• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Mačka

12.01.2018

10:20

DA LI SVOJOJ MAČKI STVARATE STRES? Ne prepadajte svog ljubimca!

Ljubav

DA LI SVOJOJ MAČKI STVARATE STRES? Ne prepadajte svog ljubimca!

Podeli vest

Naravno da svaki (odgovoran) vlasnik mačke čini sve da svom mezimcu priušti najbolji mogući život, što osim hrane i vode uključuje i igru, maženje, redovne posete veterinaru… Međutim, nekada nesvesno, ili u neznanju, naše ljubimce možemo uznemiriti

Da se to ne bi dešavalo, prema rečima stručnjaka, trebalo bi da obratite pažnju na naredne redove i učinite sve da vaša mačka bude srećna i da joj nikada svojim postupcima ne izazovete stres:

Vaša mačka vidi transporter samo kada ide veterinaru ili u gruming salon. Mnogi vlasnici greše i transporter vide samo kao prenosno sredstvo, a to je jedan od glavnih uzročnika stresa, jer mačka zna da je očekuje neko neprijatno iskustvo. Neka transporter vašem mezimcu bude i jedno od omiljenih mesta za odmor u kući, smestite ga na mesto koje vaša mačka voli, i stavite unutra mekano ćebence.

Kažnjavanje mačke kada čini nešto pogrešno. Nikada je ne grdite i ne vičite na nju, već joj ukoliko uradi nešto pogrešno skrenite pažnju na drugu stranu, usmerite na pravo mesto ili pokažite šta je poželjno ponašanje. Ako je kažnjavate ili grdite, vaša mačka neće shvatiti šta radi pogrešno i šta bi umesto toga trebalo da čini.

Mislite da je duhovito i zabavno ako svako malo prepadnete svoju mačku. Svi znamo za video snimke na youtube-u kada vlasnici svoje mačke uplaše tako što im iza leđa stave krastavac.

Ovi snimci imaju milione pregleda i možemo videti kako se mačke zaista prestrave. To nikako nije duhovito niti zabavno, već mačke koje su često izložene ovakvim prepadima ili strahu mogu razviti ozbiljne probleme u ponašanju.

Pretpostavljate da je mačka srećna ili zadovoljna ako spava ceo dan. Da, mace vole da leškare i dremaju tokom dana, ali ovo može biti i znak da je vašoj mački dosadno, da je tužna ili depresivna ako je predugo sama, ako nema dovoljno stimulacije i prilike za igru, ako joj ne posvećujete pažnju. Mačka mora imati priliku da iskaže svoje instinkte lovca – da vreba i “lovi” igračke.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija