• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alergijaija.com/Ana Rakočević/Informer.rs

28.04.2017

20:26

ALERGIJA NA ODMORU: Kako spokojno otići na odmor sa malim alergičarima?

Ljubav

ALERGIJA NA ODMORU: Kako spokojno otići na odmor sa malim alergičarima?

Podeli vest

Biti spokojan pored malih alergičara nije lako ni kada ste kod kuće. Alergija na odmoru – letovanja, produženi vikend ili zimovanja, predstavlja pravo iskušenje za čitavu porodicu

Kada se utvrde alergije na pojedine alergene iz hrane, neophodna je eliminacija istih iz ishrane. Čak i mala količina unetih alergena, može da izazove ozbiljne reakcije. Zbog toga roditelji daju sve od sebe da obezbede sigurnost svojoj deci, koja, kad su mala, zavise isključivo od njihove odgovornosti.

Alergija na odmoru

Pre samog polaska na odmor, treba izvršiti neophodne pripreme. Dnevne rutine koje su nam dostupne kada smo kod kuće, teško mogu da se presele na more ili planinu. Pre svega zbog (ne)dostupnosti proizvoda na koje smo navikli. Ali i zbog nedostupnosti nekih uređaja koji umnogome pomažu u pripremi njihove hrane.

Na samom početku treba napraviti spisak namirnica koje ćemo kupiti u poznatim marketima, u kojima se inače snabdevamo, a koje ćemo poneti sa sobom. Treba, naravno obratiti pažnju na svežinu tih namirnica i rok upotrebe s obzirom na to da se neće upotrebiti odmah, već za nedelju-dve dana. Treba odrediti i količinu namirnica, uzevši u obzir broj dana koji ćemo biti odsutni, a naravno i broj dece koja će tu hranu konzumirati.

Pixabay

Spisak potrebnih namirnica

Recimo, evo primera jednog spiska za letovanje od deset dana, sa dvoje dece alergičara:

* 10 litara biljnog mleka (ili aparat za pravljenje biljnog mleka i sirovine za to – ovas, pirinač, badem, susam u adekvatnoj količini)
* brašno koje dete koristi (za slučaj alergije na gluten) 5kg
* palenta, griz, pahuljice koje dete sme da koristi – 4 pakovanja
* mleveni lan – 200g (kao zamena u slučaju alergije na jaja)
* suhomesnati proizvodi koje dete sme da koristi u količini prilagođenoj detetu (recimo 10 pakovanja po 200g ili 5 pakovanja po 400g)
* džem ili marmelada koje dete koristi – 1 tegla
* mleveni suncokret (500g kao zamena za orašaste plodove u kolačima)
* grickalice koje dete sme da jede, zavisno od alergije (keks, štapići ili već…) računajući po jednu kutiju dnevno po detetu

Dodatne mera opreza sa alergijom na odmoru

Polazimo od toga da majke alergičara kuvaju na odmoru. Tako je sigurnije, a katkad i jedino moguće. Marketi u mestima u koje se ide nisu snabdeveni kao marketi na koje smo navikli, posebno ako živimo u velikom gradu. Dakle, neophodno je raspitati se o većim prodavnicama u mestu u koje idete, piše alergijaija.com.

Pixabay

Pribor i aparati

Budite sigurni da u smeštaju postoji šporet sa rernom.

Takođe, treba poneti svoj pribor za jelo, kao i:

* šerpe i kalupe za hleb i kolače
* kalupi za mafine, po potrebi
* ručni blender (ako su u pitanju bebe ili ako koristimo piree od jabuke ili banane umesto jaja)

Zavisno od stepena alergije, neophodno je sva sredstva, sunđere i krpe za dezinfekciju radnih površina i frižidera poneti sa sobom

Ako nam je smeštaj u blizini plaže, bilo bi zgodno da se za vreme ručka vratimo u njega da bismo zagrejali obrok. U suprotnom, treba da ponesemo i aparat za grejanje kašica ako su deca mala. Neki veliki marketi, kao npr. Ikea u Grčkoj, nude svojim potrošačima mogućnost da hranu zagreju i za decu – u mikrotalasnoj pećnici (što nije za preporuku) ili utičnice u koje možete uključiti svoje grejače flašica.

Prisetimo se da alergična deca ne jedu hranu sa plaže. Sladoledi, krofne, kolači iz prodavnice su za njih zabranjeni. Posebno u inostranstvu u kom treba doslovce prevesti sadržaj proizvoda, što često ne možemo da uradimo sa sigurnošću. To podrazumeva i nošenje rashladne torbe ili najbolje – ručnog frižidera sa patronama koji ćemo svakodnevno nositi na plažu. U njemu ćemo uvek imati grickalice koje dete sme da konzumira koje su kupovne ili domaće napravljene, sendviče, sokove i vodu. Možda neki mafin, džem i hleb.

Poseta restoranima je u većini slučajeva misaona imenica. Čak i da hrana koja se naruči ne sadrži alergene, unakrsna kontaminacija je vrlo verovatna.

Pixabay

Zdravstveno osiguranje i lekovi

Stvar o kojoj se takođe treba raspitati pre odlaska ili pri prvom dolasku u neko mesto jeste dežurni lekar. Gde radi, kada radi i koji je broj telefona koji možemo pozvati u hitnom slučaju. Nemojte se oslanjati na uplaćeno zdravstveno osiguranje i na to da ćete po potrebi dobiti adekvatan odgovor.

Obavezno koristite flaširanu vodu

Zavisno od težine alergija dece, nije na odmet sa sobom imati antihistaminik. Od lekova takođe ponesite probiotike i kreme za ekcem (mada vam ona najčešće na moru neće biti potrebna, jer se stanje atopijskog dermatitisa uglavnom poboljšava na moru, što ne mora biti slučaj sa astmom) i terapiju ukoliko je dete koristi. Odmor u inostranstvu možete iskoristiti i za kupovinu epipena, leka koji se koristi u slučaju anafilakse, najtežeg oblika alergijske reakcije.

Čini vam se suviše komplikovano? Radije biste ostali kod kuće? Budimo iskreni – jeste komplikovano, na početku. Kasnije, to postaje uigrani model ponašanja. A za koju godinu činiće vam se kao da nikad i nije bilo drugačije.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija