• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Mačka

23.02.2018

08:56

BUDITE OPREZNI! Mačke su sve deblje!

Ljubav

BUDITE OPREZNI! Mačke su sve deblje!

Podeli vest

Poslednjih nekoliko godina prekomernim hranjenjem doveli smo do toga da je čak više od polovine kućnih mačaka gojazno. Mace s prekomernom težinom imaju izrazito visok rizik za obolevanje od dijabetesa, bolesti urinarnog sistema, osteoartritisa  

Svake godine raste broj gojaznih kućnih ljubimaca, i to mačaka više nego pasa. Tokom niza godina mnoga istraživanja su pokazala da gojaznost utiče na kvalitet života i na skraćivanje životnog veka mačke. Gojaznost nastaje kad mačka unosi više kalorija (energije) nego što ih potroši, a višak kilograma utiče na razvoj niza zapaljenskih procesa koji su uslov za nastanak hroničnih bolesti.

Mačke s prekomernom težinom imaju izrazito visok rizik za obolevanje od  dijabetesa, bolesti urinarnog sistema, osteoartritisa, hepatične lipidoze i nealergijskih dermatoloških promena.

Dokazano je da prevelika težina četiri puta uvećava rizik za obolevanje mačke od dijabetesa u odnosu na mačke s normalnom težinom. Takođe je i osteoartritis tri do pet puta češći kod mačaka s prekomernom telesnom težinom.

Odgovornost vlasnika

Američko Udruženje za prevenciju gojaznosti kućnih ljubimaca objavilo je podatak da je 58,3% mačaka s prevelikom težinom ili gojazno. S obzirom na to da mačka samostalno nema pristup hrani, njen vlasnik je taj koji priprema hranu, otvara konzervu ili sipa granule u činiju. Nekada vitke i mišićave mace danas su čak 20 do 30 odsto teže nego što je njihova zdrava telesna težina.

Zašto se goje

Osnovni faktori koji utiču na to što su današnje mačke mnogo teže nego što bi trebalo:

Ishrana - Mačka je mesojed, striktni, a to znači da su joj pre svega potrebni proteini animalnog porekla. U obroku zastupljenost proteina treba da bude 40-45% suve materije obroka. Hemijski sastav mačjeg obroka bi trebalo da izgleda kao hemijski sastav miša: oko 20% proteina, 9% masti, 3-5% ugljenih hidrata i ostatak je voda. Izbor najpribližnijeg obroka prirodnom jeste vlažna hrana koja uglavnom sadrži 78-82% vode. Druga varijanta industrijske hrane je suva hrana koja sadrži 8-10% vlage, često je visokokalorična, s većim procentom ugljenih hidrata i proteina biljnog porekla i vrlo je primamljivog ukusa. Mačke je vole, neke je isključivo jedu i vrlo često ovakvom ishranom unose preveliku količinu hrane. Mnogi veterinari nutricionisti danas smatraju da je ona glavni uzrok prevelike težine mačaka.

Nedostatak aktivnosti - Ovo je problem pre svega kućnih mačaka, pogotovo ako žive kao jedina pripadnica vrste u kući. S godinama mačke postaju sve manje aktivne, i ako nisu sklone igri i naviknute na igru i igračke, ili nisu prirodno radoznale – često provedu ceo dan spavajući.

Sterilizacija - Predisponirajući je faktor gojaznosti koji utiče na energetski balans organizma i hormonski status, a tako i aktivnost životinje. Povećava se osećaj gladi zbog povećanog nivoa hormona gladi i smanjuje se seksualna aktivnost. Imajući ovo u vidu, pravilnom, redukovanom ishranom (oko 20% manji unos kalorija u odnosu na period pre sterilizacije) možemo sprečiti nagomilavanje masnog tkiva i povećanu težinu mačke.

Kako vratiti idealnu težinu ljubimca, pročitajte na www.petmagazine.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija