanu je još jedno predivno, a slabo poznato ostrvo.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija