• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Pas

03.03.2018

08:30

VOLEĆETE IH JOŠ VIŠE! Šest zanimljivosti o bokserima

Ljubav

VOLEĆETE IH JOŠ VIŠE! Šest zanimljivosti o bokserima

Podeli vest

Opisuju ih često i kao večite štence, ali svi koji su se s njima makar sreli, znaju da ovi veliki psi imaju još veće srce. A kad pročitate ove činjenice o bokserima, volećete ih još više

Možda niste znali ali bokserima treba vremena da odrastu. Ovi psi pate od ozbiljnog slučaja sindroma Petar Pan. Bokserima je potrebno oko tri godine da dostignu zrelost, što ih čini psima kod kojih detinjstvo najduže traje.

Potiču iz Nemačke – Bokseri su naslednici danas izumrle rase poznate kao Bullenbeisser, što na nemačkom znači „onaj koji ujeda bikove”. Reč je o velikoj rasi koja je puno uticala na buldoga i mastifa. Bulenbajzer je odgajan u Nemačkoj kao pas koji je korišćen za lov na krupnu divljač poput divljih veprova, pa čak i medveda. Vremenom su počeli da uzgajaju manje primerke u Belgiji, koji su korišćeni kao mesarski i stočarski psi. Veruje se da su ti manji primerci direktni preci modernog boksera. Do 1895. godine Minhen je dobio svoj prvi klub odgajivača boksera, koji je postavio standarde rase.

Zaista boksuju – Kao što se iz imena može naslutiti, ovi psi imaju impresivan levi direkt. Kad se igraju, pripadnici ove rase imaju običaj da se usprave na zadnjim šapama, a prednjim udare napred poput ljudskih boksera. Mnogi veruju da su po tome i dobili ime, ali nema dokaza da je zaista tako.

Shutterstock

Njihov oblik glave ima svrhu – Bokseri su poznati po neobičnom obliku glave. Prema standardima rase, njihova njuška trebalo bi da bude upola kraće od lobanje. Zajedno s izbačenom donjom vilicom i jakim zubima, to je pomagalo bokserima da zagrizu i čvrsto drže svoj plen. Ovi psi odgajani su da budu sposobni da zagrizu životinju i tako je drže sve dok vlasnik ne stigne, a kratka njuška im je pomagala da sve vreme mogu normalno da dišu.

Proslavili su se tokom rata – Tokom Prvog svetskog rata bokseri su bili jedna od sedam rasa koje su izabrane da pomažu nemačkim vojnicima. U Drugom svetskom ratu, rasa je očarala i druge strane, pa su ih „zaposlili” i američki vojnici. Odani psi na frontu su prenosili poruke i namirnice, i pomagali da se pronađu ranjeni vojnici na bojištu. Psi su u to vreme smatrani idealnim prenosiocima poruka jer su mogli da trče brzo preko različitih terena, a nisu bile velike šanse da ih ubiju snajperom.

Muči ih loš sluh – Prema Američkom kinološkom klubu, bokseri mogu imati tri boje – svetlosmeđu, tigrastu ili belu. Iako su sve tri dozvoljene, bela nosi neke ozbiljne zdravstvene rizike. Beli bokseri neretko su gluvi.

Morate im čistiti nabore – Kao lovački psi, bokseri su morali da drže plen dovoljno dugo dok ih lovac ne sustigne. Nabori na njihovom licu služili su kao kanali koji odvode krv iz njihovih očiju. Danas, ovi psi se uglavnom izležavaju u stanovima, pa im nabori služe samo da bi izgledali slađe. Međutim, da biste sprečili infekcije, morate im redovno čistiti nabore.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
snezana

pre 6 godina

Psi najsimpatičnije ružnoće, vlasnik sam jednog, koji je senior ,ima 11 godina. Ipak ne zaboravlja da se igra i uveseljava nas sve svojim nestašlucima. Sa decom su izuzetno pažljivi i obazrivi u igri, dobri i verni čuvari svoje kuće, a svi koji su vlasnici ovog plemenitog psa dobijaju pravog prijatelja , koji je najsrećniji kad vas vidi da stižete kući. Svako ko razmišlja da nabavi psa za kuću, neka to bude bokser. On će vam pokazati da je član vaše porodice, za šta će se brzo izboriti.

Izbori 2024

Vesti

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!
Politika

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon razgovarao je danas sa poslanicom nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstavio joj poslednja dešavanja u južnoj srpskoj Pokrajini, kao i poziciju Srbije po tim pitanjima.

28.03.2024

15:18

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija