• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Pas

18.01.2018

09:39

ISTRAŽIVANJE: Rase pasa i njihova “prvobitna namena”

Ljubav

ISTRAŽIVANJE: Rase pasa i njihova “prvobitna namena”

Podeli vest

Rase su uglavnom nastale s određenim razlogom, za određenu svrhu. Stoga, predstavićemo vam zanimljivu istoriju, prvobitnu namenu i poreklo nekoliko rasa psa

Pomoću DNK testova saznali smo da je poreklo pasa većinom malo drugačije, kao i da su ljudi umešali svoje prste u selekciju pokušavajući da pojačaju određene karakteristike, a sve s određenim ciljem. Prosto, rase su uglavnom nastale s određenim razlogom, za određenu svrhu.

Engleski pointer - Smatra se da ova engleska rasa zapravo potiče iz Španije i da je odgajana u 17. veku. Samo ime (eng. Point – pokazivati) govori koja je svrha njihovog nastanka. Naime, bili su izuzetno sposobni za pronalaženje plena, ali umesto da ga dalje ulove, zaustavili bi se i njuškom lovca uputili na njega. I dan-danas, pointer je zadržao tu bizarnu ali plemenitu želju da pronađe a ne ulovi pticu.

Shutterstock

Baset - Ime ove rase (baset) znači „nisko“ i upućuje na njihovu visinu (odnosno nedostatak visine). Namerno su odgajani kako bi lovili zečeve. Francuska aristokratija ih je obožavala, ali nakon Francuske revolucije postaju lovački psi običnih ljudi, seljana, kojima je bio potreban pas s kraćim nogama kako bi mogli da ga prate peške, u nedostatku konja.

Mops - Mops potiče iz Kine i jedna je od retkih rasa koje su nastale upravo sa ciljem da budu ljubimci. Neki istoričari ih povezuju s tibetanskim mastifom. Bez obzira na pretke, činjenica je da ih je kineski car poštovao i da su živeli luksuznim životom (navodno su imali i ličnu stražu). U Evropu su stigli u XVI veku i bili su izbor ljubimca mnogih istorijskih ličnosti. Marija Antoaneta je imala mopsa, kao i Napoleonova žena i kraljica Viktorija.

Shutterstock

Nemačka doga - Psi slični nemačkoj dogi viđeni su na egipatskim artefaktima i vavilonskim kulama. Prema nekim dokazima, poput starih kineskih zapisa, smatra se da su nastali na Tibetu. Moguće je da su ih Asirci doveli u Evropu, razmenom sa Grcima i Rimljanima koji su ih dalje ukrštali s drugim rasama. Nemačka doga je korišćena u lovu, i to na krupne i opasne životinje. Zahvaljujući svojoj veličini, uspešno bi zadržavali jelene, divlje veprove i ostale životinje, nakon što bi ih drugi psi uhvatili.

Dalmatinac - Kao što samo ime kaže, Dalmatinci potiču iz Hrvatske, tačnije Dalmacije, s prvim pomenom u ranom 17. veku. Bili su psi za sve – nekad su se koristili za lov, nekad kao čuvari, nekad kao ljubimci. U XIX veku u Americi postaju vatrogasni psi, jer je otkriveno da osećaju prirodnu naklonost prema konjima. Kako su konji vukli vatrogasna kola u to vreme, dalmatinci su trčkarali uz njih, krčili put ka vatri koju je trebalo ugasiti, zatim čuvali opremu, pa i uspešno spasavali ljude.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija