• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Miletić

23.09.2017

22:55

VETAR I KIŠA LOME VLASI! Evo zašto kosa opada s početkom jeseni!

Ljubav

VETAR I KIŠA LOME VLASI! Evo zašto kosa opada s početkom jeseni!

Podeli vest

Ako ste primetili da vam poslednjih dana više opada kosa, ne paničite, jer je to normalna fiziološka promena s početkom ovog godišnjeg doba, kažu dermatolozi

Aleksandar Adamović, primarijus doktor dermatolog i direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti Beograd, kaže za Informer da vlasi najčešće stradaju kada dođe do vremenskih promena.

- Kosa predstavlja periferiju našeg organizma i s obzirom na to da je prva na udaru kiše, vetra i ostalih spoljnih faktora, dolazi i do opadanja. To nije razlog za brigu, svi treba da budu svesni da se to dešava kada počinju proleće i jesen - objašnjava dermatolog.

200 do 300 opalih dlaka dnevno ne treba da vas brine

Naš sagovornik dodaje da je reč o normalnoj pojavi i da ako na češlju primetite mnogo opalih vlasi treba da znate da će se nove izrasti.

- Gubitak od 200 do 300 dlaka dnevno nije zabrinjavajuća brojka, jer da bi dlaka rasla, mora pre toga da opadne. Dlaka živi od tri do pet godina, tako da je normalno da u jednom trenutku dođe do opadanja starih da bi izrasle nove. Ako pak primetite da vam kosa opada duži vremenski period, obavezno se obratite lekaru - kaže doktor za Informer.

Prirodna maska za jačanje vlasi

Pomešajte kocku svežeg kvasca sa jednom kašikom domaćeg meda, pa nanesite smesu na kožu glave i celu dužinu kose. Ostavite da odstoji nekoliko sati, pa isperite. Posle dugotrajnog korišćenja ove maske primetićete da vam je kosa jača i bujnija.

Tokom jeseni treba više obratiti pažnju na negu kose jer usled kiše i vetra dolazi do njenog lomljenja, isušivanja, i pospešuje se opadanje.

- Koren kose treba jednostavno nahraniti. To je individualna stvar, nekome može da koristi određeni tretman, dok drugome može da pogorša stanje. Preporuka je da u tom periodu pijete vitaminske tablete koje sadrže cink ili selen, jer to utiče na rast kose, i da koristite šampone koji u sebi imaju kofein jer se on taloži u korenu dlake i na taj način podstiče njen rast - savetuje beogradski dermatolog.

Osim vremenskih promena, na opadanje kose utiče i stres, nedostatak gvožđa i korišćenje raznih lekova.
- Stres može mnogo da utiče na stanje kose, pogotovo ako ste dugo neraspoloženi i ne pronalazite izlaz iz kritične situacije. To sve kosa trpi, pa zato dolazi do njenog opadanja. Upotreba mnogih lekova takođe utiče na stanje kose, jer prebacuju veću količinu vlasi iz faze rasta u fazu mirovanja, pa se te vlasi probijaju tek posle nekoliko meseci - objašnjava doktor Adamović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija