• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Mačka

26.01.2018

11:17

KAKO DOVESTI NOVU MAČKU U DOM? Koristi saveti za sve mačkoljupce

Ljubav

KAKO DOVESTI NOVU MAČKU U DOM? Koristi saveti za sve mačkoljupce

Podeli vest

Važni faktori koje bi trebalo da uzmete u obzir jesu godište i karakter nove mačke koji bi trebalo da budu kompatibilni s godištem i temperamentom postojećeg ljubimca

U teoriji ne postoji previše mačaka (ne računajući „skupljače mačaka“). Ali, kako odlučiti da li ste vaša trenutna mačka i vi zaista spremni za pridošlicu.

Pre nego što nabavite novog člana porodice postavite sebi nekoliko pitanja: Da li imatevremena za još jednog ljubimca? Zašto želite novu mačku? Da li zbog vas ili mislite da vašoj mački treba drugar?

Valja znati i da ,ačkama treba vremena da „formiraju mišljenje“ jedne o drugima i to može da traje danima, nedeljama, mesecima...

Biranje prave

Prvi korak je da napravite profil mačke koju želite da udomite ili kupite. Važni faktori koje bi trebalo da uzmete u obzir jesu godište i karakter nove mačke koji bi trebalo da budu kompatibilni s godištem i temperamentom postojećeg ljubimca.Na primer, ako je vaša mačka adolescent, verovatno će više uživati u društvu mačke sličnih godina ili mlađe. Ali ako je vaša mačka starija, njena ideja zabave je najverovatnije dremanje pored prozora i mače ne bi bilo kompatibilno s planovima za izležavanje.

Druga bitna stvar je uklapanje karaktera. Ako je vaša mačka stidljiva, dovođenje mačke s malo više samopouzdanja moglo bi da utiče na nju da postane znatiželjnija i hrabrija. Pošto mačke teže da imitiraju jedna drugu, tako bi vaša „drska“ mačka mogla da nauči da „spusti loptu“ i postane staloženija.

Prostor

Vreme je da pripremite dom za dolazak novog člana. Prvo, ako je moguće, odvojte u jednu prostoriju omiljene stvari svoje aktuelne mačke – za spavanje, odmaranje, igranje i skrivanje. Napravite sličan novi „sigurni prostor“ u drugoj sobi za pridošlicu,i to sve pripremite pre njenog dolaska. To bi mogla da bude soba u kojoj postojeća mačka ne provodi previše vremena. Ali sada taj prostor gledajte da uredite na sličan način kao i sobu gde najviše vremena provodi vaš trenutni ljubimac. Čim donesete novu mačku smestite je u tu preuređenu sobu. Ne pokušavajte da upoznate mačke istog trena, jer nikako ne bi valjalo da odmah na početku dođe do sukoba.

Tokom narednih nekoliko dana dozvolite novom članu vaše porodice da se navikne na stan/kuću, odnosno na svoj „sigurni prostor“. Takođe, veoma je važno da prva mačka s vama provodi isto vremena kao i nova. Kad primetite da vam se novi ljubimac vidno obraduje kad god ga obiđete, to je znak da se privikao na novi dom. Imajte u vidu da će mačka pod stresom retko pipati hranu.

Upoznavanje

Kad prođe dovoljno vremena, negde između nekoliko dana i nekoliko nedelja (zavisno od karaktera vaše postojeće mačke), i obe mačke deluju zadovoljno, vreme je da dozvolite lagano upoznavanje. Možete početi tako što ćete im davati neki predmet koji sadrži miris one druge, kako bi im postao poznat. Ako obe mačke dobro prihvate mirise, vreme je da to podignete na viši nivo i da im zamenite sobe, i da ih na nekoliko minuta odvedete u „sigurni prostor“ one druge. Tako radite više dana zaredom, ali nemojte još da ih upoznajete.

Dalje, napravite pozitivne asocijacije. Većina mačaka se motiviše hranom; ključ je da saznate koja ih hrana motiviše. Kad to shvatite, počnite da ih hranite s obe strane zatvorenih vrata. To će im pomoći da pozitivna osećanja povežu s prisustvom druge životinje. Možete na kraju malo otškrinuti vrata tokom obroka i tako pratite reakciju jedne mačke na drugu. Procenite da li se dobro slažu, pa na osnovu toga sve više otvarajte vrata dok se potpuno ne oslobode.

Kad ste ovo uspešno izveli, sledeće iskustvo pozitivne asocijacije može da bude igranje. Važno je i za obe mačke da dobiju dovoljno stimulacije dok su kod kuće. Što više stimulacije dobiju, manja je verovatnoća da će se sukobiti.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija