• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje/Nataša Lazović

24.12.2017

13:57

ŽENE U ZRELIM GODINAMA: Starost mladosti / Mladost starosti!

Ljubav

ŽENE U ZRELIM GODINAMA: Starost mladosti / Mladost starosti!

Podeli vest

O izazovima i krizama srednjih godina kod žena i načinu na koji ih prevazići razgovaramo sa psihoterapeutom dr Zoranom Milivojevićem

Kaže se da su četrdesete starost mladosti, ali i mladost starosti. Ovo životno razdoblje može biti i kraj i početak - kako ga ko doživi. Muškarci ga često doživljavaju kao pretnju fizičkoj snazi, ljubavničkim kvalitetima, ličnoj slobodi, poslovnom uspehu... Kod žena kriza obično nastupa nešto ranije nego kod muškaraca i povezana je s prolaznošću mladolikog izgleda. Uteha se nalazi u kupovini izazovne garderobe, satima provedenim u sali za vežbanje, kod kozmetičara, frizera, na pedikiru... 

O izazovima i krizama srednjih godina kod žena i načinu na koji ih prevazići govorimo sa psihoterapeutom dr Zoranom Milivojevićem. 

Kriza srednjih godina se pojavljuje kod žena koje se plaše starenja

- Dok su žene u dvadesetim "devojke", u tridesetim su "mlade žene", tek u četrdesetim one postaju "žene". Upravo su četrdesete onaj period u kojem se žena oseća ostvarenom u svojim različitim životnim i društvenim ulogama. Ona oseća udobno u svojoj profesionalnoj ulozi, u ulozi majke više ne tako male dece, u ulozi žene koja ima izgrađen odnos sa partnerom. Najkraće rečeno, to je žena koja je u prethodnom životu donela veliki broj odluka, koja sada zna šta hoće, a šta neće - objašnjava dr Milivojević.

Novi šarm i privlačnost

Upravo zbog osećanja ostvarenosti u životu, najveći broj žena u četrdesetim ima doživljaj sposobnosti, samopouzdanja, integriteta i osećaj zadovoljstva.

Vreme velikih individualnih razlika 

Srednje životno doba je i vreme velikih individualnih razlika. Neke osobe već dobijaju unuke, druge tek zasnivaju porodicu i dobijaju decu. Neki su na početku, a neki u zenitu ili na zalasku karijere. Dok su neki ostvarili svoje mladalačke snove, neki osećaju da njihovo vreme tek dolazi, a neki i prevareno, promašeno...

- Većina žena u ovom životnom periodu je prihvatila sebe, što se veoma pozitivno odražava na njihovo sveukupno funkcionisanje. Mnogi strahovi i nesigurnosti su prevaziđeni, nerealna očekivanja od sebe i drugih su odbačena, tako da žena u četrdesetim stabilno stoji na svojim nogama. Prihvatajući sebe, ona se opustila u socijalnom funkcionisanju, tako da dobija novu dimenziju šarma i privlačnosti - naglašava naš sagovornik.

Samopouzdanje ostvarene žene se odražava i u seksualnom životu. Ankete su pokazale da mnoge žene na početku četrdesetih više uživaju u seksualnom odnosu nego ranije, tvrdi Milivojević.

Shutterstock

- Promene do kojih je došlo ženinim sazrevanjem često izazivaju krize u braku ili vezi. Na početku svake veze ona i on prave neku vrstu nepisanog psihološkog ugovora o njihovom odnosu. Kako žena u četrdesetoj drukčije sagledava sebe, partnera i životne vrednosti od načina na koji je to radila na početku veze, ova promena dovodi do toga da bračni ugovor i međusobni odnosi moraju da se prilagode novonastaloj promeni - kaže psihoterapeut. 

Promene do kojih je došlo ženinim sazrevanjem često izazivaju krize u braku ili vezi

U potrazi za mladošću 

Kriza srednjih godina se pojavljuje kod žena koje se plaše starenja, a nastupa onda kada misle da su na pragu starosti. Žene različito reaguju, neke su uplašene i depresivne, a neke odbijaju da ostare tako što počinju da se ponašaju (naglašeno) mladalački. Milivojević kaže da je kriza obično povezana s nekim "okruglim" ciframa, kao što su 40, 45, 50 godina. 

Devet znakova da ste u krizi srednjih godina  

1. Postavljate sebi neka duboka i ozbiljna pitanja
2. Donosite ishitrene odluke
3. Imate probleme sa spavanjem
4. Vizija budućnosti vam nije svetla
5. Imate osećaj da ste nešto propustili u životu
6. Previše ste zabrinuti za vaš izgled...
7.... ili vas više nije briga kako izgledate
8. Interesovanje za seks vam je opalo
9. Osećate da su najbolje godine iza vas

- Kada kriza srednjih godina počne da trese žene, one prvo pokušaju da promene izgled, frizuru i način oblačenja, trude se da održe vitalnost i sačuvaju lepotu. Tu spadaju i raznorazne estetske operacije čiji je cilj da se sakriju godine, kao i razni antiejdžing tretmani. Kod određenog broja žena ovo životno razdoblje budi i depresiju. Pojavljuju se neraspoloženje, strah od bolesti, smrti... Boje se da više nisu lepe, postaju ljubomorne i nesigurne, sumnjaju da ih partner i dalje voli - navodi psihoterapeut.

Kako god da se manifestuje kriza srednjih godina, jedno je sigurno - žene shvate da stare, da nemaju još mnogo vremena pred sobom i zato preispituju dotadašnji način života. Milivojević kaže da to neretko može rezultirati i odlukom da se razvedu.

Shutterstock

- Razvod ne mora biti zbog veze sa drugim (mlađim) partnerom, to može biti odluka da se živi sam ili da se živi s nekim drugim. Poznajem slučajeve kada su žene tada potražile neke svoje stare ljubavi, iz srednje škole i slično. Ipak, ukoliko ne postoji prevara ili neko treći, kriza srednjeg doba se retko završava razvodom - kaže naš sagovornik i dodaje da se u tom slučaju kriza srednjeg doba najuspešnije leči razgovorom.

Ankete su pokazale da mnoge žene na početku četrdesetih više uživaju u seksualnom odnosu nego ranije

Prema njegovim rečima, razgovor i dobar odnos uvek su najbolji lek za raznorazne krize i stresove.

- Ljudi koji se vole mogu zajedno proći kroz sve i svašta i ipak ostati zajedno. Važno je razumeti da osobu muči neka predstava o starosti u kojoj sebe vidi na način koji joj se ne dopada. Ne treba otpisivati ovakve njene strahove, jer ona tada ima utisak da je partner ne razume, tako da prestaje da s njim priča o toj temi. Jedni drugima treba da pomognemo kada ulazimo u nove životne faze - zaključuje naš sagovornik.

Zlatne pedesete 

Za mnoge žene je pedeseti rođendan proslava postignute pune emotivne zrelosti i stečene životne mudrosti. Nisu tako retke izjave da se žena upravo tada oseća najispunjenije i najslobodnije. Razlog za to je što osećaju da su ispunile većinu svojih životnih "zadataka". 

U većini slučajeva deca su porasla i odrasla, žive svojim životima. Kada odrasla deca prihvate odgovornost za svoje živote i žive samostalno, tada uloga majke postaje veoma udobna jer je žena oslobođena odgovornosti za decu, tako da se emotivna veza pripadnosti i ljubavi nastavlja na opušteniji način. 

Glavna osobina žene u pedesetoj je što se ona ponovo vraća k sebi, ponovo uspostavlja kontakt sa svojim željama i potrebama, tako da počinje da živi zadovoljnije i kreativnije. 

Ono što obeležava ovaj period je često i briga o bolesnim roditeljima.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija